Véget ért a 28. THEALTER – Ők a díjazottak

2018 augusztus 12. vasárnap, 10:37

A fesztivál zárónapján a korábbi években megszokott Közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a THEALTER önkéntesei is díjazták a kedvenc produkciójukat. Idén három Különdíjat is odaítélt a fesztivál, valamint meglepetéssel köszöntötték az 5, 10, 20 és 25 éve a fesztivál szervezésében, illetve lebonyolításában résztvevő önkénteseket és stábtagokat is.

Újvidéki Színház: Hasszán aga felesége

Újvidéki Színház: Hasszán aga felesége

A fesztivál önkénteseinek díját az Újvidéki Színház Hasszán aga felesége című előadása kapta (rendező: Urbán András), a merész témaválasztásért és az értő színpadi megvalósításért. A fesztivál Junior díját a Színház- és Filmművészeti Egyetem Félelem és fogcsikor – zenés nyomorgás a Harmadik Birodalomban című produkciója nyerte el (rendező: Tárnoki Márk e.h.), a gazdagon rétegzett értelmezésért és az érett fogalmazásmódért. A kreatív, összművészeti nyelvért és az unikális színrevitelért a Magyar akác című produkciónak ítélték oda a fesztivál Kritkusdíját (rendező: Kelemen Kristóf és Pálinkás Bence György), míg a Közönségdíjat a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Felhő a nadrágban című, a tereket és időket egymásba játszató, a forradalmi gondolatot plasztikusan megfogalmazó, kivételes hatásfokú produkciója (rendező: Kokan Mladenović) nyerte el idén. A fesztivál Különdíjat ítélt oda a minden esetben téttel bíró színészi játékért Béres Mártának, akit a Hasszán aga felesége és a Felhő a nadrágban című előadásokban csodálhatott meg a közönség; a színház arculatát és lényegét adó magas színvonalú közösségi munkáért a két nagyszerű előadással bemutatkozó celldömölki Soltis Lajos Színháznak, valamint a kivételes erőt jelentő társulati munkáért a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színháznak, amely a Shakespeare, Sonnet 66 (rendező: Kokan Mladenović) című előadással bűvölte el a nézőket.

Béres Márta / Kosztolányi Dezső Színház: Felhő a nadrágban / Fotó: Thealterphoto2018

Béres Márta / Kosztolányi Dezső Színház: Felhő a nadrágban / Fotó: Thealterphoto2018

9 nap alatt, 11 helyszínen, 27 alkotócsoport 30 produkcióját láthatta a 28. szegedi nemzetközi színházi találkozó közönsége. Az Európai Fesztivál Szövetség EFFE-minősítését második alkalommal elnyert művészeti fesztivál fontos missziója, hogy minél többek számára tegye elérhetővé a programokat: idén is közel 60 eseményt kínáltak, a színházi előadások mellett ingyenes gyerek- és utcaszínházi előadásokkal, szabadtéri és szakmai programokkal, kiállításokkal és koncertekkel várták az érdeklődőket. A fesztivál lebonyolításában 24 önkéntes volt a szervezők segítségére.

SZFE: Félelem és fogcsikor – zenés nyomorgás a Harmadik Birodalomban / Fotó: Thealterphoto2018

SZFE: Félelem és fogcsikor – zenés nyomorgás a Harmadik Birodalomban / Fotó: Thealterphoto2018

Hagyományaihoz híven a fesztivál idén is nagy figyelmet fordított az utánpótlásra: sikerrel mutatkozott be az FAQ Színház, illetve Kelemen Kristóf és Pálinkás Bence György, három előadással volt jelen a Színház- és Filmművészeti Egyetem, láthatták a nézők a Szentendrei Teátrum-FÜGE Produkció-Orlai Produkciós Iroda legújabb, fiatal alkotókkal létrehozott előadását és a szentesi Horváth Mihály Gimnázium végzett diákjainak utcaszínházi produkcióját is. De nem csak kész előadásokkal volt jelen a fiatal generáció: a találkozó programjának újra kiemelt része volt a műhelymunka. Az idén hatodik alkalommal, hazai és határon túli, színházi képzésben résztvevő fiatalok részére meghirdetett THEALTER Tea for Two tréningkurzusok vezetésére Lénárd Róbert rendező, drámaíró, dramaturg, az Újvidéki Színház művészeti vezetője – aki a fesztiválon rendezőként is bemutatkozott –, illetve Sardar Tagirovsky rendező, színész kapott felkérést. A workshop címe „Nem szeme lát, csak szíve” – Shakespeare Reloaded volt, a Szentivánéji álom című Shakespeare vígjátékot kiindulópontként használó kurzusok munkáját fiatal színházi újságírók, a Jászay Tamás vezette blog jr. kritikusműhely résztvevői dokumentálták. Az intenzív workshopok izgalmas tréningbemutatókkal zárultak.

