Molnár Piroska és Csányi Sándor önálló estje is szerepel a Kultkikötő hétvégi műsorán

2018 július 23. hétfő, 8:00

A 2018-as nyári évad második feléhez érkezett a Kultkikötő, a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja. A repertoár ezúttal is nagyon színes: a beszláni túszdrámát feldolgozó kamaraelőadástól Molnár Piroska zenés színházi estjén át az Experidance táncelőadásáig sokféle program megtalálható.

A következő hétvégén sem lesz hiány kulturális programokból a Balaton-parton. A Balatonföldváron, Balatonbogláron, Balatonfenyvesen és Badacsonyban látható és hallható produkciók közül kiemelkedik a Mi és ők az Orlai Produkció előadása, Csányi Sándor önálló estje Balatonföldváron, a Hatszín Teátrum Caveman – Az ősember című  egyszemélyes darabja, Molnár Piroska zenés színházi estje, de nem feledkeznek meg a családokról sem: szinte minden napra jut egy-egy gyerekprogram is.

Mi és ők – Orlai Produkció

DÁTUM: 2018.07.26. 20.30
HELYSZÍN: BALATONFÖLDVÁR

A Kultkikötő törzsközönsége már megszokhatta, hogy a felhőtlen szórakozást garantáló darabok mellett elgondolkodtató, komolyabb előadások is helyet kapnak a repertoárban. Ez most csütörtökön (07.26.) sem lesz másként. Ezúttal egy különösen nehéz témát, a 2004-es beszláni túszdrámát feldolgozó, kamaradarab, a Mi és Ők lesz látható a földvári helyszínen. A holland Carly Wijs által írt, világszerte számos elismeréssel jutalmazott drámát Magyarországon elsőként Fehér Balázs Benő rendezésében láthatja a közönség, a főszerepet pedig László Lili és Vilmányi Benett alakítja.

Egy kisfiú és egy kislány. Az iskola első napja. Harmincöt terrorista. Ezerkétszáz túsz, ebből hétszázhetvenhét tanuló. A 2004-es beszláni túszdráma. Egy kisfiú és egy kislány – olvasható a darab szinposzisában, amelyről a rendező így vélekedett: „Ez a darab azért tetszik nekem, mert két gyerek mutat be egy konkrét eseményt. Nem szenvelegnek, nincs bennük önreflexió, nem akarnak a nézőkre hatni, csak minél pontosabban prezentálni, hogy mi történt” – mondta Fehér Balázs Benő.

Vilmányi Benett és László Lili / Szentendrei Teátrum – FÜGE – Orlai Produkció: Mi és ők – próba / Fotó: Takács Attila

Mogács Dániel

DÁTUM: 2018.07.26. 21.00
HELYSZÍN: BALATONFENYVES

„Színésznek készült, és ennek ellenére az is lett. Gyerekként talán ő volt az egyetlen, aki szerette volna E.T.-t valóban a Földön kívül tudni. A művészet nem csak szívügye, de genetikailag kódolt öröksége is. A magyar színházi kabaré újraélesztésén munkálkodó színész, humorista, rendező, mester-bábos. Brendon, a susogós mackó rendezője, mozgatója, hangja, a Kétfarkú Kutyapárt ex-polgármesterjelöltje, Dr. Mogács alteregója. A Munkaügyek Jóbejtje” – akiről szó van, az nem más, mint Mogács Dániel, aki július 26-án a Kultkikötő balatonfenyvesi helyszínén lép fel és minden bizonnyal megdolgoztatja a közönség soraiban ülők rekeszizmait.

Mogács Dániel / Forrás: Kultkikötő

Csányi Sándor önálló estje – avagy miért ne próbáljuk megérteni a nőket?

DÁTUM: 2018.07.27. 20.30
HELYSZÍN: BALATONFÖLDVÁR

„Miért ne próbáljuk megérteni a nőket?” Szegezi nekünk a kérdést Csányi Sándor, aki a Kultkikötőben is látható önálló estjének ismertetőjében „hímsoviniszta férfiként” aposztrofálja magát, vagy legalábbis „beismeri, hogy ő az”.
A darab cselekménye szerint két héttel ezelőtt elhagyta a menyasszonya, pontosabban épp két hét gondolkodási időt adott neki, hogy megválaszolja a nagy kérdést: Mit akar a nő? A két hét leteltével, menyasszonya telefonhívására várva, a hiúságában sértett Sanyi elkeseredetten összegzi tépelődéseinek eredményét, és felidézi a nőkkel kapcsolatos emlékeit és tapasztalatait. Közben a gondolkodását formáló férfiak alteregóit is magára ölti, hat férfitípus elevenedik meg a színpadon, akik tanácsaikkal és történeteikkel inkább összezavarják Sanyit, ahelyett, hogy segítenék a nagy kérdés megválaszolásában.

Csányi Sándor / Forrás: Kultkikötő

Caveman – Az ősember

DÁTUM: 2018.07.27. 21.00
HELYSZÍN: BALATONBOGLÁR

A férfi-nő kapcsolat a Kultkikötő balatonboglári helyszínén is szóba kerül majd: itt Kálloy-Molnár Péter, a Caveman című előadásban mesél a jó párkapcsolat titkáról és arról, hogy mi a különbség pasik és csajok között. Hogy mennyi minden változott az őskor óta – ha változott egyáltalán.
Az Ősember a Broadway legtöbbet játszott egyszemélyes darabja. A Caveman főhősének sorsában sok férfi magára ismerhet, és jó eséllyel kezdhet új életet, de a nők is jobban megérthetik párjukat és saját magukat is… A Hatszín Teátrum Szántó Erika által rendezett előadását első randi előtt, után és közben is ajánlják a készítők.

