Csaknem 70 programmal vár Márta István új fesztiválja

2017 augusztus 09. szerda, 9:08

Mintegy 70 kulturális programmal várja látogatóit a második Bőköz Fesztivál, amelyet augusztus 25. és 27. között rendeznek meg a dél-baranyai Kémes, Szaporca és Tésenfa településeken.

Boban Markovic Orkestar

Boban Markovic Orkestar

A kezdeményezés az ormánsági tájegység kulturális értékeire, építészeti kincseire, népművészetére és gasztronómiájára hívja fel a figyelmet. Márta István, a fesztivál igazgatója elmondta: idei díszvendégük Ormánság szülötte, a decemberben 70. életévébe lépő Szatyor Győző szobrászművész, akinek három kiállítása is nyílik a fesztiválon a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) közreműködésével.

Nemzeti Színház: János vitéz

Nemzeti Színház: János vitéz

A szervezők 27 egyedi helyszínen – köztük a szaporcai Ős-dráva Látogatóközpontban is – várják a résztvevőket. A kiemelt helyszíneken kívül további három kistelepülésen – Kóróson, Drávacsepelyen és Drávacsehiben – is lesz egy-egy rövid, “hídteremtő” komolyzenei koncert – közölték. A fellépők között lesz mások mellett Varnus Xavér, a Boban Markovic Orkestar, a Besh o’droM, Szirtes Edina Mókus, a Hagyományok Háza vendégei, a Kaláka, a Szélkiáltó együttes és Pápai Joci zenekarával. A kémesi jazzudvarban fiatal muzsikusok kiállítással, koncertekkel és jazzszekérrel várják a közönséget.

Nemzeti Színház: János vitéz

Nemzeti Színház: János vitéz

A Nemzeti Színház ifjú művészei – Vidnyánszky Attila rendezésében – különleges, természeti helyszínen adják elő a János vitézt. A templomokba a Filharmónia Magyarország szervez hangversenyeket, Érdi Tamás zongoraművész pedig éjszakai, “csillagos ég” koncertet ad. A fesztivál vendége lesz a Bartók Béla Férfikar, a Pécsi Református Kollégium Vegyeskara és a Kapolcska Fúvós Kamarazenekar, valamint a kalotaszegi Mákófalváról érkező református kórus is. A szervezők hozzátették: kiállítással és folyamatos vetítéssel költözik Szaporcára a Cseh Tamás Archívum.

 Szirtes Edina Mókus

Szirtes Edina Mókus

Szurdi Éva kerámiái, Tóth György újraértelmezett falusi tárgyai és Cseh András kültéri installációi mellett a fesztivál alatt minden nap más településen jár a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Arany200 vándorbusza. A gyerekek szórakoztatásáról a pécsi Bóbita Bábszínház, a Levendula Játszóudvar és a Karzat Színház játékudvarai, a Magyar Társasjátékos Egyesület és Krizsán Edit nemzetközi sakknagymester interaktív foglalkozásai gondoskodnak.  Az Ős-Dráva Látogatóközpont szervezésében szakvezetéses túrákra, természetismereti foglalkozásokra, bemutatókra kerül sor. Ismét lesz Kínai Ház a Konfuciusz Intézet szervezésében és Tésenfán újra „nyit” a Roma Ucca. Kémesen kézművesek, illetve helyi termékek boltja és udvara, Tésenfán öko- és gasztrokert várja a látogatókat. Szőke András ceremónia- és főzőmester is aktivizálja magát a fesztivál ideje alatt. Lesz „Kapocs” konferencia a közművelődés és kultúra szerepéről és sor kerül a Baranya megyei polgármesterek találkozójára.

Szőke András

Szőke András

“Ormánság kincseire, értékeire egy alkotói életet építettem” – fogalmazott Szatyor Győző. A budapesti Vigadóban év végi életmű-kiállítására készülő szobrászművész beszámolt arról is, hogy a reformáció 500. évfordulójára Baranya valamennyi – összesen 112 – református temploma számára készít úgynevezett királykazettákat. A már elkészült csaknem száz, bibliai igéket, illetve a református egyház által használt szimbólumokat is magába foglaló alkotásokból mintegy harmincat a kémesi templomban láthat a közönség.

Forrás: MTI, Színház.org, Bőköz Fesztivál