MITEM – Szakmai programokkal és kiállításokkal is vár a találkozó

2018 április 13. péntek, 12:24

Szakmai programokkal, kiállításokkal, közönségtalálkozókkal és kerekasztal-beszélgetésekkel is várják az érdeklődőket április végéig a Madách Nemzetközi Színházi Találkozón a Nemzeti Színházban. A mintegy három héten át tartó rendezvényen a fesztiváldíjas, különleges látványvilágú előadások mellett számos szakmai programon is részt vehetnek a látogatók.

Az V. MITEM megnyitója a Nemzeti Színházban / Fotó:  Eöri Szabó Zsolt

Az V. MITEM megnyitója a Nemzeti Színházban / Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Az érdeklődők találkozhatnak Michael Thalheimerrel, az európai kortárs színházi élet egyik legnevesebb alakjával, részt vehetnek a Bertolt Brecht időszerűségéről szóló kerekasztal-beszélgetésen, továbbá három kiállítás is látható a színház első és második emeleti előcsarnokaiban.

Az érdeklődők megtekinthetik A látvány művészete című, Székely László díszlettervező munkáit bemutató kiállítást, szombattól pedig az Életképek a Berliner Ensemble múltjából és jelenéből című tárlat látható. A kiállítás táblái felidézik a fesztiválon két előadással is bemutatkozó Berliner Ensemble történetének csúcspontjait: A kurázsi mama gyermekeit Helene Weigellel, az Arturo Ui két előadását Ekkehard Schall-lal és Heiner Müller még ma is játszott rendezését Martin Wuttkéval.

A tárlat Brecht és Helene Weigel legendás korszakára emlékeztet, és ívet húz Brecht 1954-es A kaukázusi krétakör-rendezésétől, amellyel átvette az intézményt, a darab Michael Thalheimer-féle 2017-es bemutatásáig, amellyel Oliver Reese intendatúrája kezdődött. Fotók, dokumentumok és irodalmi szövegek mutatják be a művészileg és politikailag meghatározó színházi tevékenységet.

Helene Weigel és Bertolt Brecht

Helene Weigel és Bertolt Brecht

A Berliner Ensemble a színházat alapító Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című művével – Michael Thalheimer rendezésével szerepel a fesztiválon szombaton és vasárnap. A rendezővel az előadásról Németh Ákos drámaíró beszélget vasárnap, hétfőn pedig Brecht időszerűsége címmel tartanak kerekasztal-beszélgetést, Wilhelm Droste és Erdmut Wizisla irodalomtörténész, valamint Zsótér Sándor rendező részvételével. A fesztivál hétfői programjában szerepel a Berliner Ensemble egy másik produkciója: Oliver Reese rendezésében Günter Grass A bádogdob című műve.

A Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar látványtervező hallgatóinak kiállítása Brecht stúdiumok címmel látható a fesztiválon. A tárlat a harmadéves, végzős hallgatók terveiből válogat, a díszlet és jelmeztervek a Koldusopera, A szecsuáni jólélek és a Kurázsi mama és gyermekei című drámákhoz készültek.

Az arab színház a száműzetésben címmel április 20-án, pénteken tartanak beszélgetést. Rolf C. Hemke kurátor, dramaturg, 2019-től a Kunstfest Weimar művészeti vezetője száműzetésben élő kiemelkedő fiatal arab színházi alkotókkal beszélget az arab művészek európai lehetőségeiről, témaválasztásról, félelmekről, kilátásokról. A beszélgetésen Rafat Alzakut, Mokhallad Rasem, Muhaned Alhadi és Ali Chahrour vesz részt.

Brecht stúdiumok - A Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar látványtervező hallgatóinak kiállítása / Fotó: Eöri Szabó Zsolt, Nemzeti Színház

Brecht stúdiumok – A Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar látványtervező hallgatóinak kiállítása / Fotó: Eöri Szabó Zsolt, Nemzeti Színház

A Nemzeti színházakról – másként címmel április 21-én, szombaton a Bajor Gizi Szalonban tartanak beszélgetést. A szakmai programok között szerepel még április 26-án, csütörtökön A bolond bölcsesség útja című filmvetítéssel egybekötött találkozó, amelyen Parvathy Baul énekessel és Julia Varley színésznővel (Odin Teatret) Rideg Zsófia dramaturg beszélget.

Két workshop is helyet kapott a programban: Oliver Reese, a Berliner Ensemble művészeti igazgatója, rendező és dramaturg kétnapos kurzust tart a Kaposvári Egyetem hallgatóinak, Parvathy Baul pedig Satyananda Das Baul és Lakshman Das Baul énekesekkel tart mesterkurzust.

Forrás: MTI, Nemzeti Színház, Színház.org