Gyabronka József és Makranczi Zalán is fellép a szeptemberi Spinoza Zsidó Fesztiválon

2017 július 24. hétfő, 11:06

Szeptember 9. és 24. között ismét várja a színház és a zene barátait a Spinoza.

A fesztivál szeptember 9-én indul a Frida című drámával, amely Frida Kahlo, spanyol-indián-magyar-zsidó származású, mexikói festőnő színes-tragikus életéről szól. Rossz lapokkal indul (gyermekparalízis, baleset, harmincnyolc műtét, életre szóló fájdalom, stb.), mégis a kor egyik legszínesebb életét éli. Viharos életének néhány fontos állomása: eszeveszett házassága Diego Rivera festővel, viszonya Josephine Baker-rel és kapcsolata Trockijjal. Az előadást Czeizel Gábor rendezte Herczenik Anna és Hábetler András szereplésével.

Poppera (fotó: Véner Orsolya)

Poppera (fotó: Véner Orsolya)

Szeptember 10-én jön a Poppera c. zenés játék. Popper Péter 2010-ben történt halálát megelőzően legalább 100 előadást tartott a Spinozában. 80. születésnapján (2013-ban) a Spinoza Színház csapata elhatározta, hogy tiszteletére zenés játékot hoz létre Popper Péter problémamegoldó stílusában. Akárcsak Popper előadásai és könyvei, a darab arról szól, hogyan legyünk boldogok. Mindezt zenés és humoros formában. A zenés darabban egy fiú és egy lány előadják problémáikat (unatkozás, identitás, párválasztás, szerelem, interneten való ismerkedés, egészség-mánia, homoszexualitás, kötődés, függetlenség, stb.) s a Professzor mindezekre keresi a megoldást.

Makranczi Zaláén, Gyabronka József / Herzl / Fotó: Véner Orsolya

Makranczi Zaláén, Gyabronka József / Herzl / Fotó: Véner Orsolya

Királyhegyi Pál: Első kétszáz évem címmel Áron László monodrámája is színre kerül, látható a Karády Katalin: A Díva! c. zenés játék, a Spinoza & Rembrandt című opera és a Herzl c. darab is Makranczi Zalánnal, Gyabronka Józseffel és Hajdú Lászlóval.

A teljes program itt található.