Száznál is több kortárs programmal vár októberben a CAFe Budapest

2018 szeptember 05. szerda, 13:37

Mintegy 40 helyszínen több mint 100 programmal, komoly- és könnyűzenei, színházi, táncművészeti és újcirkuszi előadásokkal, képzőművészeti, irodalmi és egyéb eseményekkel várja a közönséget október 5. és 21. között a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál.

Recirquel: My Land / Fotó: Pályi Zsófia, CAFe Budapest

Recirquel: My Land / Fotó: Pályi Zsófia, CAFe Budapest

A kortárs művészet legfontosabb feladata, hogy párbeszédre indítson, miközben bátran, szabadon reflektál a mára – ezt célozza a Töltsd fel magad! mottóval meghirdetett CAFe Budapest is – mondta el a fesztivál szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a szervező Operatív Testület elnöke. Mint közölte: a CAFe Budapest egyik fő témája idén a balti államok művészete és a száz éve született Leonard Bernstein lesz, de hagyományosan kiemelt figyelmet élvez Bartók Béla öröksége is.

Ólafur Arnalds augusztusban megjelent, re:member című lemezével érkezik, a The King’s Singers világpremierre készül a fesztiválon: Gyöngyösi Levente új művét Budapesten szólaltatják meg először. A Recirquel Újcirkusz Társulat My Land című darabja nagy sikert aratott az Edinburgh Fringe Fesztiválon, az új produkciót a CAFe Budapest keretében láthatja először a hazai közönség. Káel Csaba emlékeztetett arra, hogy a három balti ország idén ünnepli függetlensége századik évfordulóját, ennek tiszteletére a fesztivál nyitókoncertjét is a Sinfonietta Riga adja Erki Pehk karmesterrel.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az Operatív Testület tagja a balti programról szólva hozzátette: észt darabok a Quatuor Diotima vonósnégyes koncertjén is hallható majd, de nem hiányzik a CAFe Budapest programjából a világhírű észt komponista, Arvo Pärt sem; a szintén észt Girls in Pears pedig az A38 színpadán lép fel. Elmondása szerint a fesztivál rendhagyó helyszíneken is jelen lesz: ilyen például az Országos Széchényi Könyvtár, a Fővárosi Nagycirkusz, az Instant romkocsma, míg a háromnapos Dante XXI. programsorozatnak Csepel ad otthont.

A CAFe Budapest a főváros közterein is megmutatja magát – hívta fel a figyelmet Bán Teodóra, kiemelve Márkus Sándor “városi vadászlest” idéző köztéri installációját és Joan Catala katalán művész Pelat című mozgásszínházi darabját, melynek a járókelők is részeseivé válhatnak.

Halas Dóra, a Soharóza kórus vezetője elmondta: Nagy Fruzsina ruhatervezővel, Az Ügy címmel mutatják be a Trafóban rendhagyó műfajú “catwalk koncertjüket”, amely Kodály Székely Fonójából merítve visz el a magyar bürokrácia útvesztői közé. Balog József zongoraművész lemezbemutató koncertjéről mesélt: a BMC színpadán Wolf Péter Wolf-temperiertes Klavier című munkáját ismerheti majd meg a CAFe Budapest közönsége.

Soharóza: Az Ügy / Fotó: Nagy Gergő

Soharóza: Az Ügy / Fotó: Nagy Gergő

Varró Dániel az új helyszínen, a Várkert Bazárban jelentkező Margó irodalmi fesztiválról ejtett szót, amelyen legújabb, A szomjas troll című kötete is bemutatkozik. A költővel emellett a színpadon is lehet találkozni: a Szeged Trombone Ensemble és a Studio 5 közös koncertjén olvassa fel verseit.

A CAFe Budapest a Margó mellett más rendezvényekkel is együttműködik: a Budapest Ritmo például világzene, az Art Market Budapest pedig a kortárs képző- és fotóművészet kedvelőit várja majd. A fesztivál részletes programja www.cafebudapestfest.hu honlapon elérhető.

Forrás: MTI, Színház.org