Kálloy-Molnár Péter / Hatszín Teátrum: Caveman / Forrás: Kultkikötő

ExperiDance: Fergeteges – A királyné, a gróf és a cigánylány

DÁTUM: 2018.07.28., 20.30
HELYSZÍN: BALATONFÖLDVÁR

A Sissiként ismert Erzsébet királyné, I. Ferenc József császár felesége 1854-ben, 16 éves korában vált az Osztrák Birodalom első asszonyává. A gyönyörű, érzékeny és vadóc nő egész életében a szerepével járó fullasztó kötöttségek elől menekült. A boldogságot és a szerelmet Magyarországon találta meg, ahol a nemesi udvar rajongott érte, különösen az ország legszebb férfijának tartott Gróf Andrássy Gyula. Vonzalmuk azonban soha nem teljesülhetett be…
A legendás szerelem ihlette az ExperiDance Production táncosainak fergeteges produkcióját. A táncdráma hősei egy lázadó királyné, egy vakmerő gróf és egy csodaszép cigánylány, akik eltáncolják a soha be nem teljesülő szenvedély hol felfokozott, hol gyötrelmes pillanatait. A szerelmes találkozások és elválások egy pompázatos bálon történnek. Az ExperiDance Production különleges előadása ezen a nyáron, július 28-án a balatonföldvári Kultkikötőben is látható lesz. A produkcióban a 100 tagú Cigányzenekar szólistái is közreműködnek.

ExperiDance: Fergeteges – A királyné, a gróf és a cigánylány / Forrás: Kultkikötő

Űrdöngölők – Rutkai Bori Banda

DÁTUM: 2018.07.28., 18.00
HELYSZÍN: BADACSONY

„Rutkai Bori ezer szállal kötődik a gyerekekhez és a Balatonhoz is, hiszen a Káli-medencében éli a mindennapjait. Sőt, az égiekkel is össze van kötve, ezt mi sem bizonyíthatja jobban, mint az, hogy egy egész koncertet szán a velük való kapcsolatának. A űrbe vezető grafikai elemeket is saját maga tervezte, és olyan könnyen talál kapcsolatot a gyerekhez, mint nagyon kevés felnőtt. Talán azért van ez így, mert ő maga is gyerek maradt. Egy felnőtt kozmikus tudásával gyereknek lenni óriási adomány.” Azok, akik már voltak Rutkai Bori koncertjén, jól tudják, hogy az idézett cikk szerzője egyáltalán nem túloz. A zenekartól megszokott kaland-dalok ezúttal Badacsonyban, a FrissTeraszon csábítják űrbéli, kozmikus kirándulásra és egy igazi zenei időutazásra a kicsiket és a nagyokat.

Rutkai Bori / Forrás: Kultkikötő

Emberi hang – Rózsavölgyi Szalon: Molnár Piroska zenés színházi estje

DÁTUM: 2018.07.28., 21.00
HELYSZÍN: BALATONBOGLÁR

Molnár Piroska gazdag életpályája nemcsak jelentős drámai szerepeket, hanem nagy zenés szerepeket is tartalmaz, az operettől a musicalig, sőt, a klasszikus dalok megformálásáig is.
A színházi este ezekből az ismert dalokból, slágerekből és a hozzá és számára írt dalokból válogat, miközben Molnár Piroska eközben megosztja gondolatait, élményeit, tapasztalatait az emberi hangról. Annak erejéről, hatásáról, különösségéről, szóval arról a munkaeszközről, amelynek gyakorlását oly magas szinten műveli, mert énekelni jó, mert énekelni mindannyiunk öröme, mert énekelni szeretünk.
A Rózsavölgyi Szalon népszerű előadása július 28-án a balatonboglári Kultkikötőben is látható lesz. Tangóharmonikán és további hangszereken közreműködik: Bornai Szilveszter.

Emberi hang – Rózsavölgyi Szalon: Molnár Piroska zenés színházi estje / Forrás: Kultkikötő

Gyerekprogramok a Kultkikötőben

Gyerekszínházi előadások – Badacsony
Július 25. (szerda) Vitéz László és az elátkozott malom (Pályi János)

Gyerekszínházi előadások – Balatonföldvár
Július 28. (szombat) Bódog és Szomorilla (Hepp Trupp)
Július 29. (vasárnap) Az ördög három aranyhajszála (Pupetta Társulat)

Gyerekszínházi előadások – Balatonboglár
Július 27. (péntek) Az ördög három aranyhajszála (Pupetta Társulat)
Július 29. (vasárnap) Bódog és Szomorilla (Hepp Trupp)

Gyerekszínházi előadások – Balatonfenyves
Július 25. (szerda) Vitéz László (Pályi János)
Július 27. (péntek) Bódog és Szomorilla (Hepp Trupp)
Július 28. (szombat) Az ördög három aranyhajszála (Pupetta Társulat)
Július 31.(kedd) KippKopp a fűben (Nefelejcs Bábszínház)

Kertmozi a Kultkikötőben

A színházi előadások, a koncertek és a gyerekprogramok mellett a filmművészet szerelmesei is megtalálhatják számításaikat a Kultkikötőben: 2018. június 24-től augusztus 12-ig minden vasárnap 21:00 órakor könnyed, nyár-esti kultfilmekkel várják a közönséget Balatonbogláron.
Időpontok: júl. 22., 29. és aug. 5., 12. (kezdés: 21:00 órakor). A Kultkikötő KertMoziban olyan klasszikus filmeket vetítenek, mint a Vademberek hajszája, a The Brothers Bloom, a Lopott szépség, vagy az Ave, Cézár.
A belépés ingyenes.
Helyszín: Kultkikötő – Balatonboglár