POSZT – Interjú Láng Annamáriával és Szőcs Arturral A kaukázusi krétakör próbáján

2018 június 11. hétfő, 13:54

A POSZT TV meglátogatta a próbán a Miskolci Nemzeti Színház csapatát és elbeszélgetett Szőcs Artur rendezővel, valamint Láng Annamáriával.

Szőcs Artur elmondta: “Azt hiszem, elég ideje élünk már békében itt, Európában, hogy ezt a darabot elővegyük. Sok generáció nőtt fel úgy, hogy már nem háborúzott, csakhogy a háború borzalmait figyelmeztetésként mindig meg kell mutatni, mert egyébként elkanászosodik az ember”.

Láng Annamária hangsúlyozta: “Ami számomra a legfontosabb ebben a történetben, az az őrületes erő, ami egy hétköznapi emberben megvan. A nő, akit én játszom, a hátán viszi végig a gyermeket, mindent kockáztatva – az ő története úgy gondolom, erőt adhat a nézőknek. Az, hogy anya vagyok, biztosan megváltoztatott engem is, a próbák és az előadás során van, hogy eszembe jutnak a saját gyerekeim és vannak pillanatok, amikor belőlük merítek inspirációt. Olyan erős mondatokat írt Brecht, hogy az ember valóban könnyen elsírja magát, mélyen kapargatja az ember belső igazságkereső hajlamát” – mondta.

Szőcs Artur elárulta: “A díszletben látható lehasznált gumikat egy miskolci gumitelepről kaptuk, ahová majd, ha lejátszottuk az összes előadást, vissza is kell vinnünk. Ez egy elnyűhetetlen anyag, amivel az emberiség alig tud mit kezdeni, szemét, ami lassan ellep bennünket: a földön a gumik, az óceánokban meg a műanyagok. Mindez önmagáért beszél” – szögezte le a rendező.