Shakespeare-től Wedekindig – 9 előadás a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén

2018 április 06. péntek, 7:38

Kilenc előadást láthat a közönség az idei Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén, amelyet április 18. és 22. között a Thália Színházban rendeznek Budapesten.

Harag György Társulat: Tévedések vígjátéka

Harag György Társulat: Tévedések vígjátéka

Az idei szemle két előadással veszi kezdetét: a Nagyszínpadon a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata előadásában William Shakespeare klasszikusát, a Tévedések vígjátékát láthatja a közönség Bocsárdi László rendezésében, az Arizona Stúdióban pedig a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Frank Wedekind A tavasz ébredése című darabját mutatja be. Az előadásban a temesvári társulat színészei mellett kolozsvári és marosvásárhelyi színművészetis hallgatók is szerepelnek. A produkció a társulat egyik legújabb tagjának, Horváth Annának az első színházi rendezése.

Tamási Áron Színház: Liliom

Tamási Áron Színház: Liliom

Április 19-én ugyancsak két előadást tűznek műsorra. Bocsárdi László rendezésében a Nagyszínpadon lesz látható a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Molnár Ferenc Liliom című darabja. Ez a produkció a Magyar Színházak XXIX. Kisvárdai Fesztiválján többek között a fesztivál fődíját nyerte el. A címszerepben Mátray Lászlót láthatják a nézők. Az Arizona Stúdióban Németh Ákos vígjátéka, az Autótolvajok várja majd az érdeklődőket a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában.

Tompa Miklós Társulat: Hedda Gabler

Tompa Miklós Társulat: Hedda Gabler

Április 20-án az Arizona Stúdióban a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Augusztus című produkciójával lép színpadra. A darab Bruno Schulz novellái alapján készült, rendezője Balázs Zoltán, a Maladype Színház művészeti vezetője. Munkáját 2017-ben a legjobb rendezőnek járó Atelier-díjjal jutalmazták a Nemzetközi Színházi Fesztiválon. Henrik Ibsen Hedda Gablert című drámáját Keresztes Attila rendezésében mutatja be a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata.

Figura Stúdió Színház: Phaedra

Figura Stúdió Színház: Phaedra

Április 21-én az Arizona Stúdióban a Csíki Játékszín Yasmina Reza Az öldöklés istene című tragikomédiáját tűzik műsorra. A csíkszeredai előadás rendezője Barabás Árpád. A Nagyszínpadon a Gyergyószentmiklósról érkező Figura Stúdió Színház mutatja be Jean Racine Phaedra című előadását Albu István rendezésében.

Kassai Thália Színház: Káosz

Kassai Thália Színház: Káosz

Április 22-én, a szemle záró produkciójaként a Kassai Thália Színház a finn kortárs író Myka Myllyaho Káosz című darabját adja elő a Nagyszínpadon Czajlik József rendezésében, Varga Lívia, Rab Henrietta és Szabadi Emőke előadásában. A darab érdekessége, hogy a színészek számtalan szereplőt jelenítenek meg, köztük több férfialakot is.

Forrás: MTI, Thália Színház, Színház.org