Napról napra bővül a 18. POSZT programja!

2018 május 27. vasárnap, 15:40

Újabb két színházi előadással jelentkeznek a szervezők, és még nincs vége!

A Látókép Ensemble (Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya) produkciója. a Kálmán-nap, valamint Koltai Róbert és Szirtes Balázs előadása, a Batang felé is szerepel a POSZT Fesztivál műsorán.

Hajdu Szabolcs, Török-Illyés Orsolya / Látókép Ensemble: Kálmán-nap

Hajdu Szabolcs, Török-Illyés Orsolya / Látókép Ensemble: Kálmán-nap

HAJDU SZABOLCS: KÁLMÁN-NAP
Művészetek és Irodalom Háza | Breuer Marcell terem jún 7, 21:30

A Kálmán-nap arról az életszakaszról szól, amikor a történet szereplői felismerik, hogy minden csak ismétlődés az ember életében, sok fordulat már nem várható, nincs több kockázatvállalás, őrzése van annak, ami már megvan, mert nincs idő és erő újrakezdeni.

A történetek mindig ugyanazok, csak más és más fénytörésben tűnnek fel a különböző időszakokban. Megtalálni a nyelvet, a hangütést, hogy érvényesen szólalhassanak meg ezek az alapmesék – ez erős motiváció mindannyiunk számára. Életre kelteni, jelenidejűvé tenni az archetipikus karaktereket, hogy felismerhetőek és beazonosíthatóak legyenek. A jelen tettenérése, megragadása a cél, hogy a beazonosíthatóság révén, továbbgondolásra késztessünk, támpontokat adjunk a problémák feldolgozásához.

A történet, történetünk látszólag egyszerű, egy kis semmiség, végtelenül hétköznapi eset, apró ügy. De mi pontosan ezt a picit szeretnénk megmutatni, mert hiszünk benne, hogy ami a papíron láthatatlan, a színpadon láthatóvá válik, az apróság nagy lesz, éppen akkora méretű, ami már elég a beazonosíthatósághoz, ami tájékozódási pontokat, megerősítést, esetleg vigasztalást ad a nézőnek.

Játsszák: Török-Illyés Orsolya, Földeáki Nóra, Szabó Domokos, Gelányi Imre, Hajdu Szabolcs.

 

Koltai Róbert, Szirtes Balázs / Batang felé

Koltai Róbert, Szirtes Balázs / Batang felé

CHRISTIAN GUNDLACH: BATANG FELÉ
Pécsi Nemzeti Színház – N. Szabó Sándor terem jún 11, 20:00

A napjainkban játszódó történetben Hubert és Alex két fura, magányos alak. Az ő kapcsolatuk egy nagyon izgalmas lélektani játék. Hubert – Koltai Róbert – egy a demenciába lassan elmerülő idős férfi, aki attól nyeri el végül a szabadságát, hogy elengedi a valóságba való kapaszkodást és elmerül egy képzelt világban. És egy fiatal – Alex, Szirtes Balázs -, aki kényszerű kötelességből ápolja őt. A valóság neki is börtön, de neki még álmai sincsenek Mit kezdenek egymással? Merre lehet indulni, ha körbe-körbe mindenütt csak fal van? Batang felé… A két ember végigéli az idegenségből a legmélyebb férfibarátságig vezető út minden fázisát, míg végül együtt indulnak egy „Nagy utazásra„.

Koltai Róbert: “Épp 10 éve játszottam először együtt Szirtes Balázzsal Veszprémben Harold Pinter világhírű drámájában, A gondnokban. Azóta többször összehozott bennünket a sors partnerként, de jó néhányszor rendezhettem is őt. Ma már rajongója vagyok.”

Szirtes Balázs: “Ketten játszani, ketten mesélni egy estén át varázslatos, egész különleges lehetőség, ajándék a színházban. Nagy színésszel játszani ugyanezt, csoda és felelősség. Koltai Róbert óriás. Biztos vagyok benne, hogy csodálatos utazás lesz vele ez is. Batang felé.”

Gaál Ildikó rendező: Hol van Batang? “Kimész az ajtón, le a lépcsőn, gyalog a buszpályaudvarig, onnan a kikötőbe. Aztán tovább, azon is túl.”. Túl az Óperencián. A fontos dolgok mindig két ember között történnek. A színpadon és az életben is. Mostanában ezek engem sorra megtalálnak. Hálás vagyok érte. Ebben a történetben is tükörbe nézünk. Ez fáj. És közben szívből röhögünk – önmagunkon is!”

A jegyek online, a Kodály Központban, a Széchenyi téri Pécs Ponton, a Művészetek Irodalom Házában, illetve a Zsolnay Negyed látogatóközpontjában is megvásárolhatóak. Információ az idei POSZT összes programjáról: poszt.hu/programok.