Mácsai Pál lesz az Arcus Temporum művészeti fesztivál házigazdája

2018 augusztus 14. kedd, 7:38

A kibékülés gondolatát járják körbe az augusztus 24. és 26. között tartandó Arcus Temporum művészeti fesztiválon a Pannonhalmi Főapátságban.

“Van az a közmondásféle, ami olyasmiről szól, hogy ne a házigazda érezze jól magát a vendégségben. Neki nem az a dolga. Ez is egy feladat, patetikusabban fogalmazva, valamiféle szolgálat. Csak hát az a baj, hogy én bizony azzal a szándékkal megyek, hogy jól érezzem magam. Nagyon sokat várok a fesztiváltól. Természetesen nem azt, hogy jól szórakozzak és csudás élményeket fogadjak be, miközben jó borokat iszom. Azt várom, hogy valamit megértek a hely szelleméből, és hát bizony, akármilyen önzően hangzik, önmagamról, a világban elfoglalt helyemről. Ez nagyon általánosan és filozofikusan hangzik, de mégiscsak erről van szó. Pannonhalmához nem sok közöm volt a múltban, turistaként jártam ott párszor. Mindig nagyon szerettem, és mindig vonz, amikor az autóúton elmegyek mellette. Vágyakozással és barátian nézek rá, nem úgy, mint valami idegen helyre. Sok oka van ennek. Az egyik Mensáros László. Hívő volt, roppant összetett, nagyon gazdag életet élt. Igazi szellemi ember volt, aki ugyanakkor a szenvedélyeinek is a rabja. Komoly kapcsolata volt Pannonhalmával, minden évben egyszer-kétszer napokra odament és ott elmélkedett, ez hozzátartozott az életéhez” – nyilatkozta Mácsai Pál a Magyar Kurírnak.

Mácsai Pál / Fotó: Magyar Kurír

Mácsai Pál / Fotó: Magyar Kurír

A rendezvény honlapja szerint a spirituális és kulturális programokban arra keresik a választ az ezeréves hagyományokkal bíró apátságban, hogy hol húzódnak ma az egyéni és közösségi életünkben a szakadékok és az árkok és hol kellene elfogadni a kinyújtott kezet. A rendezvény augusztus 24-én vesperással kezdődik a bazilikában, majd A teremtéstől az új Jeruzsálemig címmel orgonazenés kísérettel tartanak sétát a bazilikában, ahol annak szimbólumrendszerét mutatják be. Később a Főkönyvtár dísztermében A katona története címmel ad koncertet a Ligeti Ensemble és Mácsai Pál, majd Idyll címmel Kaczander Orsolya és az Amadinda Ütőegyüttes lép fel a Hospodár-kertben.

A szombati program kora reggel imádsággal és szentmisével kezdődik, majd labirintusjárást tartanak az arborétumban, amellyel egy időben a gyógynövénykertben szintén a spiritualitás jegyében a gyógynövénykultúrával és a gyógynövények gyógyító hatásaival lehet megismerkedni. Később Örkény Istvánról és életművéről lesz egy beszélgetés, ahol az egyperces novellákból Mácsai Pál olvas majd fel. A délelőtt hátralevő részében a Boldogasszony-kápolnában a Keller Quartett ad koncertet.

Délután az Apátsági Galériában a március 28-án nyílt, Hölvényi Kristóf fotóiból bemutatott Két világ közt című időszaki kiállítást lehet megtekinteni. A pannonhalmi öregdiák fotográfus 2015 óta követi a menekültválságot, itthon és a térségben is dokumentálta a menekültek útját, majd több mint fél évig a Közel-Keleten folytatta ezt a munkáját. Az Apátsági Pincészetben kóstolóval egybekötött pincelátogatást tartanak, este pedig George Crumb zeneszerző Makrokosmos III – Music for a Summer Evening című darabját adja elő Rácz Zoltán, Balog József, Holló Aurél és Ránki Fülöp, majd Beethoven és Alfred Schnittke darabjai csendülnek fel.

Vasárnap a reggeli imádság után a spiritualitás jegyében a főapátság barokk ebédlőjét, mint a közösségi élet színterét mutatják be, majd tárlatvezetést tartanak a Monostori kiállítótérben rendezett Kibékülés című időszaki kiállításban. A képzőművészeti alkotásokból nyílt kiállítás kibékülés-történeteket mutat be Pannonhalma elmúlt negyedszázadából, felidézi az egykori jövőképeket, amelyek a hagyományokból táplálkoztak.

A bazilikában tíz órakor konventmisét tartanak, majd a Főkönyvtár dísztermében bemutatják a pannonhalmi főapátválasztásokat a 16. századtól egészen napjainkig. Kora délután János és Pál címmel az idő és az emlékezés természetéről tartanak beszélgetés a Mácsai testvérekkel a koncertteremben, ezt követően a Concerto Budapest és a Purcell Kórus ad koncertet Franz Schubert és Gabriel Fauré műveiből Vashegyi György vezényletével. A háromnapos programot este vesperás zárja a bazilikában.

Forrás: Magyar Kurír, MTI, Színház.org