“Modern csak a művészetekben van” – Ilyen volt a 12. DESZKA Fesztivál 1. napja

2018 április 07. szombat, 15:55

„Társ a máért” felkiáltással indult a XII. DESZKA Fesztivál. Az elkövetkezendő másfél hét idén is változatos és progresszív kortárs magyar drámákkal lesz színes. Április 6-14-ig gyerekek és felnőttek is egyaránt tudnak szemezgetni a programokból.

A megnyitón Ráckevei Anna és Gemza Péter üdvözölte a közönséget. Összefoglalták, mi várható az elkövetkezendő néhány napban. A kortárs alkotásokat a különböző társulatok más-más megközelítéséből láthatjuk. Lesznek bábelőadások, tánc- és mesélőszínház, amelyeket szakmai programok kísérnek (kerekasztal- és portrébeszélgetések a „házi bölcsekkel”).

Háy János: Kemping

Az este második előadása az Egy disznótor pontos leírása mesélőszínház, Lajos András jutalomjátéka. A színész számos karakter bőrébe bújt, a váltásokat természetes könnyedséggel oldotta meg. Ebben két meghatározó eszköz segítette. Az egyik a sokzsebes mellénye volt; ez hol szemüveget, hol pedig gyufát vagy üvegpoharat rejtett. A másik a hordó volt, amely szemünk előtt változott át tankká, bejárati ajtóvá vagy éppen zenedobozzá. A téma látszólag könnyed: az alkohol mámorában már senki sem gondol a disznóvágásra. Ez az oldott légkör teremti meg azt a lehetőséget, hogy kötetlen diskurzus alakuljon ki a falubeliek között olyan politikai témákról, mint a konszolidáció, az ideológiai szempontú átvilágítás és a besúgórendszer. A disznók holnap lesznek négyévesek, a sokat emlegetett vágás idén is elmarad.

A fesztivált a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadása, a Kemping nyitotta, amely Háy János szövegét adaptáló zenés-táncos revü. A fogyasztói társadalmat és a párkapcsolati problémákat tematizáló darab kulcsfontosságú kijelentése az volt, hogy „modern csak a művészetekben van”. A nagyszínpad teltházas nézőterén mindenki találhatott olyan mozzanatot, amely megmosolyogtató, elgondolkodtató emlékeket idézett fel bennük. Az élőzene és a látványos kellékek, jelmezek összhangot teremtettek a vetítéssel, amely az előadás felülnézeti képét mutatta. A vetítéshez a víz képe is társult, és ez értelmezhető tükörként is.

Deszkalandozók: Lengyel Zsanett, Papp Gréta, Tölli Zsófia