Soltis Lajos Színház: Hantocska / Fotó: Thealterphoto2018

Soltis Lajos Színház: Hantocska / Fotó: Thealterphoto2018

Idén is voltak premierek a THEALTER fesztiválon. A nyitónapon láthatta a közönség a Duna Táncműhely Képíró című előadását, melyet a fiatalon elhunyt szegedi festő, Zoltánfy István alkotásai ihlettek, a produkciót Juhász Zsolt állította színpadra. Ugyancsak a nyitónapon került sor az Aradi Kamaraszínház és a MASZK Egyesület koprodukciójának magyarországi bemutatójára. A Rhapsody in Blue Glue (#bluebird) szövegét Nótáros Lajos írta, a darabot Tapasztó Ernő állította színpadra, a zenés monodrámát Alexandra Gitlan előadásában élvezhették a nézők. A szegedi Homo Ludens Project Benkő Imola Orsolya rendezésében, Roskó Gábor Munkácsy-díjas festő- és szobrászművésszel karöltve az afrikai állatmeséket feldolgozó A csillagok szíve című produkciója premierjét tartotta a fesztiválon.

Magyar akác / Fotó: Thealterphoto2018

Magyar akác / Fotó: Thealterphoto2018

Az idei válogatás öt magyarországi bemutatót is jelentett. A sepsiszentgyörgyi M Studio, Románia egyetlen mozgásszínházi társulata a Fehér Ferenc koreográfussal készített Lift, a kolozsvári Váróterem Projekt a Varró Dániel versei alapján készült Qkac című bábelőadással tért vissza Szegedre. Először volt látható Magyarországon a kimagasló évadot maga mögött tudó Újvidéki Színház két produkciója is, a „Punknak és rockernek, nőnek és férfinak, hímsovinisztának, feministának, háziasszonynak és hős anyának egyaránt” ajánlott Hasszán aga felesége a Jászai Mari-díjas Urbán András rendezésében, illetve Christopher Marlowe II. Edward vészterhes uralkodása és siralmas halála című darabja, melyet Forgách András fordításában Lénárd Róbert állított színpadra. Ugyancsak két produkcióval volt jelen a fesztiválon a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, amely előadásaival „folyamatosan fürkészi, és rendre át- meg átlépi a határokat. Felkavar, felháborít, megfog és nem ereszt”. A Felhő a nadrágban Vlagyimir Majakovszkij verse nyomán készült, a „gyilkos humorú, bátor, ugyanakkor önironikus produkció” rendezője Kokan Mladenović. A fesztivál záró produkciója a Kosztolányi Dezső Színház legújabb, nagyerejű bemutatója, Az Úr nevében című előadás volt, rendezője Urbán András.

Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház: Sonnet 66 / Fotó: Thealterphoto2018

Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház: Sonnet 66 / Fotó: Thealterphoto2018

A változatos színházi kínálatot kiegészítő szakmai kísérő programok között idén is helyet kapott a kritikus szekció, a beszélgetések meghallgathatóak a fesztivál honlapján. Az eseményekről a fotókkal illusztrált blog jr. kurzus írásai tudósítottak, és idén is forgattak THEALTER Híradókat, melynek adásai szintén elérhetőek lesznek a fesztivál megújult honlapján (www.thealter.hu), illetve a Facebookon (www.facebook.com/thealter).

Thealter-díjak / Fotó: Thealterphoto2018

Thealter-díjak / Fotó: Thealterphoto2018

Szeged évtizedek óta részese a regionális és a nemzetközi színházi életnek – ezt kevés magyar város mondhatja el magáról. Ennek a jelenlétnek meghatározó alkotóeleme a THEALTER fesztivál, amely a hazai független színházak és alkotók, illetve a határon túli magyar társulatok egyik legfontosabb hazai fóruma, megjelenési lehetősége, találkozási pontja a közönséggel – amely idén is igennel szavazott a színházra Szegeden. A THEALTER nyolc éve új fejezetet nyitott a fesztivál történetében: az ismert és népszerű, érett alkotók felvonultatása mellett legfontosabb missziója lett a tehetséges és markáns hangon megszólaló új generáció felkarolása, bemutatkozásuk elősegítése. A szisztematikus munka beérett: nem csak a színpadon, de a nézőtéren is helyet követel magának az új generáció is, és adott a lehetőség a generációk közötti párbeszédre, együttműködésre, az odafigyelésre is mind az alkotók, mind a közönség részéről, amit a THEALTER egyik legfontosabb eredményének tartanak a házigazdák.

Urbán András a Thealter-díjjal / Fotó: Thealterphoto2018

Urbán András a Thealter-díjjal / Fotó: Thealterphoto2018

A fesztivált szervező MASZK Egyesület munkatársai köszönik mindazok munkáját és együttműködését, akik részt vettek a 28. THEALTER előkészítésében és lebonyolításában, valamint fellépőiknek, partnereiknek, támogatóiknak, és természetesen a közönségüknek is a nagyszerű, kilencnapos színházi ünnepet. A THEALTER fesztivál fő támogatója Szeged Város Önkormányzata, támogatója az EMMI és a Nemzeti Kulturális Alap. A szakmai workshopok az EFOP-1.2.2-15-2016-00218 számú projekt keretében, az Európai Szociális Alap támogatásával valósultak meg.