Ismét bővült a POSZT programja! – Hajdu Szabolcsék, Koltai Róberték és színművészetisek is fellépnek

2018 június 04. hétfő, 12:35
Ismét új előadások kerültek a POSZT programjába.

WILLIAM SHAKESPEARE: AHOGY TETSZIK
Pécsi Nemzeti Színház – N. Szabó Sándor terem // június 7., 19:30
Szabó Lőrinc fordítása alapján a szövegkönyvet készítette Vecsei H. Miklós

Meneküljünk innen! Miért? Hova? Maradjunk itt! Miért? Minek? Szerelmes vagyok, bolond vagyok, kiábrándult vagyok, játékra vágyom, a természetre vágyom, őszinteségre vágyom, félek egyedül, félek, hogy egyedül maradok, nem szeretem, ha hazudnak nekem, nem szeretem, ahogy a világ működni látszik, ki akarok szállni a mókuskerékből, szeretném, ha velem jönnél. Ha velem jönnél az ardennesi erdőbe. – Ezt, vagy legalábbis ehhez hasonló életérzést próbál színpadra fogalmazni a fiatal alkotócsapat és Színművészeti Egyetem harmadéves színészosztálya.

Személyesen, a pénztárban, érvényes diák- vagy nyugdíjas igazolvány felmutatása után az előadásra a jegyek kedvezményes, 500 Ft-os áron megvásárolhatók.

Szereplők: Ábel Stella, Antóci Dorottya, Darvasi Áron, Dino Benjamin, Ertl Zsombor, Horváth Csenge, Kovács Máté, Lukács Dániel, Márfi Márk, Márkus Luca, Reider Péter, Rudolf Szonja
Rendezte: ifj. Vidnyánszky Attila
Osztályvezető tanárok: Hegedűs D. Géza, Forgács Péter
Fotók: Szkárossy Zsuzsa

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS itt.

HAJDU SZABOLCS: KÁLMÁN-NAP
Művészetek és Irodalom Háza | Breuer Marcell terem // június 7., 21:30

A Kálmán-nap arról az életszakaszról szól, amikor a történet szereplői felismerik, hogy minden csak ismétlődés az ember életében, sok fordulat már nem várható, nincs több kockázatvállalás, őrzése van annak, ami már megvan, mert nincs idő és erő újrakezdeni.

A történetek mindig ugyanazok, csak más és más fénytörésben tűnnek fel a különböző időszakokban. Megtalálni a nyelvet, a hangütést, hogy érvényesen szólalhassanak meg ezek az alapmesék – ez erős motiváció mindannyiunk számára. Életre kelteni, jelenidejűvé tenni az archetipikus karaktereket, hogy felismerhetőek és beazonosíthatóak legyenek. A jelen tettenérése, megragadása a cél, hogy a beazonosíthatóság révén, továbbgondolásra késztessünk, támpontokat adjunk a problémák feldolgozásához. A történet, történetünk látszólag egyszerű, egy kis semmiség, végtelenül hétköznapi eset, apró ügy. De mi pontosan ezt a picit szeretnénk megmutatni, mert hiszünk benne, hogy ami a papíron láthatatlan, a színpadon láthatóvá válik, az apróság nagy lesz, éppen akkora méretű, ami már elég a beazonosíthatósághoz, ami tájékozódási pontokat, megerősítést, esetleg vigasztalást ad a nézőnek.

Produkciós partnerek: REÖK – Szeged; Páholy Lakásszínház – Debrecen; B32 – Budapest

Díszlet: Balázs Antal 
Zene: Hevesi Nándor
Produkciós koordinátor: Eszes Fruzsina
Fény: Bántó Csaba
Hangtechnikus: Csonka Valter
Rendező: Hajdu Szabolcs
Színészek: Török-Illyés Orsolya, Földeáki Nóra, Szabó Domokos, Gelányi Imre, Hajdu Szabolcs
Fotó: Jeges Varga Ferenc

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS itt.

CHRISTIAN GUNDLACH: BATANG FELÉ
Pécsi Nemzeti Színház – N. Szabó Sándor terem //  júniua 11., 20:00

A napjainkban játszódó történetben Hubert és Alex két fura, magányos alak. Az ő kapcsolatuk egy nagyon izgalmas lélektani játék.

