Esküvőre készültek, színházi fesztivál is lett belőle – Orbók Lucie és Orbók Áron a Y.EAST-ről

2018 május 13. vasárnap, 7:00

Orbók Lucie és Orbók Áron idén már 3. alkalommal szerveznek meg a Y.EAST Fesztivál a a Zsámbéki Színházi Bázison.

Orbók Lucie és Áron szerették volna esküvőjüket egy színházi fesztivál keretében ünnepelni, így jött létre az első Y.EAST Fesztivál a a Zsámbéki Színházi Bázison, melyet idén már 3. alkalommal szerveznek meg. A rendező- házaspárral Hodászi Ádám beszélgetett.

Hodászi Ádám, Orbók Lucie, Orbók Áron / Fotó: Torják Orsi

Itt volt az esküvőtök a hangár tetején?

Áron: Gyönyörű hely, igaz? Bármerre nézel, kilométerekre ellátsz a fák lombja fölött. Szinte minden barátunk, színházi alkotó vagy zenész, akit meghívtunk az esküvőre, így gondoltuk, milyen jó is volna, ha mind fellépnének valamivel. Gondolkoztunk, hogy mit is mondjunk nekik, egyre bővültek az ötletek és a végén már ott tartottunk, hogy akkor legyen egy fesztivál…

Lucie:  … és mivel itt ismertük meg egymást…

Á.: … a Bálint-házban találkoztunk először, volt egy casting…

L.: …az a Szikra Moziban volt…

Á.: …de aztán itt próbáltunk…

L.: …Botho Strauss Meggyalázás című darabjához kerestem szereplőket, amit itt a Rakétabázison rendeztem 2011-ben. Nagyon izgalmas munkafolyamat volt, remek kollégákkal, remek színészekkel. És nemcsak létrejött egy nagyszerű előadás, hanem még Áronnal is társak lettünk. Amikor felvetődött, hogy hol legyen az esküvőnk, nem volt kérdés, hogy ez a nagybetűs helyszín.

Á.: Volt egy esküvőnk Csehországban is, a családdal, egy évvel korábban. Arra a nyárra terveztük ezt a zsámbékit is, de sajnos meghalt Mátyás Irén és az egész Nyári Színház sorsa bizonytalanná vált. Így lett végül 2016-ban a magyarországi esküvőnk és az első Y.EAST fesztivál.

L.: A csehországi családiasabb volt. Ez volt a barátokkal, haverokkal, bulival és persze színházzal teli. Hiszen a színház az életünk fontos része, szerettünk volna színházzal is ünnepelni. Először úgy tűnt, hogy két napos lesz, de végül négy napig tartott. Tíz előadás volt és négy koncert, úgyhogy nekünk sok-sok munkát is jelentett.

Á.: A ceremóniára azért gyorsan elszaladtunk. Nekem fél órával később már előadásom volt, úgyhogy miután kimondtuk a boldogító igen, rohantam felvenni a jelmezt.

Orbók Lucie, Orbók Áron / Fotó: Torják Orsi

Tudtátok, hogy nem egyszeri alkalom a fesztivál, hogy lesz folytatása?

Á.: Közvetlenül utána nagyon elcsigázottak voltunk. Pályáztunk pénzt már akkor is, Csehországból és az NKA-tól kaptunk valamennyit, de volt azért anyagi veszteség. Mondjuk egy esküvő mindenhol drága mulatság. Fizikailag is nagyon elfáradtunk, de aztán szépen lassan megjött a kedvünk a következőhöz.

L.: Sok pozitív visszajelzést kaptunk, barátoktól, helyi emberektől, ismeretlenektől is, hogy nagyon lelkes, jó hangulatú valami volt, amit csináltunk és mindenki kérdezte, hogy ugye lesz folytatása. Éreztük, hogy sikerült valami újat létrehozni, ami élmény volt az embereknek. Elhatároztuk, hogy folytatjuk, és ha már folytatjuk, akkor a legjobb fesztivált próbáljuk összerakni.

