A zágrábi Ivanovval zárul vasárnap a MITEM

2018 április 29. vasárnap, 11:01

Csehov Ivanov című darabjával, a zágrábi Horvát Nemzeti Színház Eimuntas Nekrosius rendezte előadásával zárul vasárnap a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, amelynek keretében a hétvégén Lipcséből, Újvidékről, Moszkvából és Ljubljanából érkező produkciókat is láthat a Nemzeti Színház közönsége.

Horvát Nemzeti Színház: Ivanov / Fotó: Marco Ercegovic

Horvát Nemzeti Színház: Ivanov / Fotó: Marco Ercegovic

A zágrábi színház vasárnap 18 órától a Gobbi Hilda Színpadon játssza Csehov Ivanov című darabját a fesztivál záró előadásaként. A Horvát Nemzeti Színház új produkciója Eimuntas Nekrosius neves litván rendező értelmezésében látható. A színpadon csak székek vannak (annyi, ahány szereplő) egy a nézők fele lejtő emelvényen, két stilizált függöny a háttérben és egy fehér hinta. A színre állítás kifinomult és aprólékos, hozzáillő zenei háttérrel – olvasható az ajánlóban.

Mint írják, Nekrosius fokozatosan építi fel a drámai és komikus jeleneteket és újszerű szerelmi háromszögeket. Ivanov feleségéhez fűződő viszonyát a fiatal Szása rajongása ellenpontozza. “Az előadás Ivanovja Nekrosius változatában egyszerre egy kelletlen Hamlet, egy képmutató Tartuffe, egy kiégett Oblomov és Byron Manfrédje” – áll az ismertetőben. Mint fogalmaznak, az előadás sokat vár el mindkét féltől, a színpadon a színészektől, a nézőtéren pedig a befogadó közönségtől, akiket időnként közvetlenül is megszólít, új szögből mutatva meg a darabot, friss és meglepő befogadásra ösztönözve.

Horvát Nemzeti Színház: Ivanov / Fotó: Marco Ercegovic

Horvát Nemzeti Színház: Ivanov / Fotó: Marco Ercegovic

A Nemzeti Színház ötödik alkalommal rendezte meg a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót, amelyen idén három színpadon 14 ország 27 produkcióját láthatták a nézők. A MITEM fő témája idén a nemzeti kultúrák, a nemzeti színjátszás helye a globalizálódó világban volt. A találkozó programját orosz, ukrán, olasz, tunéziai, észt, német, szlovén, indiai, horvát, belga, libanoni és Szerbiából, valamint Romániából határon túli magyar előadások színesítették. Érkezett előadás Tunéziából, Libanonból, fellépett egy Németországba menekült szír társulat, és látható volt egy Belgiumban élő iraki rendező előadása is.

A kortárs színház nagy mestereinek rendezései közül a litván Eimuntas Nekroąius és Rimas Tuminas, az orosz Andrej Mogucsij, Viktor Rizsakov és Valerij Fokin előadásai kerültek színpadra. Hangsúlyos volt az idei MITEM-en a német színház jelenléte: a Berliner Ensemble A kaukázusi krétaköre Michael Thalheimer rendezésében a kortárs német színház élvonalát képviseli, és ők hozták Oliver Reese A bádogdobját is.

Forrás: MTI, Színház.org