A Nyílt Fórum Félmaratonnal indul pénteken DESZKA Fesztivál

2018 április 04. szerda, 17:25

Születőben lévő színházi szövegek részleteinek felolvasásával kezdődik április 6-án, pénteken 14 órakor a XII. DESZKA Fesztivál a debreceni Ady parkban.

A Nyílt Fórum – a Színházi Dramaturgok Céhének szervezésében – nyolc, most készülő drámát mutat be a szerzők és szakmai mentoraik segítségével a kilenc nappig tartó DESZKÁ-n. A kortárs magyar drámák idei seregszemléje huszonöt előadást lát vendégül. A nyitóelőadás – a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadása – Kemping címmel a fesztivál díszvendége, Háy János művei alapján készült.

Szabadkai Népszínház: Kemping

Szabadkai Népszínház: Kemping

A válogatók ebben az évadban is a teljes Kárpát-medence kortárs szerzőjű előadásaiból szelektáltak, így három romániai, egy szerbiai és egy szlovákiai kortárs magyar szerzőjű előadás is látható lesz a fesztiválon az anyaországból érkező tizenkét vidéki és hét fővárosi produkció mellett. A fesztiválra az utóbbi években idegen nyelvű előadások is érkeznek. Az idén lengyel nyelven, felirattal tekintheti meg a közönség Visky András: Pornó című darabját egy különc erdélyi színésznőről.

Edyta Łukaszewska / Pornó

Edyta Łukaszewska / Pornó

Az előadásokat értékelő szakmai beszélgetések mellett április 9-én Závada Péter költővel, 11-én Háy János íróval, 12-én pedig Kiss Csaba drámaíró, rendezővel hallhatnak beszélgetést a fesztivál résztvevői. Április 13-án a színházi könyvek kiadója, a Selinunte Kiadó mutatkozik be.

A fesztivál részletes programjáról  ide kattintva olvashatnak.