Mindenki Egerszegre! – Újdonságokkal vár a ZAKO Fesztivál

2017 június 19. hétfő, 7:00

Egy Zalaegerszegről készült vadonatúj produkciót is színpadra állítanak.

Milyen lesz az 5. ZAKO?

Július 1-9. között ötödik alkalommal között rendezi meg a Kvártélyház Szabadtéri Színház és a Manna a ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztivált, amelynek programjában ebben az évben egy új előadás születik a városról.

Július első hetében ötödik alkalommal rendezi meg a Manna és a Kvártélyház Szabadtéri Színház a Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivált, melyen rendszerint kortárs magyar szerzők műveit mutatják be, legtöbbször független színházi társulatok tolmácsolásában.

 Terminal Workhouse: Két Verona Kft.

Terminal Workhouse: Két Verona Kft.

A ZAKO elmúlt négy éve alatt több kortárs író vendégeskedett a fesztiválon, köztük Szabó Borbála, Vinnai András, Olt Tamás, elhangzottak Péterfy-Novák Éva, Gerlóczy Márton, Mohácsi István, Litvai Nelli mondatai, olyan társulatok előadásában mint a Neptun Brigád, az Aprószínház, a Terminál Workhouse, az FAQ, a FÜGE, a Momentán Társulat, és a Dumaszínház. A műfajok tekintetében is sokszínű volt a kínálat: zenés és prózai előadások, koncert-show, báb, improvizációs színház, opera.

A fesztivál nyitóelőadásaként a Terminal Workhouse társulata mutatja be a legnagyobb angol drámaíró A két veronai nemes című művének kortárs, zenés átiratát, így a ZAKO fesztivál történetében először premiert láthatnak a nézők.

K2 Színház

Nem ez lesz az egyetlen különlegesség, hiszen egy héttel később, július 8-án a K2 csapata Zalaegerszeg történetéből készít előadást. A független társulat már több kistelepülésen is állított össze ilyen produkciót, amely a helybéliek személyes történetei és a helység történelme alapján született az adott. A színészek egy hétig kutatnak és beszélgetnek majd a városlakókkal, és ezután viszik színre, egyetlen alkalommal a Mindenki Egerszegre! című előadást. A ZAKO Fesztivál így ebben az évben nem csupán az egerszegiekhez, hanem róluk is fog szólni.

Mészáros Máté / Az étkezés ártalmasságáról

Mészáros Máté / Az étkezés ártalmasságáról

Újabb elsőség, hogy határon túli tehetségeket is bemutat a fesztivál: a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóinak előadását hozza Egerszegre. A programban szerepel még Mrozek Egy nyári nap című abszurdja, az Április Párizsban című szerelmes vígjáték, és a Quimby dalokkal fűszerezett Megadom magam című zenés történet. A magyar kortárs írók közül Parti Nagy Lajos darabját is láthatja a közönség az étel és az élet iránti csillapíthatatlan szenvedélyről, Mészáros Máté sok ízű monológjában.

A gyerekek szórakoztatásáról Marica Bábszínháza, a felnőttekéről a Dumaszínház gondoskodik. Sokszínű kínálattal várja nézőit idén is a ZAKO, ezért már biztos, hogy aki teheti, annak július első hetében nem lehet más a jelszava, minthogy: Mindenki Egerszegre!

Jegyeket a helyszínen, a Kvártélyház kihelyezett jegypénztárában (Zalaegerszeg, Kossuth tér) lehet megvásárolni, valamint az interneten keresztül a jegy.kvartelyhaz.hu címen keresztül. A fesztivál programjaira bérlet is vásárolható.

