“A gyerekek hálás és őszinte közönség” – Beszámoló a VI. Pécsi Családi Színházi Fesztivál 2. napjáról

2018 május 29. kedd, 12:18

A Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium táncművészeti képzése idén is izgalmas előadással várta az érdeklődőket, a kecskeméti társulat pedig szinte állandó szereplője a Pécsi Családi Színházi Fesztiválnak. Adorjáni Bálint és Szabó Márton mesélt az előadásokról.

Kecskeméti Katona József Színház: Kőműves Kelemen / Fotó: Pécsi Családi Színházi Fesztivál

Kecskeméti Katona József Színház: Kőműves Kelemen / Fotó: Pécsi Családi Színházi Fesztivál

Kecskeméti Katona József Színház 
Szörényi L. – Bródy J.: KŐMŰVES KELEMEN
Rockballada
Rendező: Cseke Péter

A kecskeméti társulat szinte állandó szereplője a Pécsi Családi Színházi Fesztiválnak. Megszokhatta már a közönség, hogy mindig magas színvonalú és legtöbbször zenés produkcióval érkeznek. A Kőműves Kelemen című rockballada sem okozott csalódást a pécsieknek, a közönség hatalmas ovációval jutalmazta az előadást. A nagyszabású, látványos produkció zenei vezetője Károly Kati, koreográfusa Barta Dóra, a dramaturg Németh Virág, díszlet- és jelmeztervezők Szlávik István és Szlávik Juli, a rendező Cseke Péter.

A címszereplő Adorjáni Bálint mesélt az előadásról:

„Nem ismeretlen terep számomra gyermekeknek játszani. Szabó Magda Bárány Boldizsár című meséjét több száz alkalommal játszottam a Radnóti Színházban, most pedig a Stefánia Palotában megy a felújítás, sokszor dupla előadást tartunk ötszáz gyerek előtt. Szeretek nekik játszani, hálás és őszinte közönség. Nem ismerik a színházi formanyelvet, nem ismeret, hanem emóciók alapján reagálnak, nyitottabbak és érzékenyebbek, mint a felnőttek.

Azt szeretem jobban, amikor nem az iskolával, hanem szülővel jönnek, olyankor szabadabbak, nincsenek kontroll alatt, több a reakció. A Kőműves Kelemen közönsége valamivel idősebb, felsős kortól nézik az előadást. Bizonyos kérdéseket néha eltávolítanak, de ha valami „igazit” látnak, nagyon emocionálisan kezdik nézni, náluk még nem a megértés dominál. Ilyen erős jelenet például Anna feláldozása.

Kecskeméti Katona József Színház: Kőműves Kelemen / Fotó: Pécsi Családi Színházi Fesztivál

Kecskeméti Katona József Színház: Kőműves Kelemen / Fotó: Pécsi Családi Színházi Fesztivál

Kelemen feleségének halála az áldozathozatal metaforája, mely az emberiség kultúrájában mindig is jelen volt. Az ember évezredek óta szeretné irányítani az irányíthatatlant, megpróbál az ismeretlen felettes erő kedvében járni, rávenni, hogy legyen kegyes hozzá. Ám azt gondolom, hogy ha csak globálisan nézzük ezeket a kérdéseket akkor az egész didaktikussá válik, olyan lesz mint egy magyaróra.

Sokkal érdekesebbek a személyes történetek, Kelemen és a többiek érzései, megélései. Egyébként segítséget nyújt ebben az iskolásoknak a színház „nulladik óra” programja, ahol Tóth Kata dramaturg tart nekik egy ráhangoló, rávezető foglalkozást, mintegy „használati utasítást” kapnak az előadáshoz.

A Kőműves Kelement zeneileg leginkább a jól ismert István a király rockoperához tudnám hasonlítani. Igaz, hogy a 80-as években született, de a világzenei hullámnak köszönhetően a mai fiatalok rengeteg hasonlót hallhattak, ezért nem idegen tőlük. Jól működik, mindenkinek ismerős ez a dallamvilág, hiszen ezek a zenei motívumok a sajátjaink, egyébként rám is ugyanúgy hatott a zene, amikor a dalokat tanultam.

Szlávik Juli a jelmezekkel is ismert világot teremtett, illetve státusz szempontjából is elhelyezi a játszókat. De az előadás nem csak külsőségeiben aktuális. Sokkal inkább, mert olyan problémákkal foglalkozik, melyek az emberiség két-háromezer éves jellemfejlődése alatt semmit sem változtak. És aktuális, mert mindez átfolyik a játszók lelkén, szókincsén.”

Pécsi Művészeti Szakgimnázium: Tiszta szívvel / Fotó: Pécsi Családi Színházi Fesztivál

Pécsi Művészeti Szakgimnázium: Tiszta szívvel / Fotó: Pécsi Családi Színházi Fesztivál

Pécsi Művészeti Szakgimnázium
Tiszta szívvel – végzős növendékek vizsgaelőadása
Évfolyamvezető balettmester: Kovács Zsuzsanna
Tagozatvezető: Szabó Márton

A Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium táncművészeti képzése idén is izgalmas előadással várta az érdeklődőket. A több mint 40 éve kiemelkedő szakmai eredményekkel működő táncművészeti tagozat végzős növendékei az immár hagyománnyá vált vizsgakoncert keretein belül mutatták be az évek alatt megszerzett tudásukat.

Szabó Márton, a tánctagozat vezetője így mutatta be az előadást: „Az idei vizsgaprogram első részében szólók, duettek és csoportos koreográfiák szerepelnek, a második felében pedig József Attila szerelmeihez, és édesanyjához kapcsolódó érzéseit vesszük górcső alá a tánc és a színház formanyelvének összekapcsolásával. A színpadon kart karba öltve jelenik meg a tánc és a költészet. A bemutatóval tisztelegni szeretnénk költőóriásunk előtt, valamint a tánc és a költészet kapcsolatának színházi formanyelvre való adaptálására teszünk kísérletet. Az est folyamán bemutatott koreográfiákat a hazai táncélet koreográfusai, a Pécsi Balett művészei és az iskola szakmai tanárai készítették a növendékek számára. A két felvonásos előadás méltó lezárása a növendékek tanulmányainak.”

 

Kérdezett: Nagy Eszter