Gyermekszínházi szemle – Ők az idei győztesek!

2017 október 18. szerda, 16:59

A 9. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle díjátadó ünnepségét kedden tartották. A szakmai zsűri döntése alapján átadásra kerültek a fesztivál támogatói által adományozott díjak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium fődíját 200 000 Ft értékben FABÓK MANCSI BÁBSZÍNHÁZA kapta A háromágú tölgyfa tündére című előadásért. Indoklás: Fabók Mancsinak, a vásári bábjáték tradíció megújításáért és életben tartásáért. A közönséggel való személyes, szellemes és élő kapcsolat kialakításáért. Fabók Mariann színházi nyelvének a commedia dell’arte eszközeivel való további gazdagításáért. A színész-zenész rendhagyó szerepköréért. A Háromágú tölgyfa tündére komplett gyönyörűségéért.

A Nemzetgazdasági Minisztérium díját 100 000 Ft értékben a MESEBOLT BÁBSZÍNHÁZ kapta Kirikou és a boszorkány című előadásért. Indoklás: A Kirikou és a boszorkány című előadásnak különösen gyönyörű képi világáért, lenyűgöző és egyedi bábhasználatáért, az irodalmi alapanyag megválasztásáért és Khaled-Abdo Szaida kiemelkedő dramaturgi munkájáért. A játék sallangmentes letisztultságáért. A díjakat átadta: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nevében Rickó Andrea a II. Kerületi Önkormányzat képviselője.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család-és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság Ifjúságpolitikáért és Esélyteremtésért Felelős Helyettes Államtitkárság díját 100 000-100 000 Ft értékben megosztva a KEREKASZTAL SZÍNHÁZI NEVELÉSI KÖZPONT–INSITE DRAMA kapta Az óriás ölelése című előadásért. Indoklás: Az óriás ölelésének átütő színházi erejéért, a színészi játék közvetlenségéért, a történet filozófiai gazdagságáért, ökonomikus és szerethető megvalósításáért abban a reményben, hogy a két kukás története apránként az ország összes óvodájába eljut.

A másik díjat a KOLIBRI GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI SZÍNHÁZ kapta a Nincsenapám, seanyám című ifjúsági színházi előadásért. Indoklás: A Nincsenapám, seanyámnak drámai és sodró erejű történetéért, Nemes Anna hiteles és megrázó alakításáért, az együttes összjátékáért, a két nagyszerű költő-macskáért. A produkció a gyermekbántalmazást és az iskolai élet ellentmondásait különleges, a tragikum és a komikum között virtuózan billegő színházi nyelven képes ábrázolni és közvetíteni a 14-18 éves érintett közönség számára. A néző látja az előadást és tudja, hogy nincs egyedül. A díjakat átadta: dr. Illés Boglárka helyettes államtitkár asszony.

A Budapest II. Kerületi Önkormányzat díját 100 000 Ft értékben a KABÓCA BÁBSZÍNHÁZ kapta a Kodzsugukila, a boszorkány című előadásért. Indoklás: A Kodzsugukila, a boszorkány című előadásnak Danny Bain színpadi jelenlétéért, bábos leleményeiért, az ugróegérért és a gazelláért. Zene, hangszer és báb szerves egységben való elgondolásáért. A színpadi csoda utaztathatóvá tételéért. A díjat átadta: Riczkó Andrea képviselőasszony.

A Magyar Teátrumi Társaság díját, 100 000 Ft értékű Facebook kampányt a CSOKONAI SZÍNHÁZ kapta a Jeruzsálem című osztálytermi színházi nevelési előadásért. Indoklás: A Csokonai Színház Jeruzsálem című előadásának azon ambíciójáért, hogy egy aktuális társadalmi problémát, a kulturális különbségek mentén szított ellenségeskedést és előítéleteket érzékeny és átélhető módon, hiteles és vonzó színészi játékon keresztül képes a 10-13 éves korosztály felé közvetíteni. A díjat átadta: Kis Domonkos Márk, a MTT alelnöke.

A Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház díját, az előadás bemutatása két alkalommal a RÉV SZÍNHÁZI ÉS NEVELÉSI TÁRSULAT kapta a Massza című előadásért. Indoklás: A Massza című előadásnak egy lényegi nézőpontváltásért. A Rév Színházi és Nevelési Társulat produkciója újdonságot jelent a bullying témájával foglalkozó művek sorában, mert a problémát nem csak az áldozat perspektívájából vizsgálja, mi több, képes elbizonytalanítani a nézőt abban a tekintetben, ki minősül végső soron áldozatnak, ebben a bántalmazás problémáját körbejáró történetben. A díjat átadta: Perjési Éva, a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház munkatársa

Az ASSITEJ Üveghegy-díját  a MESEBOLT BÁBSZÍNHÁZ kapta Kirikou és a boszorkány című előadásért. A díjat átadta: Perényi Balázs, rendező.

A Marczibányi Téri Művelődési Központ – a zsűri ajánlása alapján – SZEMLE DIPLOMÁT ajándékoz a magas szakmai színvonalon bemutatott előadásokért:

1. Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, Marosvásárhely
A brémai muzsikusok – mesejáték, Rendező: Vidovszky György
2. Bohócok a láthatáron–K. V. Társulat–Névtelen Utak Alapítvány
Kiállok érted – ifjúsági előadás feldolgozó foglalkozással, Rendező: Romankovics Edit
3. Bóbita Bábszínház
Szélkötő Kalamona – bábszínházi előadás, Rendező: Markó Róbert
4. Budaörsi Latinovits Színház
Az öreg kisasszony autósmeséi – mesejáték, Rendező: Varsányi Péter
5. Csokonai Színház
Jeruzsálem – színházi nevelési előadás, Rendező: Madák Zsuzsanna
6. Fabók Mancsi Bábszínháza
A háromágú tölgyfa tündére – bábelőadás, Rendező: Fabók Mariann
7. Góbi Rita Társulat
Pici Bonbon – táncos meseelőadás, Rendező: Góbi Rita
8. Griff Bábszínház
Szépen szóló Babukamadár – bábjáték, Rendező: Boráros Szilárd
9. Hevesi Sándor Színház
Peter – osztálytermi színházi nevelési előadás, Rendező: Madák Zsuzsanna
10. Kabóca Bábszínház
Kodzsugukila, a boszorkány – afrikai mese bábokkal, Rendező: Szántó Viktória
11. Kerekasztal Társulás–InSite Drama
Az óriás ölelése – színházi nevelési előadás, Rendező: Ceri Townsend
12. Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház
Nincsenapám, seanyám – ifjúsági színházi előadás, Rendező: Vidovszky György
13. MaNNa Kulturális Egyesület
A Macskaherceg kilencedik élete – mese felnőtteknek, Rendező: Szenteczki Zita
14. Mesebolt Bábszínház
Kirikou és a boszorkány – bábjáték, Rendező: Kovács Géza
15. Neptun Brigád
Hamletman – beavató osztálytermi előadás, Rendező: Baksa Imre
16. RÉV Színházi és Nevelési Társulat
Massza – színházi nevelési előadás, Rendező: Tóth Miklós
17. Soltis Lajos Színház
Hantocska – zenés mű-népmese, Rendező: Fábián Péter, Benkó Bence
18. Vaskakas Bábszínház
Körbe, körbe, karikába – csecsemőszínház, Rendező: Ujvári Janka

Továbbá a zsűri ajánlása alapján EMLÉKLAPOT ajándékoz a PartVonal Műhely részére az Ágacska (rendező: Quintus Konrád) és a Bánk az esküdtszék előtt (rendező: Telihay Péter) című előadásokban nyújtott magas színvonalú színészi munkáért.