Idén is lesz Dunapest Fesztivál! – Dollár Papáék, a K2 Színház és a Nylon Group is fellép

2017 augusztus 26. szombat, 10:04

Kortárs művészeti és urbanisztikai programokkal vár mindenkit szeptember első három napján a második alkalommal megrendezendő Dunapest .

Afesztivál többségében ingyenes programjai kapcsolódnak valamilyen formában a Dunához, akár a témát, akár az úszó és vízparti helyszíneket tekintve.

A Budapest Főváros Önkormányzatával összefogásban megvalósuló Dunapest fesztivál célja, hogy fontos kortárs alkotókat mutasson be, miközben ráirányítja a figyelmet a Dunára és a városlakók folyóval való kapcsolatára. A koncertek, színházi előadások, képzőművészeti bemutatók, irodalmi beszélgetések, filmvetítések, városi séták és egyéb urbanisztikai programok arra is fókuszálnak, hogy a városlakók újra felfedezzék a Budapestet kettészelő folyót.

Dunapest Fesztivál

Zene határon innen és túlról, 4 dunai helyszínen

A Dunapest zenei programjai, négy dunai helyszínen, idén is több stílusból mutatnak be izgalmas külföldi és magyar előadókat. Ingyenes akusztikus koncerteket hallgathatunk a népszigeti Kabinban megszólaló fellépőktől, köztük Stahl Barbitól és a blahalouisanás Barbi&Jancsó párosától szeptember 1-jén, ugyanott másnap a Slow Village és a S.É.F. zenél, miközben a belvárosi Pontoon Monkeyneck és Zuboly szintén ingyenes koncertjétől lesz hangos.

Ami a nemzetközi kínálatot illeti, a fesztivál keretében az A38 színpadára áll az osztrák Hunger trió, a román Satellites duó, valamint View, finn rapper is. Előttük és utánuk pedig fellép a hajón, Jónás Vera vendégszereplésével, akusztikus formában az Ivan & The Parazol, illetve a Meteo, az Amoeba és a RedRed is.

A komolyabb zenét kedvelők számára is lesz különleges program a Dunapesten: a fesztivál ingyenes zárókoncertjét ugyanis a Budapesti Fesztiválzenekar Dunához kapcsolódó témákból válogatva adja. Sőt a koncert nem csak a helyszín miatt lesz látványos: Dvořák, Elliot Cole, Aaron Copland műveit és a vajdaszentiványi népzenét is fénnyel festi meg a LaLuz csapata.

Színház nélkül nincs fesztivál

Szeptember elsején, a Bálnában a Nylon Group: Be U! c. produkciója lesz látható 22 órától. Az előadás egy ún. “pszichedelikus nylonlíra” arról, hogy merjünk önmagunk lenni és az álmaink szerint élni. A Nylon Group történetének alapja a magunk köré épített falak mögött megbúvó énünk előhívása. A történetet – szokásukhoz híven – egy óriási nylonbábbal mesélik el, most élő szereplő és báb interakciójában. Szürreál atmoszféra, nonverbális látványszínház.

Szeptember 1-én és 2-án, 18 órától ún. futószínházat rendeznek. A kísérleti előadás a Margitszigetre invitálja közönségét, ahol a színházi játékot kocogással ötvözik.

Szeptember 3-án, 19 órakor,  a Várkert Bazárban kerül sor Dunai staféta című programra.
STAFÉTA néven 2015 őszén írt ki először pályázatot a Fővárosi Önkormányzat, hogy a kisebb produkciók és a pályakezdő fiatal tehetségek is bemutatkozási lehetőséghez jussanak. A Dunapest három alkotócsapatot kért fel a pályázat nyertesei közül arra, hogy a Várkert Bazár tereiben rendhagyó színházi produkciókat mutassanak be, stafétában. Kortárs magyar irodalmi adaptáció, táncművészet és zenés színház is bemutatkozik ezen az estén. Három csapat, három előadás a Dunáról és rólunk – fellép a K2 Színház, Dányi Viktória és a Dollár Papa Gyermekei.

A részletekről itt olvashat.