Hubert – Koltai Róbert – egy a demenciába lassan elmerülő idős férfi, aki attól nyeri el végül a szabadságát, hogy elengedi a valóságba való kapaszkodást és elmerül egy képzelt világban. És egy fiatal – Alex, Szirtes Balázs -, aki kényszerű kötelességből ápolja őt.

A valóság neki is börtön, de neki még álmai sincsenek Mit kezdenek egymással? Merre lehet indulni, ha körbe-körbe mindenütt csak fal van?

Batang felé…

A két ember végigéli az idegenségből  a legmélyebb férfibarátságig vezető út minden fázisát, míg végül együtt indulnak egy „Nagy utazásra„.

Koltai Róbert szavaival az előadásról:
Épp 10 éve játszottam először együtt Szirtes Balázzsal Veszprémben Harold Pinter világhírű drámájában, A gondnokban. Azóta többször összehozott bennünket a sors partnerként, de jó néhányszor rendezhettem is őt. Ma már rajongója vagyok.

Szirtes Balázs szavaival az előadásról:
Ketten játszani, ketten mesélni egy estén át varázslatos, egész különleges lehetőség, ajándék a színházban. Nagy színésszel játszani ugyanezt, csoda és felelősség. Koltai Róbert óriás. Biztos vagyok benne, hogy csodálatos utazás lesz vele ez is. Batang felé.

Gaál Ildikó rendező szavaival az előadásról:
Hol van  Batang?
Kimész az ajtón, le a lépcsőn, gyalog a buszpályaudvarig, onnan a kikötőbe. Aztán tovább, azon is  túl.”.  Túl az Óperencián.
A fontos dolgok mindig két ember között történnek. A színpadon és az életben is. Mostanában ezek engem sorra megtalálnak. Hálás vagyok érte.
Ebben a történetben is tükörbe nézünk. Ez fáj. És közben szívből röhögünk –önmagunkon is!

Hubert: Koltai Róbert, Alex: Szirtes Balázs
Rendező: Gaál Ildikó / Fordító: Pataky Miklós / Látvány: Mucsi Balázs

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS itt.

JOHN OSBORNE: DÜHÖNGŐ IFJÚSÁG
Pécsi Nemzeti Színház – N. Szabó Sándor terem // június 15., 16:30

Három huszonéves fiatal egy szobába zárva, munka nélkül őrlődik. A szerelmes lány, Alison kiszolgálja a fiúkat. Jimmy szenved és sajnálja magát. Cliff sajnálja Jimmyt. Alison elhagyja Jimmyt, aztán mégsem… Mi lesz Jimmyvel, ezzel a tehetséges és javíthatatlanul idealista fiatalemberrel, aki képtelen elfogadni az őt körülvevő környezet sivárságát, tunyaságát, megalkuvását?

John Osborne darabjának eredeti címe – „Nézz vissza haraggal” – nem véletlen. Szinte felszólítás a mindenkori fiataloknak, hogy ne kövessék az „ősök” felületes, üres, túlságosan a merev formákhoz ragaszkodó életvitelét. S hogy aztán mire jutnak vele? Úgy járnak-e, mint a „dühös fiatalok”, akiknek tehetetlensége az őrjöngés és csöndes belenyugvás között ingadozva végül csúfos konformizmusba fulladt? Megint egy újabb elvesztett illúzió?

A Soproni Petőfi Színház, a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara és a balatonfüredi Kisfaludy Színház koprodukciója

JIMMY PORTER: Bergendi Barnabás / Tóth János Gergely 
CLIFF LEWIS:  Bánföldi Szilárd / Krupp Bence 
ALISON PORTER: Papp Barbara / Maizác Fanni 
HELENA CHARLES: Sziládi Hajna / Orosz Csenge
REDFERN ezredes: Eperjes Károly 
Díszlet- és jelmeztervező: Győri Bianka
Rendezte: Kéri Kitty
Osztályvezető tanár: Eperjes Károly 

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS itt.