Júliusban ismét THEALTER: fókuszban a független társulatok

2017 július 17. hétfő, 20:20

A 27. alkalommal jelentkező szegedi művészeti fesztivál július 21-29. között a külföldi fellépők és a helyi társulatok mellett nagy visszatérőkkel és ifjú tehetségekkel, valamint új helyszínnel vár. 

Pintér Béla és Társulata / Szívszakadtig

Pintér Béla és Társulata / Szívszakadtig

A fesztivál első napján, a Kisszínházban lesz látható Pintér Béla és Társulata Szívszakadtig című legújabb előadása, melynek „alapötlete az a klasszikus horrortechnikát idéző fikció, hogy a szervátültetés – esetünkben: szívé – személyiség-átvitelt idéz elő a donor és a befogadó között.” A történet szereplőit – „szerető szülő, áldozatkész család, korrupt orvos, harcias jogvédő, régivágású bácsi, laza taxis, retardált gyerek”Stefanovics Angéla, Enyedi Éva, Thuróczy Szabolcs, Friedenthal Zoltán, Szabó Zoltán, Pintér Béla, Hajdú Rozi és Hornyák Dóra formálják meg.

K2 Színház / Sömmi

K2 Színház / Sömmi

Ugyancsak a Kisszínházban lesz látható július 22-én a Szegeden is jól ismert és kedvelt k2 Színház Sömmi. című előadása. A kísérletező kedvű társulat ezúttal Bereczki Csilla és Gábor Sára dramaturgok segítségével, Hegymegi Máté szöveg és mozgás egyensúlyára törekvő rendezésében Cserna-Szabó András 2015-ben megjelent, Rózsa Sándor történetét feldolgozó, „patakvértől nem mentes, de igaz érzelmekben is dúskáló” betyárregényét alakította színházzá. A humorral és élő zenével fűszerezett „ördögi eastern” alakjait Boros Anna, Borsányi Dániel, Domokos Zsolt, Erdélyi Adrienn, Horváth Szabolcs, Mészáros Martin, Piti Emőke és Viktor Balázs játsszák el.

Tünet Együttes / Az éjszaka csodái

Tünet Együttes / Az éjszaka csodái

Július 24-én a Tünet Együttes különleges látványvilágú előadásával, Az éjszaka csodáival várják a nézőket a Kisszínházba. Szabó Réka koreográfus-rendező előadásában „az interaktív videotechnika, az animáció és a grafika ugyanúgy az előadás játékosai, mint a táncosok, Furulyás Dóra és Szász Dániel”, az alkotók játékosságának köszönhetően „a fény, a zene, a képzőművészet és a tánc végre valóban kiegészíti és kiteljesíti egymást” a produkcióban, amelyet a 7óra7 színházi portál beválogatott az év 40 legfontosabb előadása közé. Az élő szereplőkkel látványos interakcióba kerülő festmények, grafikák és animációk Mezei Ildikó és Taskovics Éva képzőművészek munkái.

Leszámolás velem / Nagy Dániel Viktor

Leszámolás velem / Nagy Dániel Viktor

A Régi Zsinagógában lesz látható július 23-án az Orlai Produkciós Iroda és a Füge Produkció Leszámolás velem című előadása. Édouard Louis Leszámolás Eddyvel című önéletrajzi regényének monodráma-változatát az előadás rendezője, Rába Roland és Zöldi Gergely adaptálta színpadra. Az előadás „főszereplője egy fiatal, mélyszegény környezetből származó homoszexuális férfi, Eddy, aki saját élettörténetét, gyerek- és kamaszkori megaláztatásait meséli el, túlélését egy olyan, megkérdőjelezhetetlen nemi szerepekkel bíró világban, ahol a férfinak »nem csak tökösnek kellett lenni, de tökös fiút is kellett nevelni«”. A saját különbözőségével és a környezetével egyaránt viaskodó Eddyt a tehetséges fiatal színész, Nagy Dániel Viktor „a teljes belső átlényegülés csodájaként teremti meg”.

Testvérest / Katona László, Scherer Péter

Testvérest / Katona László, Scherer Péter

A fesztivál fő helyszínén találkozhatnak a nézők július 27-én a Nézőművészeti Kft. Testvérest című produkciójának szereplőivel is. Katona László, Scherer Péter és Simkó Katalin, valamint Gyulay Eszter dramaturg arra keresték a választ, „hogy van az, hogy két testvér ugyanabban a családban nő fel, ugyanolyan közegben, elvileg ugyanazt a szeretetet és törődést kapják, de mégis nagyon különbözőképpen tud alakulni a sorsuk?”. Az előadás szövegkönyve az alkotók saját élményeiből, a színészek improvizációiból, beszélgetésekből, szakirodalomból, olvasmány- és filmélményekből állt össze keserédes, szórakoztató és elgondolkodtató előadássá, melynek rendezője Scherer Péter.

