Az arab színházak irányába is nyit az idei MITEM

2018 április 10. kedd, 13:46

Ma kezdődik a Nemzeti Színház által szervezett V. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, amelyen három színpadon 14 ország 27 produkcióját láthatják a nézők április 29-ig.

Alekszandrinszkij Színház: Svejk. Visszatérés

Alekszandrinszkij Színház: Svejk. Visszatérés

A fesztivál az Alekszandrinszkij Színház Svejk. Visszatérés című előadásával kezdődik kedden a Nemzeti Színházban. A MITEM fő témája a nemzeti kultúrák, a nemzeti színjátszás helye a globalizálódó világban. A fesztivál, mint minden évben, kaput nyit a világ színházi kultúrája felé, idén különösen az arab színházak irányába. A találkozó programját orosz, ukrán, olasz, tunéziai, észt, német, szlovén, indiai, horvát, belga, libanoni és Szerbiából, valamint Romániából határon túli magyar előadások színesítik.

Érkezik előadás Tunéziából, Libanonból, fellép egy Németországba menekült szír társulat, és látható lesz egy Belgiumban élő iraki rendező előadása is. A fesztiválon látható lesz a kortárs színház nagy mestereinek rendezései közül számos: a litván Eimuntas Nekroąius és Rimas Tuminas, az orosz Andrej Mogucsij, Viktor Rizsakov és Valerij Fokin előadásai. Ismét a fesztivál vendége lesz a milánói Piccolo Teatro, ezúttal Antonio Latella Pinokkióját hozzák. Szerepelnek az államiságuk századik évfordulóját ünneplő észtek, Elmo Nüganen Vágyakozás című előadásával. Hangsúlyos az idei MITEM-en a német színház jelenléte: a Berliner Ensemble A kaukázusi krétaköre Michael Thalheimer rendezésében a kortárs német színház élvonalát képviseli, és ők hozzák Oliver Reese A bádogdobját is. Ismét meghívtak határon túli magyar előadásokat: Sepsiszentgyörgyről a Bocsárdi László rendezte Alice, Újvidékről pedig a Borisz Davidovics síremléke című előadás érkezik, utóbbit Alekszander Popovszki rendezte. Marosvásárhelyről pedig Zakariás Zalán rendezését, a Migránsoook avagy túlsúlyban a bárkánk című előadást láthatják nézőink.

Berliner Ensemble: Bádogdob / Fotó: Birgit Hupfeld

Berliner Ensemble: Bádogdob / Fotó: Birgit Hupfeld

“Megismerhetjük, hogyan látják a színházi alkotók a válságok és háborúk sújtotta, konfliktusokkal terhelt világukat, önmagukat, helyzetüket saját hazájukban vagy kivándorolva, hagyományaik felé fordulva vagy éppen azokon túllépve. Az elmúlt években társakra találtunk, mert a MITEM-re meghívott művészeket – Koreától Svájcig, Grúziától Norvégiáig, Libanontól Belgiumig – ugyanaz a szenvedély hajtja, mint bennünket. Hiszünk abban, hogy a színház képes áthidalni kulturális, gondolkodás- és világlátásbeli különbségeket. A színház képes a kultúra leglényegét megmutatni: a kíváncsiságot” – idézi a közlemény Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatójának szavait.

Az idei fesztivál mottója egy Szophoklész idézet: “szeretetre születtem, s nem gyűlöletre. Azt mondják, békeidőben az emberek az utolsó pillanatokig a megszokott módon élik életüket, hiába látják az intő jeleket. Gyanútlanul, mint Oidipusz király, aki azt hitte elkerülheti a sorsot, amit megjósoltak számára. Tudatlanul, mint Pinokkió a hazug világ dzsungelében. Nem törődve a veszéllyel, mint Gruse, a grúz szolgálólány, aki a kormányzó gyermekét menti. Az ötödik Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozóra olyan megrendítő erejű előadásokat hívtunk, amelyek által tisztábban láthatjuk a világot, amelyben élünk, a sorsot, ami ránk vár és segíti döntéseinket a jövőnk alakításában” – zárul a közlemény Kulcsár Edit dramaturg, a fesztivál főszervezőjének szavaival.

Tunéziai Nemzeti Színház: Violence(s) / Fotó: Attilio Marasco

Tunéziai Nemzeti Színház: Violence(s) / Fotó: Attilio Marasco

A MITEM megrendezéséhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma ebben az évben 200 millió forint támogatást biztosított. A www.mitem.huweboldalon a fesztivál részletes programját is megtalálják magyarul és angolul az érdeklődők, valamint minden információ elérhető a MITEM Facebook-oldalán is.

Forrás: MTI, Színház.org