A roma dráma értékeire fókuszál az első nemzetközi Roma Storytelling fesztivál

2017 július 02. vasárnap, 11:03

Roma hősök címmel szervezik meg július 27-én és 28-án az első nemzetközi Roma Storytelling fesztivált a budapesti Stúdió K Színházban, hogy európai kortárs szerzők monodrámáin keresztül hívják fel a figyelmet a roma dráma értékeire, a roma nők és közösségek helyzetére.

Az első budapesti roma színházi találkozó fókuszában a személyes történetmesélés áll – olvasható a programot szervező Független Színház Magyarország közleményében.

A kétnapos fesztivál programjában szereplő négy monodráma ma élő roma női hősökről szól, akik képesek voltak változásokat elindítani saját, illetve közösségük életében. Mind a négy színdarab erőteljes emberi történeteket, társadalmi kérdéseket tárgyal, mindezt a storytelling személyes, olykor szívbe markoló, máskor humoros eszközeivel.

A négy színdarab közül hármat maguk a szerzők adnak elő magyar és angol nyelvű feliratozás, valamint szinkrontolmácsolás segítségével.

Alina Serban Felelősségem tudatában kijelentem című darabjából kiderül, hogyan jutott el a szerző egy bukaresti romatelepről a Londoni Királyi Színiakadémiára, Mihaela Dragan a (n)ő beszél című előadásából pedig a mai Romániában élő cigány nők életéről, kihívásairól kaphatnak képet a nézők. Dijana Pavlovic Beszélj, életem című műve a svájci jenis kisebbséghez tartozó írónő, Mariella Mehr történetét, és egy XX. századi svájci népirtási kísérlet részleteit tárja a nézők elé, a brit Richard O’Neill A legnehezebb szó című darabja pedig a skót vándorcigány népcsoporthoz tartozó asszonynak, Jess Smith-nek a skót miniszterelnökkel folytatott személyes küzdelméről szól a “travellereknek” nevezett csoport emberi jogainak elismertetéséért.

Richard O'Neill, Alina Serban, Dijana Pavlovic, Mihaela Dragan

Richard O’Neill, Alina Serban, Dijana Pavlovic, Mihaela Dragan

“Bár az európai roma színház több mint 130 éves múltra tekint vissza, és ma is számos országban dolgoznak professzionális roma színházi alkotók, mégis alig ismerjük őket” – idézi Balogh Rodrigót, a fesztivált szervező Független Színház Magyarország művészeti vezetőjét a közlemény.

A szakember azt is hangsúlyozza, hogy rendezvényükkel azt szeretnék megmutatni, hogy a cigány kultúra a zene, a tánc és képzőművészet mellett jelentős színházi értékekkel is rendelkezik. Ennek megismerése a roma közösségek tagjai, valamint a színházi szakma képviselői számára egyaránt fontos inspirációt jelenthet.

A szerzők és több magyar oktatási szakértő részvételével a fesztivált követően a monodrámákból oktatási módszertani anyag is készül, amelynek célja, hogy a fiatalokkal megismertesse a roma drámák és drámai hősök értékeit, továbbá segítse őket, hogy a saját környezetükben élőket ők maguk is be tudják mutatni a művészet eszközeivel. Az oktatási módszertant 2017 őszén magyarországi, főként roma diákok részvételével fogják a gyakorlatba átültetni, és az elkövetkező években más európai országba is el tervezik juttatni.