Gáspár Anna / Fotó: Kállai-Tóth Anett

Gáspár Anna / Fotó: Kállai-Tóth Anett

Gáspár Anna fesztiválszervező, a MANNA igazgatója az elmúlt 5 évről:

“Öt év elteltével izgalmas visszanézni az elmúlt évekre, ahogy folyamatosan alakult, fejlődött a ZAKO Fesztivál. Az ötletet Tompa Gábor adta, a Kvártélyház Szabadtéri Színház vezetője, aki korábban többször meghívta a Manna előadásait a zalaegerszegi nyári színházba, és pár évnyi közös munka után felvetette, hogy mit lenne, ha egy fesztivált szerveznénk a vendégjátékokból. A Kvártélyház egy csodálatos belső udvarba épített nyári szabadtéri játszóhely, különleges atmoszférával, remek akusztikával és egy nagyon elhivatott, mindent megoldani képes műszaki csapattal. A Manna kezdetektől a független színházi alkotók képviseletét vállalta, így nyilvánvaló volt, hogy a meghívásoknál erre a területre koncentráltunk elsősorban, emellett előtérbe helyeztük a kortárs drámairodalmat és a tehetséggondozást, a fiatalok bemutatását. Az első évben még csak kísérleteztünk, majd egyre jobban kiismertük a Kvártélyház közönségének ízlését, igényeit. A tavalyi évben talán a legtöbb visszajelzést Péterfy-Novák Éva Egyasszony című könyvéből készült előadás kapcsán kaptuk, amiért nagyon hálásak voltak a nézők, hogy láthatták, elhoztuk nekik ebbe a városba. Ebből is kitűnik, hogy már nem csak a könnyed nyári szórakozást keresik, hanem nyitottak a komolyabb témákra is, és érdeklődnek a kortárs irodalom színházi feldolgozása iránt. Remélem, hogy idén is sikerül örömet szerezni nekik Parti-Nagy Lajos: Az étkezés ártalmasságáról című könyvének színpadi adaptációjával.

 Mrozek: Egy nyári nap / Ágoston Péter, Járó Zsuzsa

Mrozek: Egy nyári nap / Ágoston Péter, Járó Zsuzsa

Egyértelműen próbálunk figyelni a visszajelzésekre, de mindig igyekszünk olyan társulatokat is meghívni, akik még nem léptek fel itt, és lehet, hogy nem is igen hallott róluk az egerszegi közönség. Idén a K2 csapatát mutatjuk be, akik egy különleges előadással készülnek, mert először próbálják ki városban azt, amit az Ördögkatlan Fesztiválon már többször sikerre vittek, hogy egy-egy település kapcsán készítenek előadást, az ott élők történeteiből. Ez most nem egy falu, sokkal nagyobb a közösség, és nyilván más szerkezetű is, másképp élnek az emberek együtt, mint egy kistelepülésen. Nekik is újdonság és kihívás lesz, reményeink szerint az egerszegieknek pedig egy különleges élmény, hogy a ZAKO idén nem csak nekik, hanem róluk is szól”.

Cipőmese – Szerelmetes Tulipántom – Zenés-bábos hejehuja, Marica Bábszínháza előadása

Részletes program:

július 01. 20:30 Dancsecs Ildikó: Két Verona Kft., a Terminál Workhouse és a Manna közös előadása, zenés vígjáték

július 02. 20:30 Olt Tamás: Megadom magam – „zenés láss ezer csodát”, a Váci Dunakanyar Színház előadása,

július 03. 20:30 Mrozek: Egy nyári nap – abszurd vígjáték, a Pesti Magyar Színház és a Manna előadása

július 04. 20:30 Parti Nagy Lajos: Az étkezés ártalmasságáról – monológ az ételről és az életről; Orlai Produkciós Iroda – Füge koprodukciós

Április Párizsban

július 05. 20:30 Kiadjamagát – kitárulkozás két részben, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem vendégjátéka

július 06. 20:30 Április Párizsban – szerelemes vígjáték, a Független Színművészetért Alapítvány előadása

július 07. 20:30 És a függöny felhördül – színészek vallomása egymásról, a Dumaszínház és a Füge közös előadása

július 08. 18:00 Cipőmese – Szerelmetes TulipántomZenés-bábos hejehuja, Marica Bábszínháza előadása

július 08. 20:30 – Mindenki Egerszegre! – megismételhetetlen kortörténet, a Manna és a Kvártélyház előadása a K2 Színházzal

Helyszín: Kvártélyház Szabadtéri Színház (Zalaegerszeg, Széchényi tér 3-5.)
Információ: +36/20/4410659, info@kvartelyhaz.hu
A fesztivál hivatalos weboldala: www.zakofesztival.hu

 Színház.org