Véget ért a XIII. Shakespeare Fesztivál

2017 július 18. kedd, 18:07

A XIII. nemzetközi Shakespeare Fesztivált 2017. július 7. és 16. között rendezték meg a Gyulai Várszínház összművészeti fesztiválja keretében.

Az éjszaka szívében – Lear történet  / Fotó: Kiss Zoltán

Az éjszaka szívében – Lear történet / Fotó: Kiss Zoltán

Izraeli, román, szlovák és határon túli magyar társulatok művészei léptek fel a hazai előadók mellett. A külföldiek közül a legnagyobb sikert a világhírű román rendező, Gavriil Pinte által rendezett Az éjszaka szívében – Lear történet című produkció aratta, amelyet a nagyváradi Teatrul Regina Maria színészei mutattak be. A legemlékezetesebb előadás a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulatának a Shakespeare, Sonnet 66 című produkciója volt, melyet Kokan Mladenovic állított a színpadara.

Shakespeare, Sonnet 66  / Fotó: Kiss Zoltán

Shakespeare, Sonnet 66 / Fotó: Kiss Zoltán

A magyar előadások közül a legnagyobb sikert a Gyulai Várszínház új bemutatója aratta, a Szentivánéji álom című táncjáték, amelyet Kulcsár Noémi koreográfus állított színpadra Mendelssohn zenéjére. A fesztiválon a fókuszban a határon túli magyar színházak produkciói álltak. A Shakespeare Fesztivál egyre népszerűbb a diákok körében is.

Szentivánéji álom / Fotó: Kiss Zoltán

Szentivánéji álom / Fotó: Kiss Zoltán

A fesztivál workshop résztvevői szakmai beszélgetéseken vettek részt Nagy András drámaíró, egyetemi tanár vezetésével. Közben a fiatalok megismerték a színház világát, létrehoztak egy saját előadást, melyet a Ringben a szerelem arcai címmel utcaszínházi előadásként be is mutattak a vár előtti téren, ezzel is színesítve a fesztivál programját. A temesvári és a szatmárnémeti színház előadásai méltó záró programjai voltak a fesztiválnak. A 10 napos fesztiválon 20 produkciót láthatott az előadásokat megtekintő mintegy 3.000 néző.