Zenés áldokumentumjáték a “világ legősibb nemzetéről” a Thealteren

2017 július 22. szombat, 9:49

Áldokumentarista színházi előadás magyarországi bemutatójára kerül sor július 23-án a szegedi Thealteren Kokan Mladenović rendezésében.

Jami körzet

Jami körzet

A zenés áldokumentumjáték egy lehetséges, de persze fiktív eseményen alapul: a Szerbia, Horvátország és Bosznia-Hercegovina közös határán fekvő Jamena faluban a tudósok egy paleolit település nyomaira bukkannak. A felfedezés felülírja az eddigi ismereteinket: a homo sapiens jóval idősebb, mint gondoltuk. A szerbek, horvátok és bosnyákok számára azonban még fontosabb mindez: mindhárom ország magának akarja kisajátítani a területet, egy sor abszurd elmélet üti fel a fejét arról, melyikükhöz tartozik, melyik nemzet a régebbi. Hamarosan háború robban ki közöttük, amibe a világ nagyhatalmai is beszállnak, de a harcokban a falu elpusztul. A békekötés után nagy multik a világ legnagyobb tudományos vidámparkját építik meg a helyén, a megmaradt lakosság pedig az ősi Jamena lakóit játssza el a turistáknak, neandervölgyinek beöltözve…

Kokan Mladenović a kortárs szerb színház fenegyereke, akit szókimondása, humora, valamint bravúros eszközhasználata tett az elmúlt évek egyik legizgalmasabb rendezőjévé. Előadásai jórészt korunk politikai, társadalmi és kulturális problémáit vizsgálják és számos fesztiválon díjat nyertek. Rendszeresen dolgozik határon túli magyar társulatokkal is, az Újvidéki Színházban készített Opera ultima 2014-ben elnyerte a Legjobb előadás díját a POSZT-on. A Jami körzetben a nemzet és a nemzetállamok 19. században kialakult ideájának létjogosultságát veszi górcső alá a 21. század high-tech világában – élő zenei kísérettel és lenyűgöző színészi alakításokkal.

Jami körzet

Jami körzet

Az előadás a belgrádi Bitef Színház, a montenegrói, tivati Tivat Kulturális Központ, az újvidéki Think Tank Studio és a MASZK Egyesület koprodukciójában jött létre. A márciusi bemutató óta számos szerbiai és külföldi fesztiválra meghívták, júniusban a zágrábi „Dani Satire Fadila Hadžića” fesztiválon elnyerte a legjobb kabarészínházi előadás díját, július elején pedig a szerbiai „Novi Tvrđava Teatar” fesztivál legjobb rendezőnek és legjobb színésznőknek járó díját.

Jami körzet

Jami körzet

Jami körzet
a világ legősibb nemzetéről szóló dokumentarista színházi előadás
magyarországi bemutató

Előadók:
Isidora Simijonović, Jelena Graovac, Nina Nešković

Írta: Milena Bogavac
Zeneszerző: Marko Grubić
Zenészek: Jamal al Kiswani, Nemanja Dragaš, Marko Grubić (VROOOM)
Rendező: Kokan Mladenović

2017. július 23. 21:00 Kisszínház