POSZT – A III. Richárddal versenyez a Radnóti Színház

2018 június 10. vasárnap, 15:16

Andrei Şerban rendezése június 15-én kerül színpadra a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában.

Ajánló a darab elé:

Kevés olyan ikonikus figura van a színháztörténetben, mint III. Richárd. A sztereotípia: Richárd, a véreskezű zsarnok. De ki ez az ember valójában, és milyen az a közeg, amely engedi őt felemelkedni? „Ki torzult, félig-kész és idő előtt / Küldettem el e lélegző világba, / Bénán s idétlenül, hogy a kutyák / Megugatnak, ha bicegek előttük” – jellemzi önmagát Richárd, mégis: híres „torzsága” ellenére nincs akadály előtte – bárkit képes elcsábítani, manipulálni vagy legyőzni. Kegyetlenül és csillogó intellektussal szerzi meg magának a trónt, miközben szórakoztatja és egyben cinkosává teszi a mindenkori színházi publikumot. Igazi színházcsináló. Hamlet után övé a leghosszabb Shakespeare-szerep a maga 1124 sorával. E hálásan gyűlöletes figurának eljátszása mindig fontos állomás egy színész pályáján. III. Richárdot ezúttal Alföldi Róbert alakítja, akit színészként először láthatunk a Radnóti színpadán.

III. Richárd / Fotó: Radnóti Színház

III. Richárd / Fotó: Radnóti Színház

Az előadás rendezője, Andrei Şerban nem ismeretlen a budapesti közönség számára: Alföldi Róberttel kétszer is dolgozott már a Nemzeti Színházban. A legendás román rendező fiatalon vándorolt ki Amerikába, ahol fényes karriert futott be. Amerika legfontosabb prózai színházaiban hozott létre előadásokat, a legjelentősebb operaházak (többek között a Metropolitan Opera és a londoni Covent Garden) hívták rendezni, és olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Meryl Streep vagy Liev Schreiber. Több mint két évtizede a Columbia Egyetem Színházi Tanszékének professzora, és három éven keresztül a Bukaresti Nemzeti Színházat igazgatta.

A III. Richárd előadásunk megtekintését stroboszkóp, erős fény- és hanghatások alkalmazása miatt erre érzékeny nézőinknek nem ajánljuk!

III. Richárd / Fotó: Radnóti Színház

III. Richárd / Fotó: Radnóti Színház

Andrei Şerban a III. Richárdról:

“Ennél a darabnál alaposan szemügyre kellett vennem kort, amikor játszódik. Ki kicsoda, ki kit árul el, ki kivel fekszik le, hiszen annyira bonyolult és szövevényes. A közönségnek nem kell rendelkeznie ezzel a háttértudással, de nekünk – a színészeknek és nekem – igen. V. Henrik nagyszerű fickó volt, igazi patrióta, de uralkodása végén a birodalom hanyatlásnak indult, és mire VI. Henrik jött, az ország már darabokban volt. Így nyílt terep III. Richárdnak. Majdnem egy teljes évszázadról beszélünk, a 15.-ről. Shakespeare száz évvel később írta ezt meg; olyan, mintha ma valaki az első világháborúról írna. És persze az az érdekes, hogy hogyan változott a világ az első világháborútól máig, amikoris visszatekintünk; hát ugyanez volt a helyzet Shakespeare-rel: ő a saját jelenéből tekintett vissza erre az időszakra. Ráadásul ez az író egyik lábával a középkorban, a másikkal a reneszánszban állt.”

III. Richárd / Fotó: Radnóti Színház

III. Richárd / Fotó: Radnóti Színház

Kritikus szemmel az előadásról:

“Gloster csutakban összefogott, vállig érő, mogyorószín haja hiúságból viselt paróka. Ruhája krokodilmintás, szűk nadrágú öltöny, s jobb válla alatt púpot rejt a zakója. Jobb lába vasban, jobb keze vasujjakban végződő műkéz, mely alkalmas arra, hogy vesztesnek tűnő pillanatokban magába marjon felordítva. Karmesterként húzza magához és távolítja a vágyott koronát, s vele az alattvalókat. Aztán levedli mintás öltönyét. Toprongy, szürke pizsamában vánszorog be a tárgyalásra. De eztán felölti ő is az uralkodáshoz szükséges fekete prémet, s vele a fekete koronát is fölteszi, immáron vállalt, ősz hajára. Bár a darab hadfiként is elénkbe hozza Glostert, Şerban és Alföldi III. Richárdja – nem csataképes. Ő a kísértő szellemekkel viaskodik már. A csata maga is hömpölygő, kék füst csupán. S amit itt Richárdnak vélünk, s aki lóért kiált, az már csak a démon sistergő, túlvilági teste a földön kuporogva. Halála kivégzés, s nem párbaj eredménye.” (Revizor)

III. Richárd / Fotó: Radnóti Színház

III. Richárd / Fotó: Radnóti Színház

WILLIAM SHAKESPEARE: III. RICHÁRD
a Radnóti Színház előadása
2018. június 15,, 19:00
Pécsi Nemzeti Színház – Kamaraszínház