MOST FESZT – Ezek a monodrámák szállnak versenybe

2018 március 21. szerda, 9:42

Március 21. és 25. között rendezi meg negyedik alkalommal a MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivált a tatabányai Jászai Mari Színház. Tekintsük át, milyen monodrámákat láthat a nagyérdemű.

Kezdhetek folytatódni – Petri-est
Az Ördögkatlan Produkció és a Radnóti Színház közös előadása
Március 22. 18:00 Kamaraszínház – 65 percben, egy részben

Játssza: Pál András
Csellista: Rozs Tamás
Rendező: Valcz Péter

Mikor nem írok verset: nem vagyok – írta Petri György, költőként, ahogy a színész sem színész, ha nem játszik épp, csak úgy, mint a csellista, ki hangszere nélkül csupán egy bárpultnál fészkelődő ujjpercegés. Legyen már egy este, ahol Petri is van, meg Maya is, meg az összestöbbinő, van igazi, élő színész, s hangra pendül a csellista is. Legyen egy este, ahol az ember is nézővé válhat, ülhet és figyelhet egy asztalnál, annak két oldalán, és mindezt azért, hogy eljussunk az est végére, mikor elmondhatjuk, hogy volt egy este, ahol Petri is volt.

“Valami föloldódik. Nem is annyira a néző-előadó határ, hanem inkább kiszakadunk a színházi valóságból, Pál András hangjával és Rozs Tamás zenéjével Petri szövegvilágába kerülünk be. Közösen. Mindegyik elhangzó szöveg más és külön érdekes, mégis egymás mellé rakva áll össze belőlük ez az egyedi pillanat. Színházban vagyunk, zenében, Petriben.” (Fazekas Júlia, Súgópéldány)

Rozs Tamás, Pál András / Kezdhetek folytatódni – Petri-est

Rozs Tamás, Pál András / Kezdhetek folytatódni – Petri-est

Leszámolás velem
Az Orlai Produkciós Iroda és a Füge Produkció közös előadása
Március 23. 18:00 Kamaraszínház – 90 percben, egy részben

Edouard Louis Leszámolás Eddyvel című regénye alapján, Dr. Pataki Pál fordításának felhasználásával színpadra alkalmazta: Zöldi Gergely és Rába Roland

Játssza: Nagy Dániel Viktor
Rendező: Rába Roland

Apám kétségbeesett. „Fiú ez egyáltalán, vagy mi? Folyton bőg, fél a sötétben. Miért ilyen? Én nem neveltem lánynak, pont úgy bántam vele, mint a többi fiúval!” Fogalma sem volt, hogy engem ugyanezek a kérdések gyötörnek. Ha fiú vagyok, miért nem vagyok olyan, mint a többiek? Miért viselkedem így, miért affektálok, miért gesztikulálok széles mozdulatokkal, miért olyan nőies a beszédem? Nem tudtam, miért lettem ennyire más, és ez borzalmasan fájt.

“A szeretett-gyűlölt anya átváltozása, a szörnyszerű, egyetlen hatalmas arcból álló kegyetlen báty, az elkent, jellegtelen vonásokkal rendelkező apa, meg a nőiségüket/férfiasságukat közszemlére tevő többi szereplő szinte életre kel előttünk.” (Jászay Tamás, Revizor)

Nagy Dániel Viktor / Leszámolás velem

Nagy Dániel Viktor / Leszámolás velem

Túlóra
Az Ódry Színpad előadása
Március 24. 16:00 Kamaraszínház – 95 percben, egy részben

Lisa Langseth A karmester szeretője című drámája alapján átdolgozta: Bodor Panna és Vadász Krisztina (Teplán Ágnes fordításának felhasználásával)

Játssza: Pálya Pompónia
Rendező: Vadász Krisztina

Dobozok. Könyvek. Dobozok. Könyvek. Dobozok.
Katarina 25 éves. Életerő 590. Támadási sebesség 0.658. Páncél 27.88. Bátorság X.
A bátorság az élet egyetlen mércéje. Adam szokta ezt mondani.
Meddig lehet a peremen meghúzódva várni? Meddig tud megállni az idő?
Az aznap éjjel szerzett sebhely örök emlékeztetőül szolgál, hogy sosem szabad az érzelmeket a kötelesség elé helyezni.
Képességek: Mohóság, Megszállottság, Racionalitás, Döntéshozatal, Igazságvágy.

