“III. Richárd olyan, mint maga a világ” – Ifj. Vidnyánszky Attila és Trill Zsolt válaszolt

2017 június 27. kedd, 7:33

POSZT-interjú a III. Richárd címszereplőjével és rendezőjével.

“Egy nyári, de nem egynyári produkció nagyon fiatal alkotóktól, a friss Junior Prima-díjas Vecsei-ifj. Vidnyánszky párostól. Klasszikus alapanyag friss megközelítésben a pályát épp csak elkezdők és tapasztalt művészek szabadcsapatában”. (Papageno.hu)

Richárd hősként harcolta végig a franciák elleni háborút, mert hitt az országában. Majd amikor beállt a „béke”, lekerült a címlapokról. Nem azok az értékek lengték át a társadalmat, amelyekért évtizedekig küzdött. Harcolt, nyert, de mindent elveszített. „Éljen, hisz béke van!” – harsogja a nép. Csak egy ember áll meg, hogy torz árnyékát nézve feltegye a kérdést: valóban ez a béke? Egyedül maradt. Gyűlöli a világot, köp a megszokásokra és retteg az unalomtól. Eldönti hát: játszani fog…

Richárd figuráját szokás machiavellista, amolyan modernkori diktátor-előképként értelmezni. Az előadás alkotói szerint ennél összetettebb ez a shakespeare-i figura, mert cselekedeteinek mozgatója nem egy szabad, unalomból fakadó elhatározás, hanem egy olyan világ, amelyben „nem lehet más, csak gonosz.”

Ez a valódi kérdés. Nem az, hogy miért lesz ilyen gonosz az ember, hanem hogy milyen világ az, amelyben ilyen gonosszá válik.

Ifj. Vidnyánszky Attila és Trill Zsolt a POSZTon / Fotó: Hegyi Júlia Lily

Ifj. Vidnyánszky Attila és Trill Zsolt a POSZTon / Fotó: Hegyi Júlia Lily

“Kedves Nézőink, tisztelt Érdeklődők, a 17. Pécsi Országos Színházi Találkozó ugyan véget ért, de mi még nem pihenünk: a POSZT TV stábja számos interjút készített a verseny- és fesztiválelőadások művészeivel és alkotóival, amelyeket most meg is osztunk a Publikummal. Facebook-oldalunkat érdemes a héten folyamatosan látogatni, mivel mától jövő hét hétfőig minden nap közzéteszünk egy-egy exkluzív adást a színházi szakma nagyjaival, illetve kedden egy meglepetés videóval is készülünk. Tartsanak velünk és a POSZT TV Híradójával!” – közölte a POSZT Facebook oldalán.