MOST FESZT 2018 – Izgalmas stúdióelőadások érkeznek Tatabányára

2018 március 20. kedd, 17:13

2018-ban a Jászai Mari Színház – a Tatabányai Tavaszi Fesztivál keretén belül – immár 4. alkalommal invitálja nézőit MOnodráma és STúdiószínházi FESZTiváljára, a MOST FESZT-re március 21. és 25. között.


A szervezők több, mint 50 jelentkező közül választották ki azt a 4 monodrámát és 5 stúdiószínházi előadást, amely véleményük szerint reprezentálja azt a sokszínűséget, ami a produkciók alkotóinak munkáját jellemzi.

Crespo Rodrigo, a Jászai Mari Színház igazgatója a MOST FESZT 2018 kapcsán korábban elmondta: „A negyedik MOST FESZT programjának tervezésekor a legnagyobb örömet az jelentette számomra, hogy mára már egyértelműen látszanak és talán mindenki számára egyértelművé is váltak azok a találkozási pontok, melyeken keresztül részben a korábbi három fesztivál, részben a Jászai Mari Színház repertoárjában képviselt értékek kapcsolódnak egymáshoz. A visszatérő művészek, a fesztivál által körbejárt témák és a válogatás tematikája alapján reményeim szerint egyre markánsabban körvonalazódik, hogy a két forma, azaz a monodráma és a stúdiószínház mellett, mi az a tartalom, ami a MOST FESZT sajátja.”

Az alábbiakban megosztjuk, mikor, mely stúdiószínházi produkciókat tekinthetik meg.

A név: Carmen / A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadása
Prosper Mérimée nyomán színpadi változat Sediánszky Nóra – szerelmi ballada
Rendező: Sediánszky Nóra
Látvány: Vereckei Rita
Koreográfus: Ladányi Andrea, Túri Lajos Péter, Lippai Andrea

Carmen, a végzetes vonzerejű, zabolátlan cigánylány egy nap találkozik a teljességgel nem neki való emberrel, Don Joséval, a talpig tisztességes, rendszerető, józan fiatalemberrel – mi sem természetesebb, mint hogy beleszeret. José is belebolondul a megfoghatatlan és szeszélyes szépségbe, sőt, egyenesen a rabjává válik – innentől kezdve pedig mindkettőjük sorsa megpecsételtetett… Fülledt, forró tereken, kocsmai bulikban, bikaviadalokon és hegyvidéki csempészbandák búvóhelyein bontakozik ki a világ- és a zeneirodalom egyik leghíresebb szerelmi története, vágy és végzet lüktető erejű összecsapása. Carmen szenvedélytől perzselő drámáját ismerős dallamok, az andalúz földek kiégett vörösének szikkadt világa, mágia és misztikum kíséri. A jelen feldolgozás külön érdekessége, hogy intim térben, a nézőtől szinte karnyújtásnyira meséli el férfi és nő, szerelem és halál, vonzás és taszítás, természet és társadalom lenyűgöző csatáját. Az előadáshoz új szövegkönyv készült, melyet az eredeti, Prosper Mérimée-kisregény alapján az előadás rendezője, Sediánszky Nóra írt, és amely elsősorban az emberi lélek mélyén rejlő, elemi erejű szenvedélyekre, sokszor önmagunk elől is titkolt, legbenső vágyainkra, félelmeinkre, sóvárgásainkra, egymás felé, vagy egymás mellett elvezető útjainkra helyezi a hangsúlyt. Így szeretünk mi…?

Szereplők
Carmen – Kosik Anita  /  José – Nagyidai Gergő
Carlos / Garcia – Szegezdi Róbert m. v.  /  Mercedes – Széles Zita
Soledad – Horváth Réka  /  Pascuala – Munkácsi Anita
Zenészek – Bíró Péter, Olajos Gábor

Március 21-én, 19 órakor! 

Csak egy szóval mondd / A Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadása
Elvira Lindo azonos című regénye nyomán a színpadi adaptációt írta Gyarmati Kata – dráma
Rendező – Edvin Liverić m. v.
Dramaturg – Gyarmati Kata
Rendezőasszisztens, ügyelő, súgó – Kocsis Valéria
Az előadás látványvilága, zenei válogatás és rendezés – Edvin Liverić m. v.

A darab két, a harmincas évei elején járó, a társadalom perifériájára szorult nő arcképe, akik gyerekkoruk óta ismerik egymást, és bizonyos értelemben tanúi egymás életének. Találkozásaikat, az együtt töltött éveket, a velük történt leginkább tragikomikusnak mondható eseményeket, különös kapcsolatukat, vitáikat, összetartásukat, mindkettőjük illúziót és csalódásait ismerjük meg az előadáson keresztül.