“Az életem több szempontból is rímel erre a történetre. De sokat beszélgettünk arról, hogyan ne legyen ez az előadás egy nőszagú, kesergő történet mesélés, hanem pontosan fogalmazzuk meg, mi az, ami minket mindentől függetlenül érdekel ennek a lánynak a sorsában. Ez a valami pedig az öntudatra ébredés, ahogy egyszer csak felismered, hogyan éltél eddig és mennyi minden kimaradt az életedből, pusztán azért, mert még nem találkoztál vele, vagy belekényszerültél egy másik életvitelbe, de egyszer csak úgy hozza a sors, hogy jön valaki és felnyitja a szemedet. Lehet ez egy szerelem, egy barát, de akár egy kutya is. Akkor elkezded újra végigolvasni magad, és rájössz, ki is vagy valójában. Vagy nem.” (Pálya Pompónia)

Pálya Pompónia / Túlóra

Pálya Pompónia / Túlóra

A legnagyobb tilos!
A Szolnoki Szigligeti Színház előadása
Március 25. 14:00 Kamaraszínház – 45 percben, egy részben

Kiss Ottó, Ranschburg Jenő, Szabó T. Anna, Lackfi János, Kollár Árpád, Turbuly Lilla, N. Tóth Anikó, Babiczky Tibor, Weöres Sándor, Kukorelly Endre, Ágai Ágnes, Siv Wiederberger és Halász Judit műveiből szerkesztette:
Jankovics Anna. Játssza és rendezte: Jankovics Anna

Egy kislány világgá megy. Sokáig nem tudjuk meg miért. Titok. Hatalmas hátizsákkal, pakkal érkezik. Szemmel láthatóan feldúlt Beszélni, játszani kezd, szép lassan kipakol szó szerint és átvitt értelemben is. Elmondja, hogy neki rossz, hogy otthon minden tilos, hogy mi mindent „nem bír” anyuban és apuban. Anyja és apja nézőpontját is megismerjük: az ő bőrükbe bújva megszemélyesíti, eljátssza őket. Többször nekikezd, hogy most elmondja a „titkot”: világgá menetelének okát, de sokáig képtelen erre, mindig elüti valamivel a dolgot. Az előadás egy pontján aztán kiderül, hogy apja elköltözött és szülei válófélben vannak. A kislány önmagát hibáztatja. Egyszer mikor rossz volt és megverte az apja, ő a könnyeivel titkos jeleket rajzolt a falra és azt kívánta, hogy apu tűnjön el örökre.

„A kortárs gyerekversekből összerakott szöveg egységes egésszé épül és remekül működik. Három pillér tartja meg ezt az egységet: egyrészt a keret, mely szerint óvodás hősünk világgá ment, másrészt azok az apró-cseprő történések, epizódok, amelyekből egy óvodáskorú kisgyerek világa összeáll, harmadrészt kirajzolódik egy epikus ív is: a szülők válása, a család felbomlása (…). Jankovics Anna nem feltétlenül ragaszkodott az eredetihez, kreatívan nyeste, szabdalta vagy éppen összevarrta a szövegeket, ahogy a csomagolópapírból készült világ darabkái is – mint egy jókora szabásminta – új és új életre keltek a kezében.” (Turbuly Lilla)

Jankovics Anna / A legnagyobb tilos!

Jankovics Anna / A legnagyobb tilos!

2018-ban immár 4. alkalommal rendezik meg a Jászai Mari Színház monodráma és stúdiószínházi seregszemléjét, a MOST FESZT-et. Több, mint 50 jelentkező közül választották ki azt a 4 monodrámát és 5 stúdiószínházi előadást, mely a szervezők reményei szerint megmutat valamit abból a sokszínűségből, ami a vidéki, a határon túli és a független társulatok alkotóinak munkáját jellemzi, az idei évben – a fesztivál történetében – először egy gyerekeknek is szóló monodrámával a programban.

A hagyományoknak megfelelően az ITT ÉS MOST GASZTRO, az ITT ÉS MOST KIÁLLÍTÁS, valamint az ITT ÉS MOST KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ kiegészítő programokon vehetnek részt a nézők. A fesztivál újdonságaként pedig az előadások után az ITT ÉS MOST KLUB-ba invitálják azokat, akik néhány pohár bor és kellemes zene mellett szeretnék zárni az estét.