POSZT 2018 – Itt a gála-tárlat

2018 június 19. kedd, 14:57

Június 17-én, vasárnap ért véget a 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó.

A POSZT idei versenyprogramjában tizennégy előadás, köztük négy budapesti, öt vidéki és öt határon túli produkció szerepelt. A darabokat a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán és kamaraszínházában mutatták be, a meghívott előadásokat Regős János és Térey János válogatta Bazsányi Sándor és Balog József segítségével. A találkozón a versenyprogram mellett több mint száz rendezvény, közönségtalálkozók, koncertek, beszélgetések és további színházi előadások várták az érdeklődőket.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Ibsen Rosmersholm című darabjának színpadra állítása lett a legjobb előadás. A produkció még két díjat kapott, a Rebekka Westet alakító Imre Évát a legjobb női főszereplő, Andrij Zsoldakot és Daniel Zsoldakot a legjobb díszletért járó díjjal ismerték el.

A legjobb rendezésért járó díjat Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház Kaukázusi krétakör című darab rendezője kapta, a legjobb férfi főszereplő a darabban Azdakot játszó Kocsis Gergely lett.
A szakmai zsűri döntése szerint a legjobb női mellékszereplő a Radnóti Színház III. Richárd című előadásából Kováts Adél, a legjobb férfi mellékszereplő a kecskeméti Katona József Színház által színre vitt Csárdáskirálynőben Kaucsiánó Bonifác grófot alakító Szemenyei János lett.

Elismerték a legjobb harminc év alatti női színészi teljesítményt is, a díjat Szakács Hajnalka, a debreceni Csokonai Színház művésze érdemelte ki Csehov Három nővér című drámájában nyújtott alakításáért. Ez a produkció kapta a legjobb színpadi mozgás és térhasználatért, illetve Kozma András a legjobb dramaturgi munkáért járó díját is. A versenyben Danilo Kis-darabbal részt vevő Újvidéki Színház két elismerésben  részesült: a Borisz Davidovics síremléke című előadásé lett a legjobb társulati összjáték, Marjan Necaké pedig a legjobb színházi zene díja.

A legjobb jelmezért járó elismerést Nagy Fruzsina, a Katona József Színház Kaukázusi krétakörének és a Radnóti Színház III. Richárdjának jelmeztervezője kapta, a legjobb fényterv díját a zsűri a szintén a III. Richárdban közreműködő Baumgartner Sándornak ítélte oda. A közönségzsűri (Gömöriné Bakos Annamária, Tóth Eszter, Werb Imola) a Móricz Zsigmond Színház Illatszertár című előadását jutalmazta.

A szervezők tájékoztatása szerint a háromtagú színészzsűrinek a legjobb női alakításért járó elismerését Pálmai Anna, a budapesti Katona József Színház színésze, a Kaukázusi krétakör női főszereplője kapta, a legjobb férfi alakításért járó díjat a nyíregyházai Móricz Zsigmond Színház művésze, Horváth László Attila érdemelte ki. A közönségzsűri szintén a nyíregyházai társulat által színre vitt László Miklós-komédiának, az Illatszertárnak ítélte oda különdíját.

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos-díját Rózsa Krisztián, a Miskolci Nemzeti Színház színésze kapta a teátrum Kaukázusi krétakör-előadásában nyújtott alakításáért, a Színházi Dramaturgok Céhének Vilmos-díja, amelyet az idei nyílt fórum – felolvasó színház – legjobb színművének ítéltek meg, Oláh-Horváth Sára Lenni vagy nem című darabjáé lett.

A díjkiosztó gálán a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára hangsúlyozta, hogy a fesztivál nemcsak a határon inneni, hanem immár a határon túli színházak találkozója is. Kucsera Tamás Gergely megnyitó beszédében örömtelinek nevezte, hogy a POSZT-on színészgenerációk egymás mellett vannak a színpadon, az értékelők és a nézők között egyaránt. Széles körű összefogás biztosítja, hogy a fesztivált évről-évre nyugodt körülmények között rendezik meg – tette hozzá.

Az MMA főtitkára megemlítette: idén először adták át a fesztivál közönségdíját, ami jelzi, hogy a „színház a közönségé is”. Kiemelte: újítás volt az is, hogy a POSZT szakmai regisztrációs programjának köszönhetően közel száz színművész és a háttérmunkát végző munkatárs vehetett részt a fesztiválon.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere sikeresnek értékelte a találkozót, amelynek célja egymás jobb megismerése. Pécs erre alkalmas helyszín – mondta köszöntőjében. A város vezetője felidézte: a POSZT 18 éve alatt voltak pozitív és negatív élmények egyaránt, „mostanra béke van, a szakma egymásra talált, és a közönség is jól fogadta ezt az eseménytelenséget” – fogalmazott a konfliktusok hiányára utalva.

Páva Zsolt megjegyezte: a közönség tagjaival beszélgetve volt „óvatos kritika” is. „Találkoztam csalódott emberekkel, nem mondom, hogy többségben voltak, de mindenképpen figyelmeztetés az előadások válogatóinak, hogy ne csak arra legyenek figyelemmel, hogy egy előadás mennyire progresszív, korszakalkotó, hanem arra is, hogy a közönség be tudja fogadni azt” – fogalmazott.

Bálint András színművész, rendező, a POSZT díszvendége a gálaesten többek közt arról beszélt, hogy a válogatás merész és erős volt, és a produkciók ezt igazolták.  Érdemes lenne egy kicsit több kísérleti, alternatív produkciót meghívni – tette hozzá.

A gáláról képekben: