Vendégváró Fesztivál – Nagyvárad az idei díszvendég a Bethlenben

2018 január 16. kedd, 9:00

Január 19-20-21-én hatodik alkalommal rendezi meg a Bethlen Téri Színház a határon túli magyar színházi műhelyeket bemutató Vendégváró Fesztivált. A rendezvény idei meghívottja a nagyváradi Szigligeti Színház, amely mindhárom tagozatával jelen lesz a háromnapos rendezvényen.

Január 19. és 21. között a Bethlen Téri Színházban vendégeskedik a Szigligeti Színház Nagyvárad. Az idén hatodik alkalommal megrendezett Vendégváró Fesztiválon minden évben egy-egy határon túli magyar színházi műhely mutatkozik be. A nagyváradi színház mindhárom tagozata, a Nagyvárad Táncegyüttes, a Szigligeti Társulat és a Lilliput Társulat is egy-egy előadással érkezik.

Tangó / Fotó: Vígh László Miklós

Tangó / Fotó: Vígh László Miklós

A fesztivál programjában Németh László, a Szigligeti Színház grafikusa, illetve Tőkés Imola, a Nagyvárad Táncegyüttes sokoldalú művésze mutatkozik be egy rendhagyó képzőművészeti tárlat keretében. Ezt követően, 19-én, 19 órától a Nagyvárad Táncegyüttes mutatja be Barbárok című, Móricz Zsigmond novellája ihlette tánc előadását, amelynek koreográfusa a Bethlen Téri Színházban korábban is bemutatkozott Györfi Csaba. Január 20-án, szombaton, 19 órától a Szigligeti Társulat játssza Slawomir Mrozek Tangó című világhírű abszurd drámáját, január 21-én délelőtt pedig a Lilliput Társulat A Négyszögletű Kerek Erdő című előadását láthatják az érdeklődők.

Barbárok / Fotó: Fulop-Crisan Oliver

Barbárok / Fotó: Fulop-Crisan Oliver

Az előző években meghívott társulatok után – Figura Stúdió Színház (Gyergyószentmiklós), M Studio (Sepsiszentgyörgy), András Lóránt Társulat (Marosvásárhely), Váróterem Projekt (Kolozsvár) és Aradi Kamaraszínház – ez alkalommal a Szigligeti Színház Nagyvárad vendégeskedik Budapesten. A fesztivált péntek este a Nagyvárad Táncegyüttes Barbárok című előadása kezdi, majd szombat este a Szigligeti Társulat Tangó című előadása folytatja, vasárnap délelőtt pedig a Lilliput Társulat invitálja a kicsiket és lélekben kicsiket Lázár Ervin híres meséjének színházi adaptációjára, A négyszögletű kerek erdőre.

Az esti előadások után kötetlen beszélgetést tartanak a színház kávézójában az alkotókkal és előadókkal. A fesztivál ideje alatt a Bethlen Galériában Tőkés Imola TÁNC-képző-(3)D-és című fotókiállítása, illetve Németh László Fricskából színházplakát című kiállítása látható.

A Négyszögletű Kerek Erdő / Fotó: Fulop-Crisan Oliver

A Négyszögletű Kerek Erdő / Fotó: Fulop-Crisan Oliver

Program:
Január 19. péntek 19.00
Nagyvárad Táncegyüttes: Barbárok – táncszínházi előadás Móricz Zsigmond novellája alapján

Január 20. szombat 19.00
Szigligeti Társulat: Tangó – Sławomir Mrožek drámája három részben

Január 21. vasárnap 10.00
Lilliput Társulat: A négyszögletű kerek erdő – családi előadás Lázár Ervin meséje nyomán

 

 

 
 

Kapcsolódó anyagok