Színház, film, irodalom és koncert egy helyen – 15 éves a Spinoza Zsidó Fesztivál!

2017 szeptember 08. péntek, 7:40

Immár tizenötödik alkalommal szervezi meg zsidó fesztiválját a Spinoza Színház szeptember 9. és 24. között. A több mint kéthetes fesztivál alatt a négy bemutató mellett számos zenés program, színházi előadás, koncert és filmvetítés is látható a Dob utcai teátrum színpadán.

Gyabronka József, Makranczi Zalán / Spinoza Színház: Herzl / Fotó: Véner Orsolya

Gyabronka József, Makranczi Zalán / Spinoza Színház: Herzl / Fotó: Véner Orsolya

A Spinoza tizenöt napos fesztiválján 78 művész lép fel, mások mellett Gyabronka József, Hábetler András, Hegedűs D. Géza, Herczenik Anna, Klein Judit, Makranczi Zalán, Müller Péter Sziámi, Szakcsi Lakatos Béla, Fellegi Balázs, Derzsi György és Masa Tamás.

Az idei fesztiválon a zenés játékok dominálnak. Ebből a műfajból négy saját produkciót is láthatnak a fesztivállátogatók a Spinozában. A Díva című, Karády Katalinról szóló zenés játék premierként kerül bemutatásra, emellett a Frida, a Spinoza & Rembrandt és a Poppera is szerepel a kínálatban. Az Első kétszáz évem című előadás az idei fesztivál másik fontos premierje, a Királyhegyi Pál életéről szóló keserédes monodráma mellett a Spinoza közönség kedvence, a Herzl is látható lesz, Makranczi Zalán főszereplésével.

Ebben az évben igazi filmkuriózumokkal készülnek a szervezők, a magyar zsidóság 2000 éves történetét filmen elbeszélve részben már bemutatta a Spinoza, azonban Dénes Gábor filmsorozatának legújabb részeit, a magyar zsidóság háború utáni életéről most láthatja először a közönség. Továbbá Weiss Manfréd családjának életébe is betekintést kaphatunk, illetve egy több száz éves kántordallamokat bemutató is szerepel a kínálatban.

Zene nélkül nem múlhat el fesztivál, Leonard Cohen, Seress Rezső és Gershwin dalai, valamit a klezmerkoncertek kimaradhatatlanok a Spinoza Zsidó Fesztiváljának ez évi programjából is. Végül, de nem utolsó sorban az előadások sem maradhatnak el a fesztiválról. Idén Heller Ágnes, Gábor György és Ungvári Tamás gondolatait hallhatják az érdeklődők. Ami pedig a humort illeti, kiderül, hogy a zsidó Bibliában kinek van a legjobb humora (persze, hogy az Örökkévalónak!), és arról is képet kapunk, hogy Karinthytól napjainkig kik voltak a legnagyobb zsidó humoristák.

Hegedűs D. Géza, Kalmár Tibor (fotó: Véner Orsolya)

Hegedűs D. Géza, Kalmár Tibor (fotó: Véner Orsolya)

“Büszke vagyok, hogy megéltük a tizenötödiket. Amikor a kétezres évek elején Budapesten megkezdődött a zsidó negyed fizikai rehabilitációja, akkor úgy gondoltuk, hogy mi pedig a szellemi rehabilitációhoz kívánunk hozzájárulni. És hogy miért épp szeptemberben? A zsidó új év szeptemberben kezdődik, így a fesztiválunkat az új év jó kezdetének szánjuk. A legelső zsidó fesztivált 2003. szeptember 1-én kezdtük, akkor épp Kaján Tibor bibliai tárgyú karikatúrakiállításával nyitottunk. A fesztiválunk hivatalosan szeptember 9. és 24. között lesz, de már most néhány nappal meg kellett hosszabbítanunk. Egyes előadásokra ugyanis a jegyek olyan hamar elfogytak, hogy új előadásokat kellett beraknunk. Fesztiválunk alapelképzelése, hogy a zsidó kultúra minden szegmenséből adjunk valamit, és mindezt egy helyen. Így szerepel a programunkban dráma, zenés játék, koncert, film, előadás. A hangsúly azonban minden évben más. Most a filmet és a humort helyeztük előtérbe. Filmből több premierünk is van, és vannak filmek, amik kimondottan a fesztiválunkra készültek, az egyik ilyen például a magyar zsidóság ötvenes évekbeli helyzetéről szól. A humorhoz pedig négy programunk is kapcsolódik. Ebből kiemelném Heller Ágnes és Gábor György beszélgetését, akik a zsidó Biblia humoros oldalát taglalják. (…) Szívügyem az egész fesztivál. De ezen belül, ami egyúttal a hagyományunk is: minden évben készül a fesztiválra néhány premier, színdarab és zenés játék egyaránt. Karády Katalinról például kevésbé tudják, hogy féltett ékszereit adta el zsidó gyerekek megmentéséért. Erről szól a Karády Katalin: A Díva című zenés játékunk. Királyhegyi Pál humorista pedig sietett haza Amerikából, nehogy lekésse az auschwitzi gyorsot. Elérte. A Királyhegyi Pál életéről szóló monodráma lesz a másik premierünk. Különösen sok zene, dalest, koncert lesz. Leonard Cohen- és klezmerkoncertek, jiddis, héber, zsidó, orosz-zsidó dalestek szerepelnek még a fesztivál műsorán” – mondta Sándor Anna, a Spinoza igazgatója a Magyar Narancsnak.