Á.: Első évben a fellépők kilencven százaléka barát vagy ismerős volt, a második évben, tavaly, igyekeztünk olyan alkotókat hívni, akikről úgy éreztük, hogy passzoltak volna abba a hangulatba, amiben a négy napos esküvőnk zajlott, de persze valamilyen módon színházi értelemben is különlegesek. Idén is ilyen előadásokat, ilyen műhelyeket hívunk. Fontos, hogy új legyen és friss, amit csinálnak. Legyen az egy még be nem mutatott kortárs dráma, vagy egy fontos és erős témájú előadás vagy egy klasszikus olyan egyéni megközelítése, amilyet még nem láttunk.

Orbók Lucie / Fotó: Torják Orsi

Járjátok a cseh, lengyel, szlovák, román színházakat, és ha jót láttok, akkor meghívjátok?

L.: Ideális esetben így volna, reméljük öt év múlva már így is lesz. A fesztivál nevében is benne van a kelet szó angolul, ami arra utal, hogy minket Közép- és Keletközép Európa színházai foglalkoztatnak igazán, kíváncsiak vagyunk az itt zajló folyamatokra, formanyelvekre. Az y pedig az Y generációra utal, amibe mi is tartozunk, akik új és friss színházi dolgokat hozunk létre. Minden országban vannak ismerőseink, barátaink, akik, mivel nekünk nincs időnk és pénzünk folyamatosan színházi előadásokat nézni, ajánlanak izgalmas produkciókat, ami őket megmozgatja, felkavarja. Aztán mi felvesszük ezekkel a csapatokkal a kapcsolat, kérünk felvételt, és ha ránk is hat, akkor meghívjuk a fesztiválra.

Á.: A Zsámbéki Rakétabázis méreteiből adódóan ezek rendszerint kisebb produkciók, már gondolok itt a színpad méreteire. Mivel általában a függetleneket jobban mozgatja az új dolgok megtalálása, az ide érkező csapatok jó része ilyen, de persze nem zárkózunk el a kőszínházaktól sem, idén is jön kőszínházi előadás, csak ott kevesebb az újítás, a frissesség általában. A nagyobb produkcióknak pedig ott van a MITEM fesztivál, Lucie, mint a Cseh Centrum vezetője szokott oda is ajánlani izgalmas cseh előadásokat.

L.: Talán a fesztivál megalakulása miatt is, de különlegessége a Y.EAST-nek, hogy akik nálunk fellépnek, itt is töltenek pár napot, megismerik egymást. Barátságok köttetnek, megteremtődnek nemzetközi együttműködések lehetőségei. Ez nem egy showcase, akik idejönnek, egy sör mellett beszélnek arról, hogy milyen az élet Lengyelországban, Csehországban vagy Szlovákiában, sőt Ukrajnában, Romániában, Szerbiában.

Á.: A fesztiválozók pedig azokkal a színészekkel, rendezőkkel tudnak fröccsözni, akiket tegnap vagy tegnapelőtt este láttak. Persze őket nálunk valószínűleg nem ismerik a nézők, de a saját országukban nagyon nagy sztárok. Ezért is választottuk a „közelebb a csillagokhoz” szlogent. Nem csak azért, mert itt éjszakánként nagyon sötét van, a fényszennyezés nagyon alacsony még országosan is, és gyönyörű csillagos égbolt látható, hanem azért is, mert olyan alkotókkal lehet találkozni, akik a saját országukban méltán ismert és elismert emberek.

Orbók Áron / Fotó: Torják Orsi

Mesélnétek egy kicsit róluk? Kik azok, akik idén itt lesznek, és ti nagyon örültök nekik?

L.: Csehországból fog jönni egy csapat, úgy hívják őket, hogy Studio Damuza. Tíz éve végeztek a prágai színművészeti egyetemen, bábos és alternatív színház szakon. Vannak köztük csehek, szlovákok, szlovének. A vezetőjük Matija Solce egy szlovén bábos, egy hatalmas kaliberű alkotó.

Á.: A szlovén bábszínház Peter Brookja.

