“A sok ‘mi lenne, ha’ összeáll egy álomcsomaggá” – Kiss Mónika és Bérczes László az Ördögkatlanról

2018 március 25. vasárnap, 9:01

Idén 11. alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált. Az összművészeti alkotásokat felvonultató ötnapos rendezvénysorozat megálmodóit a Deszkavízió blog kérdezte.

A Deszkavízió cikkéből:

A múlt héten jelentették be az első díszvendéget, aki Snétberger Ferenc lesz. Kiss Mónika a fesztivál programjáról elárulta, már megvannak a fix pontok, lassanként elkezdik csepegtetni az információkat, de persze még alakul jó néhány dolog. “Szeptembertől decemberig van a nagyon jó rész, ez az álmodozás periódusa, amikor a sok ‘mi lenne, ha’ összeáll egy álomcsomaggá. Aztán elkezdjük a realitáshoz szabni az álmainkat, januártól pedig ténylegesen elkezdődik a szervezés, a sakkozás az időpontokkal és a helyszínekkel, az anyagi lehetőségeinkkel” – számolt be a fesztivál társszervezője.

Bérczes László és Kiss Móni az Ördögkatlan Fesztiválon (fotó: vaskarika.hu)

Bérczes László és Kiss Móni az Ördögkatlan Fesztiválon (fotó: vaskarika.hu)

Bérczes László elmondta, idén díszvendégük lesz a Magvető Kiadó is. “Az első találkozón, amikor megpróbáltuk kitalálni, hogy mi hogy legyen, megkérdezték, hogy mik a korlátok. Mondtam nekik, hogy először ábrándozzanak, és aztán úgyis lesz egy pont, amikor felébred az ember, de ne a korlátok megrajzolásával kezdjük a munkát. Nagyon sok olyan ötlet valósult meg az elmúlt 10 évben, amit ha az 5 évvel ezelőtti Kiss Móninak vagy Bérczes Lacinak mesélnénk, akkor ők azt mondanák, hogy felejtsük el, az úgyse lesz, és mégis lett, annak ellenére, hogy különböző korlátokat kellett legyőzni hozzájuk” – mesélte a rendező.

Kiss Mónika elmondta, napi 20-50 jelentkezés érkezik be hozzájuk, gyakran külföldről is, profik és amatőrök egyaránt. Törekednek úgy válogatni, hogy minden művészeti ágban unikális dolgok jöjjenek létre, amik csak ebben az 5 napban láthatók és hallhatók. Idén például ifj. Vidnyánszky Attila társulata, a Sztalker Csoport az Ördögkatlanon hozza létre első önálló produkcióját.

“Tulajdonképpen tőlünk kapnak támogatást, hogy az ő álmuk realitássá váljon. Ez persze nem csak anyagi természetű. Amikor Attila felhívott, hogy nagyon szeretnék Törőcsik Mari hangját az előadásban használni, remélik, tudok nekik segíteni, akkor én elmentem Szombathelyre a kórházba, ott felvettük Marival, amit kellett, és ez majd a bemutatón el is fog hangzani. Július 31-én az Anfiteátrumban ez a mi bemutatónk is lesz egy kicsit” – tette hozzá Bérczes László.

A teljes interjú itt olvasható.