Megkezdődött a 3. Pajtaszínházi szemle a Nemzeti Színházban

2018 január 27. szombat, 15:06

Szombat-vasárnap 19 amatőr színtársulat mutatja be előadását a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság mintaprogramjának keretében.

Fotó: nemzetiszinhaz.hu

Fotó: nemzetiszinhaz.hu

Harmadik alkalommal rendezik meg a vidéki amatőr színjátszás örömünnepét, a Pajtaszínházi Szemlét 2018. január 27-28-án. Az eseménynek ezúttal is a Nemzeti Színház stúdiószínpadai adnak otthont. A 2015-ben indult, az NMI Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság közreműködésében országszerte megvalósuló Pajtaszínház Program harmadik sikeres évadát zárja. Az amatőr színjátszó hagyományokat felelevenítő programhoz az ország mind a 19 megyéjéből csatlakoztak színjátszó körök – döntő többségüket kifejezetten a Pajtaszínház Program hívta életre –, hogy a helyi közösség szöveteit „színházcsinálással” fűzzék szorosabbra. A lelkes műkedvelő társulatok munkáját színházi mentor és közösségi művelődési szakemberek is segítették.

Fotó: nemzetiszinhaz.hu

Fotó: nemzetiszinhaz.hu

A 2017 őszén indult III. Pajtaszínház Program keretében létrejött, a színházi műfajok széles skáláját felvonultató előadásokat mutatja be az ingyenesen látogatható III. Pajtaszínházi Szemle 2018. január 27-28-án. Az idén Városföld, Vásárosbéc, Kétsoprony, Hollóháza, Apátfalva, Magyaralmás, Dör, Monostorpályi, Atkár, Jásztelek, Tardos, Tar, Bag, Hedrehely, Újdombrád, Pálfa, Kissomlyó, Sümegprága, Milejszeg vesz részt az eseményen. A települések 42 százaléka ezernél kevesebb lakossal rendelkezi. A program sikerét bizonyítja többek között az is, hogy az első két évad 43 színjátszó közösségéből 35 csoport továbbra is működik. Azóta 31 darabot állítottak színpadra és mintegy 120 településen léptek fel falunapok, fesztiválok, népünnepélyek keretében.

Fotó: nemzetiszinhaz.hu

Fotó: nemzetiszinhaz.hu

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Nemzeti Színház vezérigazgatója szerint ez a program hozzájárul ahhoz is, hogy a vidéki közösségek, az elnéptelenedő vidék elhiggye saját magáról, hogy életképes és meghatározó tényezőnek számít a jövőben is. Kiemelte, azt szeretnék, hogy mindenki a sajátjának érezze a Nemzeti Színházat, hiszen ez a ház “tényleg a nemzet színháza”.

Forrás: Nemzeti Színház, MTI, Színház.org

 
 

Kapcsolódó anyagok