L.: Így van! Ő a társulat lelke. Nem is bábszínház, amit csinálnak, hanem tárgyszínház. Matija bármiből, ebből a kőből például, vagy ebből a három szál fűből pillanatok alatt készít egy tíz perces, nagyon vicces, elgondolkodtató előadást. Nekik van egy zenekaruk is, az a neve, hogy Fekete Seretlek. Nem tudni miért nevezik így, csehül és magyarul sem jelent semmit ebben a formában, de jól hangzik. Balkáni népzenét játszanak főleg, átdolgozva, felfrissítve. Idén Orwell 1984 című regényéből készítettek előadást.

Á.: Matija előadásaiban nagyon nagy hangsúly van a zenén, a jeleneteket a zenére komponálja, amiket ő ír vagy a szereplőkkel együtt írnak. Mindannyian nagyon tehetséges muzsikusok is, az előadásaik kicsit koncertek, a Fekete Seretlek koncert pedig nem is kicsit színház. Láttunk tőlük nem olyan régen egy Anna Karenina feldolgozást a Csekkold! fesztiválon, zseniális volt. Nem követte a történetet, asszociációk, impressziók mentén folyatták egymásba a jeleneteket a fergeteges zenére, volt benne harmonika, trombita, hegedű, cselló, nagybőgő. Koncert és színház között volt egy groteszk karikatúra az emberi természetről.

L.: Előadás után Matija képes arra, hogy hajnalig harmonikázzon és táncoljunk, énekeljünk közösen, ameddig bírjuk!

Á.: Azt szeretnénk, ha minden előadás és koncert az idei Y.EAST fesztiválon ugyanígy egymásba folyna. Több színész zenekart is hívtunk, akik közvetlen módon tudnak nagy bulit csapni. Nagyon örülnék, ha el tudna jönni Sepsiszentgyörgyről a sZempöl. Heten vannak, közülük hárman színészek, ha jól számoltam legutóbb. Zenéjüket nemes egyszerűséggel progr-ethno-mondóka-drum&breakZ-nek nevezik.

Orbók Lucie, Orbók Áron / Fotó: Torják Orsi

Áron neked mi az, ami igazán közel lesz a szívedhez az idei fesztiválon?

Á.: Talán a 48 óra nevű program. Két nap alatt kell előadást készíteni egy kortárs egyfelvonásosból. Csehországban van egy Ferdinánd Vaněk-díj, kortárs íróknak. Ferdinánd Vaněk egy Vaclav Havel alteregó és az ő drámáinak szereplője. Vaclav Havel a visegrádi négyek alapítója volt, fontos európai gondolkodó, aki a politikai liberalizációért dolgozott, 1990-ben az első szabad választások után ő lett Csehszlovákia köztársasági elnöke. A díj az ő művészetének állít emléket. Egy színházi lap kétévente 11 országból hív meg drámaírókat, hogy írjanak egyfelvonásos drámákat, amiket aztán szakmai zsűri bírál el.

L.: Két éve épp Székely Csaba nyerte el a Ferdinánd Vaněk-díjat, Ezek állatok című darabjával. Öt állat egy sivár vidéken próbál boldogulni, ehhez vezetőt kell választaniuk, és megindul a politikai machináció. Nagyon izgalmas anyag.

Á.: Egy országból több írót is hívnak, így kétévente születik 20-30 jó minőségű kortárs szöveg. Ebből választottunk ki tavaly is négyet és idén is négyet. Lefordíttatjuk őket magyarra és meghívunk négy csapatot, kisorsoljuk köztük a darabokat és onnantól kezdve 48 órájuk van rá, hogy valamilyen módon előadást készítsenek a szövegből. A rakétabázis hatalmas, bárhol lehet dolgozni, bármit fel lehet használni, lehet díszletet építeni, zenét szerezni, éjszakánként alvás helyett szöveget tanulni.

L.: Nálunk is lesz egy szakmai zsűri, aki megnézi az elkészült előadásokat és ad egy jelképes díjat a legjobbnak. Szóval a sok izgalmas produkció és koncert mellett még egy színházi játék is lesz a Y.EAST-en. És persze cseh sörök, helyi borok. Szervezünk focimeccset, kertmozit és csillagmegfigyelést, minden megteszünk, hogy idén is igazi élményben legyen része annak, aki eljön a fesztiválra.

Szerző: Hodász Ádám