10 éves a Györkőc Fesztivál! – 1000 ingyenes programmal vár

2017 június 27. kedd, 7:00

2017-ben immár 10. alkalommal hívja és várja az ország összes Gyuriját, Zsófiját, Petijét, Zsuzsiját… azaz minden gyerkőcöt a négy folyó városába, Győrbe a Vaskakas Bábszínház.

A Vaskakas Bábszínház által szervezett Győrkőcfesztivál mintegy ezer programot tartogat: előadások, koncertek, mutatványok, bábszínházak mellett kézműves játszóházak; ügyességi sportjátékok; logikai és népi játékok, állatsimogatók, óriáshinták várják a fesztiválozó családokat tíz helyszínen június 30. és július 2.  között.

Akik idén kezdik a fesztiválozást, azoknak fontos tudni, hogy a Győrkőcre a belépés teljesen ingyenes, csupán egy mosolygós fotót kérnek a szervezők. Ezért cserébe Győrkőckarkötőt kapnak a gyerekek, mellyel ingyenesen vehetnek részt a programokon. Sőt, a fesztiválkarszalaggal ingyen utazhatnak hazafelé a MÁV és a GYSEV vonatain. A Győrkőckarkötő azért is fontos, mert erre írják rá viselője nevét és szülei telefonszámát, így ha elkeveredik valaki a tömegben, könnyebben megtalálhatják egymást.

Györkőc Fesztivál

Györkőc Fesztivál

A szervező Vaskakas  Bábszínház igazgatója, Kocsis Rozi a rendezvény sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a 10. alkalommal tartandó  rendezvényen a helyszínek elnevezéseiben a július végi győri  Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) is megjelenik.

A megnyitó péntek este lesz a Dunakapu téren, ahol Borkai Zsolt polgármester a hétvégére átadja a város kulcsát a  gyermekeknek és visszahozza Győrbe a jelenleg országjáráson lévő  EYOF-lángot. Aznap mások mellett Szalóki Ági és a 100 Folk Celsius  ad koncertet. A nap tűzijátékkal zárul.

Györkőc Fesztivál

Szombaton és vasárnap a Széchenyi tér ismét pancsoldává alakul,  a Király utcában ugrálóvárak és rodeó foci várja a gyermekeket, a  Kazinczy utca pedig a kézműves termékeknek és foglakozásoknak ad  majd helyet.

A fesztivál központi helyszínén, a Bécsikapu téren a  hangszerekkel lehet majd megismerkedni, lesznek családi  társasjátékok, meseposta és helikopterszimulátor. A Várágyúknál  versolimpiát tartanak, ahol a kortárs magyar gyerekirodalom költői,  meseírói – mások mellett Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Varró  Dániel, Finy Petra és Szabó Bori – várják a legkisebbeket.

Ungár Anikó / Györkőc Fesztivál

Ungár Anikó / Györkőc Fesztivál

A Vársétány olimpiai sétánnyá alakul, ahol többek között  kézilabdázni, kosárlabdázni, kapura rúgni, célba dobni és  teniszezni lehet majd. A Rába kettős-hídon a hajóhintát, a  ládavasutat és egyedi készítésű stratégiai társas játékokat lehet  majd kipróbálni.

A Radó-szigeten a Vénusz-szobornál rendezik be a győrkőcfalut,  ahol egyebek mellett a három év alatti gyermekek hintázhatnak,  homokozhatnak és csúszdázhatnak, a nagyobbak pedig a háztáji  állatokkal és a korongozással ismerkedhetnek meg.

A Radó-sziget mások oldalán szombaton a Versi Varsa nevű  formáció ad koncertet, a népzenei feldolgozások mellett  felcsendülnek a kortárs magyar gyerekirodalom legfrissebb  versmegzenésítései is. Vasárnap a Makám együttes lép fel.

A Zenepavilonnál, a Mesevárosban reneszánsz játékokat és olyan,  ma már elfeledett játékokat lehet kipróbálni, amelyekkel száz évvel  ezelőtt játszottak. Lesz kézműves alkotóház és bábszínház is. A Győrkőccirkuszban bohócok, Ungár Anikó és a Rippel Artista Akadémia  növendékei szórakoztatják a gyermekeket.

Györkőc Fesztivál

Györkőc Fesztivál

A Mihálkovics sétányon egyebek mellett a mászfalat és a mesés  akadálypályát lehet kipróbálni.

Borkai Zsolt polgármester arról beszélt, hogy Magyarország  legnagyobb gyermek fesztiváljára büszke a város. Olyan turisztikai  attrakciónak számít, amelyre az ország minden területéről érkeznek.  Fontos üzenete, egyben értékközvetítő szerepe, hogy a családra és  annak fontosságára hívja fel a figyelmet. Hozzáfűzte, hogy a megnyitó napjára Győrbe visszaérkező  EYOF-láng júliusban a városban indul útjára, népszerűsítve az  ország első olimpiai eseményét.

Györkőc Fesztivál

Györkőc Fesztivál

A Győrkőcfesztiválnak az elmúlt tíz évben 342 ezer regisztrált  gyermeklátogatója volt, évente pedig mintegy 20-30 ezren keresik  fel az eseményt.

Forrás: Kisalföld, YouTube, gyoriszalon.hu