POSZT – A Három nővérrel versenyez a Csokonai Színház

2018 június 02. szombat, 16:18

A debreceni teátrum Csehov-előadását június 10-én tekinthetik meg a Pécsi Nemzeti Színház Nagyszínházában Ilja Bocsarnikovsz rendezésében.

Csokonai Színház: Három nővér / Fotó: Máthé András

Csokonai Színház: Három nővér / Fotó: Máthé András

Ajánló a darab elé:

„Moszkvába… Moszkvába… Moszkvába…”

A darabban mindenki boldogtalan, és minden egyes szereplő a boldogságról álmodozik. Moszkváról, mely oly közel van és a szerelemről, amelyet mindenki szeretne megérinteni. Egy valaki van, aki nem álmodozik: Natasa. Ő valós problémákon gondolkozik: család, ház, állás és társadalmi rang. A szenvedő, hat nyelvet tudó emberek „régi életének” már vége. Senkinek nincs erre szüksége. Szerelem? Ha nem tesz boldoggá, nincs rá szükség. Ki tesz jót nekünk? A nővérek, akik a lélekkel törődnek, de nem tesznek semmit, vagy Natasa, akit csak a „földi dolgok” és a családja boldogulása érdekel? Egyik sem és mindenki. Három bájos hölgy, akik belehalnak a kizökkent idejű életükbe… Vagy Natasa, aki teljesen a saját idejét éli… és a közöttük, mellettük és rajtuk kívül álló férfiak… Bárcsak tudnánk… Bárcsak tudnánk… Bárcsak tudnánk…

Ilja Bocsarnikovsz rendező a Moszkvai Művész Színház (MHAT) stúdiójában diplomázott színészként. A színészi diploma megszerzése után rendezőként végzett, pályáját végigkísérte a Viktor Rizsakovval való együttműködés. Jelenleg színészmesterség órákat ad a Harvard Egyetemen, nyaranta pedig a Boston melletti Cambridge-ben, Los Angelesben és Németországban tart kurzusokat. Az elmúlt öt évben minden nyáron dolgozott Kaposváron is, ahol a nyári egyetemen különböző nemzetiségű színészhallgatókat tréningezett. Másodjára rendezett a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban.

Csokonai Színház: Három nővér / Fotó: Máthé András

Csokonai Színház: Három nővér / Fotó: Máthé András

Ilja Bocsarnikovsz a Három nővérről:

“Csehov drámáira jellemző, hogy függetlenül az adott színész nyelvétől és nemzeti karakterétől, a színészekkel együtt a néző ugyanúgy át tudja élni azokat az általános emberi érzéseket, vágyakat, fájdalmakat, amelyekről A három nővér szereplői beszélnek. Ez a darab, amellett, hogy tele van az orosz élet reáliáival, képes univerzálisan szólni bármely nép bármely korosztályához, hiszen minden korban a gondolkodó ember alapkérdése az volt, hogy miért élünk? De mindannyian változunk, és a kor is, amiben élünk, így, ha ugyanezekkel a színészekkel három év múlva rendeztem volna meg ezt az előadást, valószínűleg már másként nyúltam volna hozzá, és más lenne a végeredmény is. Csehov szövegei attól zseniálisak, hogy egyszerre több réteg van bennük jelen – a szereplők gyakran nem azt cselekszik, amit mondanak, nem azt mondják, amit gondolnak, nem azt gondolják, amit éreznek. És óriási teret hagy az értelmezésnek, a fantáziának. Ha az ember elmerül a csehovi világban, elképesztően izgalmas szellemi és érzelmi utakat járhat be.” (A rendezővel készült interjú itt olvasható.)

Csokonai Színház: Három nővér / Fotó: Máthé András

Csokonai Színház: Három nővér / Fotó: Máthé András

Kritikus szemmel az előadásról:

A mostani vállalkozásnak kézenfekvően részét képezi, hogy a Három nővért új fordításban adják. A szöveget jegyző Kozma András egyben az előadás dramaturgja is, ami komfortosan biztosítja, hogy a magyar fordítás, miközben hű az eredetihez, finoman alkalmazkodik a rendezői szándékhoz és a színészi szájakhoz. (Itt-ott húzást és egy-egy passzus áthelyezését érhetjük tetten.) Bocsarnyikovsz értelmezése, pontosabban a kép, amely a szereplőkről él benne, némiképp eltér attól, amit ismerünk vagy megszoktunk. Úgy van, ugye, hogy a néhai Prozorov tábornok családja és társasága egy kis vidéki porfészekben él unatkozva, elvágyódva, belső békétlenséggel telve. De talán nem így kell elképzelnünk, hiszen a város valójában nem kicsi. Többen lakják, mint Debrecent (legalábbis Versinyin szövege szerint). És hőseink ezúttal nem míszek, tohonyák, lassúak, hanem aktívak, szenvedélyesek és mindenekelőtt alighanem infantilisak. (Stuber Andrea, art7.hu)

Csokonai Színház: Három nővér / Fotó: Máthé András

Csokonai Színház: Három nővér / Fotó: Máthé András

ANTON PAVLOVICS CSEHOV: HÁROM NŐVÉR
a debreceni Csokonai Nemzeti Színház előadása
2018 június 10., 19:30
Pécsi Nemzeti Színház – Nagyszínház