Tarolt a Játékszín Szarvason

2017 augusztus 20. vasárnap, 9:22

Átadták a VI. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál díjait a szarvasi Vízi Színházban szombat este, amely egyben a nyári évad zárását is jelenti.

Vadász Gábor, Hirtling István / Játékszín: Életrevalók

Vadász Gábor, Hirtling István / Játékszín: Életrevalók

A díjátadón tarolt a Játékszín Életrevalók című darabja, amely elnyerte a legjobb prózai előadás díját, Hirtling Istvánt és Vadász Gábort pedig a legjobb férfi főszereplőnek járó díjjal jutalmazták. A legjobb női főszereplő díját is két színésznőnek ítélték oda: Esztergályos Cecília az Újszínház Sári bíró, Komáromi Anett a Békéscsabai Jókai Színház Balkán kobra című előadásában nyújtott alakításáért érdemelte ki az elismerést. Ujréti László lett a legjobb férfi mellékszereplő a József Attila Színház Veszek egy éjszakát című darabjában, a legjobb női mellékszereplőnek Gombos Juditot választották a Szolnoki Szigligeti Színház Vidám kísértet című előadásában nyújtott alakításáért.

Ez a darab, vagyis a Szolnoki Szigligeti Színház Vidám kísértet vígjátéka kapta a leglátványosabb prózai előadás díját, míg a legjobb prózai rendezés díját a tatabányai Jászai Mari Színház Nyolc nő című bűnügyi komédiája érdemelte ki, Guelmino Sándor rendezésében. A József Attila Színház Veszek egy éjszakát zenés komédiája kapta a legjobb zenés rendezésért járó elismerést, a legjobb zenés előadás pedig a Szarvasi Cervinus Teátrum Valahol Európában musicalje lett. Kiosztották a leglátványosabb zenés előadás díját is, ezt a Turay Ida Színház A férfiak a fejükre estek zenés vígjátékának ítélték oda.

A legkülönlegesebb előadás A festett mosoly bohócgála lett, amely a Baross Imre Artistaképző Intézet ősszel induló bohócképzése egyhetes előkészítő nyári táborának “záróakkordja” volt. A Zentai Magyar Kamaraszínház Lúdas Matyi mesejátéka nyerte el a legjobb mesejáték rendezés díját. A leglátványosabb mesejáték a Békéscsabai Jókai Színház és a Balassi Táncegyüttes Állat(i) mese című koprodukciója lett.

Szőke Pál, a Békéscsabai Jókai Színház színművésze Jónás könyve című verses estjéért Józsa Mihály-díjat kapott. Józsa Mihály az Orosházi Napló főszerkesztője volt, hosszú évekig dolgozott szerkesztőként az Orosházi Városi Televíziónál. Alapítója, műsorvezetője, szerkesztője volt a város első rádiójának, az Orosháza Hangja Rádiónak. Szarvas város önkormányzata nagydíját a Békéscsabai Jókai Színház kapta “a kitűnő nyári szarvasi előadásokért”. Babák Mihály polgármester különdíját vehette át Seregi Zoltán teátrumigazgató “a Szarvasi Vízi Színház sikeres nyári évadáért” és Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz vezetője pedig “a szarvasi színházi életért végzett sikeres munkája elismeréseként”.

Ugyancsak polgármesteri különdíjjal jutalmazták Dósa Zsuzsát, a Szarvasi Cervinus Teátrum művészét a Valahol Európában című előadásban nyújtott alakításáért, az összes gyerekszereplővel együtt; továbbá elismerték Kurucz Márk technikai- és háttérmunkáját is. Különdíjat kapott szarvasi magánszemélyektől és alapítványoktól Szemerédy Bernadett, Tege Antal és Timkó János színművész kiváló alakításaikért, valamint a Kukac Kata című mesejáték.

Forrás: MTI, Színház.org