A kaukázusi krétakör – Székely Kriszta rendezésével indul az idei POSZT versenyprogramja

2018 május 18. péntek, 17:54

Június 7-én 19 órától látható a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában a Katona előadása. Bertolt Brecht darabjával kezdetét veszi az idei színházi találkozó versenyprogramja.

Molnár Gusztáv, Pálos Hanna / Katona József Színház: A kaukázusi krétakör / Fotó: Horváth Judit

Molnár Gusztáv, Pálos Hanna / Katona József Színház: A kaukázusi krétakör / Fotó: Horváth Judit

Ajánló a darab elé:

„Ellenséged kisöccsét futva vidd
A harcból, melybe most küldenek téged.
Tán egyszer megbeszélik ő s fiaid:
A háborúk miképpen érnek véget.”
(Bertolt Brecht: Háborús kiskáté)

Brecht szerint a legvéresebb időkben is élnek jó emberek. Egy nő menekül a háború közepén, karján egy gyerekkel. Ki utasítja el? Ki fogadja be? Övé-e a gyermek, ha nem ő szülte, de ő mentette meg az életét? Átmenetileg ismét béke lesz: a vér szerinti anya visszaköveteli a gyereket, akit egyszer már elhagyott. A korrupt országban egy korrupt bíró elé kerül az ügy. Mi lesz az ítélet? Gruse, a cseléd és Azdak, a bíró történetén keresztül A kaukázusi krétakör a segítségnyújtásról és a döntéshozás felelősségéről szól.

Az előadás 14 éven felülieknek ajánlott!

Borbély Alexandra, Pálos Hanna / Katona József Színház: A kaukázusi krétakör / Fotó: Horváth Judit

Borbély Alexandra, Pálos Hanna / Katona József Színház: A kaukázusi krétakör / Fotó: Horváth Judit

Székely Kriszta A kaukázusi krétakörről:

“Ha a végeredményt nézzük, akkor azt kell mondanom, hogy nem törődtem az epikus színház hagyományaival, de nem azért, mert rossz véleménnyel lennék róla, hanem mert nem vagyok meggyőződve, hogy az, amit mi Magyarországon epikus színháznak hívunk, egyenlő azzal, amire Brecht gondolt. Pont azért nem érzem azt, hogy hátba szúrást végeznék a szerzőn, mert látok bizonyos félreértéseket ezekben az irányzatokban. A munka során egyébként nagyon sok mindent kipróbáltunk, a statikusabb színpadi jelenlétet is, de azt éreztem, hogy nekem ez nem működik elég jól. (…) Brecht azt mondja, hogy szeretné, ha az emberek tanulnának ezekből a történetekből, és nem pusztán élmény lenne a színház. Sokszor tapasztalom azonban, hogy epikus színház címszó alatt pusztán a szövegmondásra koncentrálnak, és úgy van kialakítva a színész jelenléte is, hogy a néző pusztán szöveget fogadjanak be. Persze most túlzok egy kicsit, de én úgy képzelem, hogy ezek a drámák mind tanmesék, és alkalmasak arra, hogy az ember tanuljon belőlük. Nem hiszem, hogy pusztán a szárazság elősegítené ezt a folyamatot.”

Borbély Alexandra / Katona József Színház: A kaukázusi krétakör / Fotó: Horváth Judit

Borbély Alexandra / Katona József Színház: A kaukázusi krétakör / Fotó: Horváth Judit

Kritikus szemmel az előadásról:

(…) Brecht példázata – egyéb régebbi példázatokra épülve – valóban a jóságról szól, pedig a tollát annak idején a társadalomkritika mellett a társadalomjobbítás vezette. Mindig akart velünk, nézőkkel valamit, leginkább azt, hogy ne úgy menjünk ki a színházból a darabja után, ahogy bementünk oda. Amúgy ez is alapértelmezés (és minden művészeti ágra érvényes), de aligha éppen így gondolta. A színház ugyanis bekebelezi ezt a darabját is, és tessék: “rettenetes a kísértés a jóra”, mondja az Énekes, a legerősebben és legszebben tán Garai Gábor szavaival; Szabó-Székely Ármin új fordításában ez úgy hangzik, hogy “ijesztően csábító a jó”, nekem ez is megfelel, mert az a fontos, hogy a jósághoz hol a rettenetes, hol az ijesztő tapad. Első blikkre paradoxon, de Székely Kriszta rendezésének tán legerősebb “mondása” e paradoxon megsemmisítése, a két ellentétesnek tűnő fogalom összesimítása, merthogy a jó rettenetes is, meg ijesztő is. (…) /Csáki Judit, Revizor Online/

Kocsis Gergely, Rajkai Zoltán / Katona József Színház: A kaukázusi krétakör / Fotó: Horváth Judit

Kocsis Gergely, Rajkai Zoltán / Katona József Színház: A kaukázusi krétakör / Fotó: Horváth Judit

BERTOLT BRECHT / PAUL DESSAU: A KAUKÁZUSI KRÉTAKÖR
Rendező: Székely Kriszta
A Katona József Színház előadása

Szereplők: Pálmai Anna, Kocsis Gergely, Péterfy Bori m.v., Mészáros Béla, Borbély Alexandra, Molnár Gusztáv m.v., Pálos Hanna, Rajkai Zoltán, Szirtes Ági, Tasnádi Bence, Vajdai Vilmos, Zsámbéki Jakab m.v., Botka Zoltán, Nagy István, Gáspár Gergely

Pécsi Nemzeti Színház – Kamaraszínház 2018. június 7., 19:00