Szereplők
Rosario – G. Erdélyi Hermina
Milagros – Körmöci Petronella
Palmira, Pszichiáter, Pap, Morsa – Ralbovszki Csaba

Március 22-én, 20 órakor! 

Háy János: A halottember / Az Ördögkatlan Produkció, a Nézőművészeti Kft. és a Szkéné Színház közös előadása
Rendező – Bérczes László
Díszlet – Cziegler Balázs   /  Jelmez – Cselényi Nóra
Dramaturg – Kiss Mónika   /   Zeneszerző – Rozs Tamás
Báb – Hoffer Károly  /  Mozgás – Widder Kristóf
Fény – Memlaur Imre   /  Asszisztens – Hodászi Ádám

„Amikor írtam, minden olyan vesztésre gondoltam, amikor egy nő elveszíti azt, akivel közös életet tervezett, mert elhagyja, mert félévente jár haza, mert meghal, s neki viszonyulnia kell ehhez a hiányhoz, és gondoltam minden olyan férfira, aki egy ilyen elhagyásból újra vissza akar lépni a múlt valóságába, mintha közben nem telt volna az idő. Gondoltam minden olyan férfira és nőre, aki azt hiszi, gond nélkül tud belelépni a másik ember múltjába, s szinte észrevétlen lesz leölve, ahogyan karácsony böjtje előtt a disznók.” — Háy János

Szereplők
Anya – Mészáros Sára
Kislány – XXX
Férfi – Mucsi Zoltán
Kórus – Grisnik Petra, Kovács Krisztián, Molnár Gusztáv, Rozs Tamás

Március 23-án, 20:30-kor! 

Martin McDonagh – A párnaember – A csíkszeredai Csíki Játékszín előadása
pszichothriller
Rendező – Csiki Zsolt
Jelmez – Török Réka  /  Dramaturg – Biró Réka
Fordító – Merényi Anna  / Zene – Veress Albert

Történetek között élünk, a történetek közvetlenül vagy közvetve hatnak életünkre, de lehet-e véletlen egybeesés, hogy egy író, Katurian több elbeszélésének eseményei is megtörténnek a mindennapokban? Az esetek azért is furcsák, mert novellái nem mindennapiak, fordulataik sajátosan felismerhetőek és halállal végződnek. Ezért kerül Katurian a rendőri vallatószobába, ahol mégtöbb furcsa részletre is fény derül.

Szereplők
Tupolski – Kányádi Szilárd
Katurian – Vass Csaba
Ariel – Kozma Attila
Michal – Kosztándi Zsolt
Anya – Márdirosz Ágnes
Apa – Bende Sándor
Kislány – Fekete Bernadetta
Mostohaapa – Bilibók Attila
Mostohaanya, Narrátor  – Szabó Enikő

Március 24-én, 19 órakor! 

Fábián Péter — Benkó Bence / Elza, vagy a világ vége / A Miskolci Nemzeti Színház előadása
Rendező – Fábián Péter — Benkó Bence
Látvány – Jeli Sára Luca
Dramaturg – Sényi Fanni
Zene – Horváth Szabolcs
Súgó – Márton B. András
Rendezőasszisztens, ügyelő – Egyed Tünde
Babits Mihály Elza pilóta vagy a tökéletes társadalom című regényét felháborítóan megbolygatva.

Igen, a mi mai világunk. Annak a sokat bámult, XX. századi kultúrkör szaknak mi vagyunk a végső eszménye. Az örök harc társadalma: a tökéletes társadalom, melyben a cselekvő és kollektív élet kizárja a dekadens kultúrát, mely köztudomás szerint a régi Európa egyik rákfenéje volt. Mindaz, ami az akaratot bénítja, a cselekvést gyengíti, az erkölcsöket rontja, a fantáziát megfertőzi, az egyén önérzését fölcsigázza, az öncélú művészet, a szellemi tudomány, a metafizikai gondolat, az érzelmi komplikációk kultusza, eltűnt, vagy leszorult azzá, ami! Üres játékká, melyet senki sem vesz nagyon komolyan. De minden relatív.

Szereplők: Prohászka Fanni, Harsányi Attila, Szirbik Bernadett, Farkas Sándor, Fandl Ferenc, Czakó Julianna, Feczesin Kristóf, Rózsa Krisztián, Kokics Péter, Szegedi Dezső, Molnár Anna

Március 25-én, 18 órakor!

JEGYEKET ONLINE ITT TUDNAK VÁSÁROLNI!