„Van egyfajta iránytű, ami utat mutat” – Bérczes László és Kiss Mónika az Ördögkatlanról

2017 július 29. szombat, 10:13

Augusztus 1–5. között tizedik alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált Baranyában. A főszervezőket a Magyar Narancs kérdezte.

A Magyar Narancs cikkéből:

“Amikor kerek évforduló van, legyen szó fesztiválról vagy az ember születésnapjáról, nekem már mindig az jut eszembe, hogy basszus, eltelt tíz év. Ez önző dolog: volt egy 56 éves ember és lett egy 66 éves. Nagyon sok – Móni a pécsi, én meg a Művészetek Völgyében és a Bárkán szerzett – tapasztalattal, mégis tudatlanul kezdtünk bele a fesztiválszervezésbe, és hoztuk létre az Ördögkatlant. Most pedig van egy körülbelül 150 millió forinttal gazdálkodó intézmény; mi magunk vagyunk az intézmény. De miközben nem akarunk intézményesülni, nem akarunk felnőni, azzal az álságos szöveggel sem áltathatjuk sem magunkat, sem másokat, hogy ez nem számít. Igenis sokkal nagyobbak lettünk, sokkal többen jönnek, sokkal több a program, sokkal több pénzt kell összeszedni – minden nagyobb és több. Ezért ez a tizedik év megálljt parancsol nekem. Abban ma már biztos vagyok, hogy emiatt még nem kell abbahagyni. Folytatjuk, de kifejezetten arra kell törekedni, hogy akár kevesebb program árán, de továbbra is izgalmas és újszerű dolgokat találjunk ki, olyanokat, amik számunkra is kihívást jelentene” – fejtette ki Bérczes László.

Kiss Mónika és Bérczes László az Ördögkatlanon (fotó: wmn.hu)

Kiss Mónika és Bérczes László az Ördögkatlanon (fotó: wmn.hu)

Kiss Mónika elmondta, soha nem gondolt arra, hogy a következő évben hányadik fesztivál lesz vagy meddig csinálják. “Van egyfajta iránytű, ami utat mutat. Van három tényező: a szabadság, a szeretet és az emberség, és addig csináljuk, amíg ezek felzengnek ebben az öt napban. Ha ez nincs, akkor nincs értelme csinálni. Azt látjuk, hogy egyre inkább igény van erre, a hely, az idő és a találkozás pedig lehetővé teszi ezt. Ezért vannak szerintem minden évben egyre többen és többen” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mi az, ami a legnagyobb fejtörést okozza a fesztiválszervezés során, Kiss Mónika így felelt: “A színházi előadásokra bejutást biztosító sorszám. Amit idén megpróbálunk orvosolni. Két dolgot tehetünk: minél több színházi előadást szervezünk, ezen rajta vagyunk, de korlátozottak a befogadóképességek. Már tavalyelőtt is az volt, hogy többen nem 10 órakor jöttek sorszámért, hanem lement a Quimby-koncert, és sorba feküdtek a faluközpontban az infópult előtt az emberek hálózsákkal, polifoammal. Ez falunként 30-40 embert jelentett, ami nagyon megtisztelő, akkor is, ha a nem normálisság égisze alatt történik. Idén lesz egy mobil applikáció, 10 órától azon keresztül lehet majd jegyet szerezni, de megmarad a fapados verzió is. A másik problémás kérdés a szállás.”

A teljes interjú itt olvasható.