Szűcs Gábor a POSZTról: “Megfontoltan haladunk előre”

2017 június 29. csütörtök, 16:30

Tesztévnek nevezte a tavalyi Pécsi Országos Színházi Találkozót Szűcs Gábor fesztiváligazgató. Úgy véli, a megújult mustrát idén azokon a pontokon fejlesztették tovább, amelyek nem nyerték el a közönség tetszését.
A magyaridok.hu interjújából:

A kérdésre, hogy a korábbiaktól eltérően miért csak egy alkalommal voltak láthatók a versenydarabok, Szűcs Gábor úgy felelt: “Él egy idea azzal kapcsolatban, hogy a versenyelőadások többször menjenek a fesztivál ideje alatt, de nem mehetünk el amellett, hogy egyes versenyprogramokra nem lehet megtölteni két alkalommal a nézőteret. Számtalan olyan darab van, amelynek a bekerülési költsége nagyon magas – jellemzően a kamara-előadások tartoznak ide -, miközben rendkívül alacsony bevételt termel. A szakmai bizottság mérlegelte, hogy egyes előadások kétszer menjenek le, míg mások csupán egyszer. Ez azonban a verseny szempontjából talán nem lett volna előnyös döntés”.

Szűcs Gábor / Fotó: Hegyi Júlia Lily

Szűcs Gábor / Fotó: Hegyi Júlia Lily

A művészeti vezetőa rról is beszélt, hogy a szakmai beszélgetés visszatért az eredeti formájához, és a nézők kérésére a belvárosba, a Művészetek Házába került. “Míg az elmúlt 16 évben nem volt fejlődési perspektívája a fesztiválnak, addig mi az első évben harminc, most további húsz százalékkal növeltük a bevételeket. Az idei 32 millió forintos bevételt könyvelhet el, amely lényegesen magasabb, mint a valaha volt fesztiválbevétel. Ezen a fesztiválon minden Zsolnay negyedes előadásunk tele volt, és minden Kodály Központban zajló előadásunk és a versenyelőadásunk a színházban telt házzal ment. Ki lehet még öt-hat helyszínre találni a fesztivált, ám mi mégis megfontoltan haladunk előre: megnézzük, hogy mire volt igény, és ahhoz mérten fejlesztünk tovább” – fejtette ki Szűcs Gábor, aki úgy véli, nem talált fogást rajtuk idén a sajtó, és a helybeliek is elégedettek a szervezéssel.