Halál Thébában – Horváth Csaba rendezésével versenyez a POSZT-on a Vörösmarty Színház

2018 június 03. vasárnap, 17:21

Jon Fosse drámája a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában kerül színpadra június 12-én.

Horváth Csaba a darabról:

“A Halál Thébában Jon Fosse zseniális kortárs színpadi átirata, újragondolása, mai költeménye. A világhírű norvég drámaíró a lényegre redukálja a történetet, és mindvégig fenntartja a pattanásig feszülő izgalmat. A középpontban nem is annyira Oidipusz, mint inkább Kreón áll és persze az egyéni és politikai érdekek játszmája. Mai történetként érdekel az Oidipusz-trilógia története, hiszen örökérvényű, mint minden archaikus történet – éppen ezért mindig aktuális. Oidipusz királyként, politikusként úgy érzi, hogy minden körülmények között, minden történelmi helyzetben meg kell keresnie az igazságot. Politikusként feláldozza önmagát népéért, hogy megmentse országát a pusztító járványtól. Aktuális élethelyzetben találja magát: a társadalmi sík és a magánéleti sík egymás oka és következménye.

Vörösmarty Színház: Halál Thébában / Fotók: Pesti Tamás

Vörösmarty Színház: Halál Thébában / Fotók: Pesti Tamás

Fosse drámájában rendezőként az érdekel a legjobban, hogy jóvá lehet-e tenni egy előző generáció bűneit, magunkra lehet-e vállalni őseink vétkeit, létezik-e egy felsőbb, isteni hatalom, és van-e még fülünk, képességünk, érzékenységünk meghallani a hangjukat. Van-e még közös tudás, hit a sorsszerűségben, létezik-e az egy közös nevező, vagy meggyőzendő embercsoportok, érdekvédelmi tömörülések vannak. A mozgás-és gesztusrendszerben kiemelkedő szerepet szánok a szakrális és a profán elemek éles elkülönítésének, a társadalmi és a magánéleti sík megfogalmazásának. Jelentős szerepe van a karnak a mindenkit egyesítő és képviselő népnek, és a zeneiségnek.”

Vörösmarty Színház: Halál Thébában / Fotók: Pesti Tamás

Vörösmarty Színház: Halál Thébában / Fotók: Pesti Tamás

Kritikus szemmel az előadásról:

“Fosse a tragédia időtlenségét és örökérvényűségét hangsúlyozva, a bűnügy dinamikus fölfejtését érzi a legfontosabbnak, s ezt sikerrel meg is valósítja. Nem az első munkája ez már Horváth Csabának, amikor a szépen kimunkált, kimondott szó ugyanolyan mértékben erénye az általa rendezett produkciónak, mint a megtervezett mozdulatsorok rendje. A lényegében dísztelen szöveg olyan plasztikusan, s olyan pontos hangsúlyokkal szólal meg minden színre lépő ajkán, hogy dermedten konstatáljuk, mindez bárhol, bármikor megtörténhet, s lehet, hogy épp most is történik valahol.

Vörösmarty Színház: Halál Thébában / Fotók: Pesti Tamás

Vörösmarty Színház: Halál Thébában / Fotók: Pesti Tamás

A „régi görögökre” jóformán csak Pallós Nelli amfiteátrumi nézőtérre emlékeztető díszlete utal. Négy külön és együtt is mozgatható, hat lépcsősorból álló – távolról akár lakótelepi tömböket idéző – cikkelyét látjuk az építménynek, melyek együttvéve és összetolva körülbelül egy negyed körívet adnak ki. A látvány képes nehéz kövek benyomását kelteni, de mikor a világítás átszűrődik a hátfalakon, légiessé válik az egész tér. S akár az ötvonalas kottalapokon a hangjegyek, ezen a hatvonalas emelvényen a szereplők mozgása mutatja a rohamszerű gyorsasággal fölfutó tragédia dallamívét. A játék első felét észrevehetően a szó uralja, a mozgástervező csupán apró jeleket szór el a jelenetekbe. Szinte az aláfestő és kísérő zenékre emlékeztető funkcióval jelenik csak meg egy-egy motorikus molekula, mint például Kádas József nagy erejű Oidipuszának olykori bokabiccenése, Kuna Károly zárt lelkű Teiresziaszának vakon indázó kóválygása a lejtőn, vagy a kar (Ballér Bianka e.h., Barna Lilla e.h., Kovács Tamás e.h.) egyensúlykereső kapaszkodása az elmozduló tömbök között. Mint valami zenemű rohanó nyitánya, lüktetve mászik föl a történet a felismerések és a rájövések Szophoklésztól örökölt, irtóztató lépcsőfokain. Alig telik el pár perc, már a vész kellős közepén vagyunk. A gyilkos, akinek a városra zúduló bajokat köszönhetjük – köztünk van.” (szinhaz.net)

Vörösmarty Színház: Halál Thébában / Fotók: Pesti Tamás

Vörösmarty Színház: Halál Thébában / Fotók: Pesti Tamás

JON FOSSE: HALÁL THÉBÁBAN
a székesfehérvári Vörösmarty Színház előadása
Pécsi Nemzeti Színház – Kamaraszínház
2018. június 12., 18:00

Szereplők: Kádas József, Hirtling István, Kuna Károly, Ballér Bianka e.h., Barna Lilla, Kovács Tamás, Varga Mária, Sághy Tamás, Pálya Pompónia, Tűzkő Sándor, Kiss Diána Magdolna, Varga Lili, Lábodi Ádám, Fehér László m.v., Gál Horváth Bernadett, Kertész Júlia.

Díszlettervező: Pallós Nelli. Jelmeztervező: Benedek Mari. Dramaturg: Perczel Enikő. Súgó: Palla Szabina. Ügyelő: Kalmár Johanna. Rendezőasszisztens: Németh Mariann. Rendező: Horváth Csaba.