Napraforgó / Rendező: Pass Andrea / Tolnai Hella, Kárpáti Pál, Petrik Andrea, Sztarenki Dóra, Kőszegi Mari

Napraforgó / Rendező: Pass Andrea / Tolnai Hella, Kárpáti Pál, Petrik Andrea, Sztarenki Dóra, Kőszegi Mari

A Napraforgó című előadás július 28-án lesz látható a Régi Zsinagógában Pető Kata, Petrik Andrea, Formán Bálint, Sztarenki Dóra, Kárpáti Pál, Tolnai Hella, Kőszegi Mária és Hajduk Károly közreműködésével. A vidéki kisvárosban játszódó történet egy fiatal pár és tízéves gyermekük életébe enged bepillantást, az előadás „Lélektanilag pontos, színpadilag hiteles, igazi színház. Egyszerre mély és elemző: remek szituációkban látjuk a gyerekcsapatot, a családot, a tanár-gyerek-család interakciókat, a fásult apát”. Pass Andrea rendező egy kortünetre fókuszál, amelynek azonban nemcsak a tragikumát mutatja meg, hanem abszurditásából adódó humorát is, a felnőttek és a gyerekek szemszögéből egyaránt.

Andax Színház / Suttogók

Andax Színház / Suttogók

Új helyszínen, a Grand Café Várkertben is kínál programokat a fesztivál, elsősorban a zene és az irodalom szerelmeseinek.

Zsalakovics Anikó, az Andaxínház rendezője József Attila verseiből állította össze a Suttogók című előadást, amely „közvetlen jelentés a máról, az egymásrautaltság érzéséről, a szabadságról” Hajduk Károly, Jászberényi Gábor és Kroó Balázs előadásában. Az estet Czitrom Ádám, a budapesti jazz és underground szcéna sokoldalú gitárosának koncertje követi.

 Y Csoport / Kóda – utóirat két hegedűre

Y Csoport / Kóda – utóirat két hegedűre / Bognár Anita, Móga Piroska

A 2016 őszén alakult, fiatal színházi alkotókat tömörítő Y Csoport bemutatkozó előadása, a Kóda – utóirat két hegedűre különleges fúziója színháznak és komolyzenének: a két zenész barátságának, felnőtté válásának történetét bemutató előadásban Móga Piroska és Bognár Anita színésznők jóvoltából felcsendülnek Sosztakovics, Bartók, Max Richter, Paganini és Bach művei is.

A Közmunka Színház – azaz Szabó Vera, Rácz Attila, Barna Gábor Botond és Szőke SzabolcsCsitt, madarak! Csitt! címmel tart zenés felolvasóestet Thomas Bernhard temetéssel, előadó-művészettel és államhatalommal foglalkozó szövegeiből. A produkció dalait gadulka és tangóharmonika kísérettel hallhatja a közönség, az író pályáját, kíméletlenül kritikus gondolkodásmódját Thomas Bernharddal készült dokumentumfilmes, illetve televíziós interjúkból összeállított vetítés mutatja be az érdeklődőknek.

Közmunka Színház / Csitt, madarak! Csitt! / Szabó Vera

Közmunka Színház / Csitt, madarak! Csitt! / Szabó Vera

Az Ellas duo – azaz Csiki Ágnes (gitár, ukulele) és Tóth Bernát Réka (ének) – eredeti nyelven, spanyolul szólaltatják meg Chavela Vargas dalait. A mexikói zene ikonikus figurájának szókimondó, érzelmekkel teli dalait a Csillag börtön fogvatartottai is meghallgathatják – a fesztivál, hagyományaihoz híven, idén is jelen lesz az intézmény Dankó Pista Fesztiválján.

A fesztivál fő helyszínén, a Régi Zsinagógában Martin Schick és Laura Kalauz alkotása, a CMMN SNS PRJCT (Common Sense Project) zárja a fesztivált július 29-én. A különleges fesztiváldarab passzív befogadóként is szórakoztató, de a játékos kedvű nézőknek lehetőséget ad az aktív részvételre is, hiszen „játszunk és játszanak velünk, miközben a kortárs tánc is reflektál önmagára, sok humorral”: A rendhagyó aukciót Raubinek Lili segítségével levezénylő Molnár Csaba, aki szerint „jó érzés nézőként részese lenni és felelősséget vállalni egyénileg és kollektíve egyaránt”, a 2015-ös OPEN Fesztiválon nézőként licitálva nyerte el az előadás szerzői jogát, az előadás magyar adaptációját a MU Színház és a SÍN Kulturális Központ támogatásával valósította meg.