FACT – 2018-ban újra megrendezi nagysikerű nemzetközi fesztiválját a Színművészeti

2017 december 03. vasárnap, 7:29

2018 február 1-4. között immár második alkalommal rendezi meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem a FACT (Festival Arts Cinema Theatre) nemzetközi fesztivált. 

Az európai egyetemi színművészeti fesztiválok világában a budapesti FACT különlegessége a két nagy művészeti ág (film és színház) együttes bemutatkozása valamint a társművészetek, mint a színpadi látványban érdekelt díszlet- és jelmeztervező hallgatók munkáinak megjelenése.

A FACT célja, hogy lehetőséget adjon magyar és külföldi diákoknak, hogy nemzetközi közönség előtt mutassák be vizsgafilmjeiket és -előadásaikat, közös műhelymunkákon vegyenek részt és hosszútávú szakmai kapcsolatokat építsenek ki.

A 2018-as fesztiválon öt külföldi és két hazai színművészeti egyetem hallgatói mutatkoznak be. Az egyszemélyes (egy nézős!) produkcióktól a sokszereplős, nagyszínpadi előadásokig sok különlegességet láthatnak majd az érdeklődök és a résztvevő egyetemek növendékei. A szervezők ugyanis nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy a vendég alkotókat a fesztivál teljes idejére vendégül lássa az SZFE, ezáltal valódi találkozások, érdemi párbeszédek jöhetnek létre, körvonalazódhatnak későbbi együttműködések a különböző országok fiatal művészei között.

A jövő évi FACT-ra meghívást kaptak a bukaresti, a varsói, a prágai, a müncheni, a kaposvári és a svájci színművészeti egyetem produkciói, de természetesen a házigazda Színház- és Filmművészeti Egyetem több előadása is műsoron szerepel majd.

A fesztivál keretén belül két konferenciát is tartanak, az egyik témája a 100 éve született Fábri Zoltán alkotói munkássága, míg a másiké a magyar színművészeti oktatás jelene és jövője. A találkozón minden magyar nyelvű színházi felsőoktatási intézmény oktatói részt vesznek vagyis a budapesti mellett az újvidéki, a marosvásárhelyi, a kolozsvári és a kaposvári egyetem szakmai és elméleti oktatói.

 Az ünnepélyes megnyitónak ezúttal is az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont. A nagyteremben az SZFE hallgatóinak díjnyertes vizsgafilmjeit vetítik, az emeleti galérián nyíló kiállításon pedig a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának látványtervezői mutatkoznak be alkotásaikkal.