Először vendégszerepel Nagyváradon a Katona

2018 március 20. kedd, 13:05

Március 20-25. között hatodik alkalommal szervezi meg a nagyváradi Szigligeti Színház a HolnapUtán Fesztivált: az eseménysorozat hat napja alatt tizenkét erdélyi és magyarországi társulat tizennégy produkcióját láthatja a közönség, a vendégelőadások mellett pedig szakmai beszélgetések, workshopok, kiállításmegnyitó és koncertek is várják az érdeklődőket.

Katona József Színház: Nóra - karácsony Helmeréknél / Fotó: Horváth Judit

Katona József Színház: Nóra – karácsony Helmeréknél / Fotó: Horváth Judit

A fesztivál első napján a házigazda Szigligeti Színház két társulata mutatkozik be: március 20-án 17 órától a Nagyvárad Táncegyüttes Senki madara, 20 órától pedig a Szigligeti Társulat Kapufa és öngól című előadása kapott helyet.

Március 21-én, a szervezők két nonverbális előadásra hívnak minden érdeklődőt: 17 órától a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Augusztus (r.: Balázs Zoltán), 21 órától pedig a Györfi Csaba által rendezett Otthon című előadást láthatja a közönség. Szintén március 21-én, 19 órától vendégszerepel Nagyváradon a kolozsvári Váróterem Projekt független színházi társulat, Liget című legújabb produkciójával.

Március 22-én a fesztivál a legfiatalabbak számára ígér tartalmas kikapcsolódási lehetőséget: a középiskolások és érdeklődő felnőttek két Bánk bán-előadáson vehetnek részt, 19 órától pedig az Árkádia Színház nagytermében lép fel a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház A tavasz ébredése című produkcióval.

Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Augusztus

Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Augusztus

Március 23-án, 17 órától Leonce és Léna című előadását mutatja be a Vörösmarty Színház: a Kovács D. Dániel által rendezett szerelmi történetet a Szakszervezetek Művelődési Házának színpadán adja elő a királyi város társulata. 19 órától a hetvenes évek olasz slágereinek ritmusában érkezik Nagyváradra Carlo Goldoni komédiája, a Chioggiai csetepaté, amelyet a Tamási Áron Színház művészeivel Sardar Tagirovsky állított színpadra.

Március 24-én a kolozsvári és budapesti színművészetisek adják elő saját Shakespeare-adaptációjukat: 17 órától a Szigligeti Stúdióban, 19 órától pedig az Árkádia Színpadon láthatjuk a két főiskola különböző Ahogy tetszik előadását.

Március 25-én, a fesztivál zárónapján, 17 órától a kolozsvári színisek Rómeó és Júliáját, 19 órától pedig a budapesti Katona József Színház Nóra – karácsony Helmeréknél című előadását láthatja a közönség Székely Kriszta rendezésében.

Tamási Áron Színház: Chioggiai csetepaté

Tamási Áron Színház: Chioggiai csetepaté

Workshopok

A fesztivál ideje alatt két workshopnak ad otthont a Szigligeti Színház: március 19-20. között zajlik a Magyar Színházi Szövetség által 2017 októberében kezdeményezett színháztechnikai képzéssorozat, amelyet a Magyar Színháztechnikai Szövetség szakemberei tartanak a romániai színházat résztvevő technikusainak. Március 20-25. között a szervezők alkotói workshopot hirdettek a Kárpát-medence színházművészeti főiskolásainak: a hallgatók a fesztivál ideje alatt önállóan dolgoznak, munkájuk eredményét pedig bárki megtekintheti a március 24-én, 15 órától kezdőd performanszon, amelynek helyszíne a Szigligeti Stúdió.

Szakmai beszélgetések

A fesztivál ideje alatt, Székfoglaló néven két szakmai beszélgetésre is sor kerül: március 23-án, 15 órától a színház páholyelőcsarnokában a meghívott előadások dramaturgjaival, március 24-én, 12 órától pedig az előadások rendezőivel beszélget a fiatal színházi alkotókat érintő kihívásokról Boros Kinga, a Színház folyóirat szerkesztője.

Vörösmarty Színház: Leonce és Léna

Vörösmarty Színház: Leonce és Léna

Koncertek

A fesztivál nyitónapján, március 20-án, 18 órától Ozsváth Zsuzsa festménykiállítására kerül sor a stúdió fehér termében. Az eseményen az Élő Várad Mozgalom szerzői is közreműködnek. A Szigligeti Stúdió lesz a helyszíne annak a négy koncertnek is, amelyeket színművészek, valamint a város színházbarátai tartanak. Március 20-án este fél kilenctől Trabalka Cecília, művésznevén TRAiLA, 21-én, fél kilenctől Orbán Zsolt Pumi, 22-én este tíztől a Szigligeti Színészzenekar, 24-én, 22 órától pedig a Columbo’s Wife koncertezik.

Március 23-án, 22 órától összművészeti performanszot mutatnak be a Nagyvárad Táncegyüttes táncosai és zenészei. A Szigligeti Stúdióban tartott eseményekre a belépés ingyenes. A fesztivál ideje alatt a Moszkva Kávéházban két koncertre kerül sor: A Kutya Vacsorája március 23-án, pénteken 20 órától, az Ivan And The Parazol pedig március 24-én, 21 órától lép színpadra.