Megkezdődött a Művészetek Völgye fesztivál emlékeinek digitalizálása

2017 október 29. vasárnap, 12:09

Megkezdte a Művészetek Völgye fesztivál emlékeinek digitalizálását a Magyar Nemzeti Digitális Archívum, melynek tervei szerint a Sziget fesztivál anyagát is feldolgoznák.

A MaNDA 2013-ban olyan kulturális adatbázist (http://mandadb.hu) hozott létre, amely lehetővé tette és teszi a múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javainak széles körű hozzáférését – idézte fel az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a MaNDA jelenlegi kezelője.

A Forum Hungaricum Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint nemrég a Márta István zeneszerző, rendező, fesztiváligazgató által alapított Művészetek Völgye fesztivállal kötöttek megállapodást. A közös digitalizálási munka során – mind az érdeklődők, mind a kutatók számára – elérhetővé válnak a fesztivál értékes dokumentumai, többek között a Művészetek Völgyének indulását hirdető plakátok, a későbbi évek sajtóanyagai, szórólapjai, jegyek, műsorfüzetek, illetve televízió- és rádióinterjúk.
A Forum Hungaricum által működtetett, ma már több mint félmillió tételt tartalmazó online gyűjtemény így most tovább bővül a Művészetek Völgye digitalizált anyagával.

Az MTI megkeresésére a Forum Hungaricum közölte: a Művészetek Völgye fesztivál első digitalizált dokumentumaival a felhasználók néhány héten belül már találkozhatnak a MaNDA honlapján, ahová folyamatosan töltik majd fel a további emlékeket.
A nemzeti értéknek tekinthető digitalizált anyagokat a Forum Hungaricum aggregátor szervezetként folyamatosan exportálja az Európai Digitális Könyvtárba, így a közös projekt eredményei az Europeana honlapján is hozzáférhetők lesznek.

A Forum Hungaricum tájékoztatása szerint tárgyalásokat folytatnak a Sziget fesztivál anyagának digitalizálásáról és feldolgozásáról is; a tervek szerint a következő hetekben kerülhet sor a megállapodás megkötésére.