“Vissza kell hozni a fiatal szerzőket a színházba” – A Berliner Ensemble igazgatója nyilatkozott

2018 április 22. vasárnap, 9:00

Két rendhagyó előadással szerepel a Berliner Ensemble társulata az idei MITEM-en. A rendező-igazgató Oliver Reese a Magyar Narancsnak válaszolt. Lapszemle.

A Magyar Narancs interjújából:

Arra a kérdésre, milyen jelentőséget tulajdonít a nemzetközi színházi seregszemléknek, Oliver Reese elmondta: “A művészek és a közönség találkozása, a személyes kapcsolatteremtés szempontjából van értelme az ilyen rendezvényeknek.” A színházigazgató szerint “Európában, a különféle kultúrák olvasztótengelyében manapság különös jelentőséggel bír, hogy milyen kérdéseket fogalmazunk meg, és milyen válaszokat keresünk az együtt-élésre. (…) Számos aggodalomra ad okot a minket körülvevő világ, és ebben az elveszettségben még nagyobb felelősség hárul a kultúra, a művészet képviselőire.”

Oliver Reese / Fotó: Jonas Holthaus

Reese úgy véli, a Berliner Ensemble célja is az, hogy “vitákat indító, kortárs témákat feldolgozó, a múltat a jelen szemszögéből vizsgáló előadásokkal képviselje magát a világban.” Erre hozza példának a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) is szereplő előadásuk, A kaukázusi krétakör rendezőjét, Michael Thalheimert, aki felrúgta a Brecht-játszás tradícióit: “Thalheimer rendezése szembemegy a didaktikus, teoretikus brechti hagyományokkal. A hatalom, az áldozathozatal, a menekülés örök témáját az érzelmek felől közelíti meg (…) egészen különleges zenei effekteket és extrém testbeszédet alkalmaz ennek a modellszerű mesének az emocionális, szeretet-alapú megjelenítéséhez”.

A monodrámává sűrített A bádogdob esetében Reese szintén az aktualizálás szerepét emeli ki: “Günter Grass remekműve valójában egy hosszú monológ, amiből a szerzővel egyetértésben az 1945-ig tartó korszakot metszettem ki a színpadi feldolgozásban. (…) A testben gyereknek maradt Oskar alakjában égető párhuzamot éreztem korunkkal, azzal a tévhittel, hogy hiába akarjuk kivonni magunkat a történelem, a politika sodrásából, nem mentesülünk a döntéseink következményei alól.”

Nico Holonics / Berliner Ensemble: A bádogdob / Fotó: Birgit Hupfeld

Reese kortárs témák és alkotók megújult szellemi műhelyeként hirdette meg programját a Berliner Ensemble élén, egyik fő küldetésének tartja, hogy a fiatal német szerzők ismét nagy számban legyenek jelen a színház működésében: “A Berliner Ensemble az 1950-es évek közepétől Brecht művészeti irányítása, majd felesége, Helene Weigel vezetése alatt az a színház volt, amelyik a legmarkánsabban foglalkozott politikai szövegekkel, kortárs szerzői profillal rendelkezett. A ház történelmi gyökerei a Koldusopera 1928-as ősbemutatójáig nyúlnak vissza, de éppúgy említhetném Hauptmann Patkányok című művének első színpadra állítását. (…) Szomorú jelenségnek tartom, hogy a fiatal drámaírók az utóbbi években eltávolodtak a színháztól. Az esetek többségében azt látom, nem motiváltak abban, hogy darabokat írjanak. A legtöbb társulat szeret biztosra menni, már befutott szerzők darabjait játssza. Éppen ezért egy olyan hosszú távú projektet indítottunk el, amellyel igyekszünk érdekeltté tenni a fiatalokat abban, hogy a színészekkel, a társulat alkotóival folytatott beszélgetések, ötletelések mentén szülessenek új művek. Visszahozni a szerzőket a színházba, ezt tekintem az egyik legfontosabb feladatomnak” – mondja a rendező-igazgató.

A teljes interjú a Magyar Narancsban olvasható.