Női alkotók és a női alkotás a MagdaFeszt középpontjában

2018 szeptember 27. csütörtök, 8:03

A Csokonai Színház tavaly indította útjára a MagdaFeszt rendezvénysorozatot, amely Szabó Magda születésének évfordulójához kötődve a női alkotókat és a női alkotást helyezi a középpontba. Idén október 5-én, Szabó Magda születésnapján veszi kezdetét a fesztivál a debreceni társulat Az ajtó című produkciójának nagyszínpadi változatával.

MagdaFeszt sajtótájékoztató / Fotó: Máthé András

MagdaFeszt sajtótájékoztató / Fotó: Máthé András

Az író bel- és külföldön egyaránt elismert művének főszerepeiben Kubik Annát és Varga Klárit láthatjuk. Emerenc szerepének plasztikus megformálásáért Kubik Anna a brassói Nemzetközi Dramaturgiai Fesztivál legjobb női főszereplőjének járó díjat kapta, és az előadás nagy sikert aratott a Transz/Missziók nemzetközi vándorfesztiválon is.

Szabó Magda a magyar irodalomtörténet és Debrecen kultúrtörténetének megkerülhetetlen alakja, és hozzá hasonlóan jelentős és izgalmas női hangokat gyűjtött csokorba az idén második alkalommal megrendezendő MagdaFeszt.

Teher alatt nő, avagy: itt nem lehet megmaradni / Fotó: Kincses Gy.

Teher alatt nő, avagy: itt nem lehet megmaradni / Fotó: Kincses Gy.

A Teher alatt nő, avagy: itt nem lehet megmaradni esten három színésznő tolmácsolásában hallhatjuk az emigrációt választó Karády Katalin, Fedák Sári és Bulyovszkyné Szilágyi Lilla életének történetét. A XX. század amerikai irodalmának tragikus sorsú alakja volt Sylvia Plath, akinek kultikus önéletrajzi regénye, Az üvegbúra elevenedik meg az Örkény Színház előadásában október 12-én. A MagdaFeszt idei kínálatában azonban nem csak az irodalom és a kultúra terén kiemelkedőt alkotó nők szólalnak meg, hiszen a Radioaktív című előadásban a fizika és kémia történetének megújítójaként ismert Marie Curie életének egy szakaszába is bepillantást nyerhetünk. Mindhárom előadás azokkal a mai kérdésekkel vet számot, hogy mit ér az alkotó, ha nő, és milyen az alkotás, ha női.

A II. MagdaFeszten is kiemelt figyelmet fordítanak olyan női témákra, mint a szülés, az anyaság, az alkotómunka és magánélet összeegyeztethetősége. A szülés és gyermekvállalás témáját innovatív színházi eszközökkel dolgozza fel a Tünet Együttes Burok című mozgásszínházi előadása, illetve a Szabó T. Anna szövegei nyomán készült Anyajegy, egy felnőtteknek szóló bábszínházi produkció. Szintén Szabó T. Anna meséje alapján készült a Nagyvárad Táncegyüttes Senki madara című táncszínházi előadása, amelyet bátran ajánlanak a 10 év feletti korosztálynak. A Csokonai Ifjúsági Program vendége lesz az Ariel Gyermek- és Ifjúsági Színház Mondják meg Zsófikának című tantermi előadása.

Tünet Együttes: Burok / Fotó: Huisz István

Tünet Együttes: Burok / Fotó: Huisz István

Az idei fesztivál kiemelt vendége Szalóki Ági, a magyar zenei élet csodálatos tehetségű énekese. Október 6-án délelőtt a gyerekeket várja a Csokonai Színház nagyszínpadán tartott koncertjére, míg este a Dalok szerelmeseknek című sanzonestjével varázsolja el a felnőttközönséget.

A MagdaFeszt kísérőeseményei között ismét lesz Szabó Magda Szabadulószoba, éjszakai kulisszajárás Szabó Magda nyomában, előadás a Szabó Magda-hősök pszichológiai típusairól, illetve az Abigél és a Mondják meg Zsófikának kapcsán arról beszélgetnek majd, hogy milyenek az egykori és mai regényhősök, ha épp fiatal lányok. A színházi élet különböző területein dolgozó vendégeket pedig arról kérdezik, hogy milyen kihívásokra és lehetőségekre számíthat az, aki nőként merészkedik a színház kulisszái közé.

A fesztivál záróeseményeként a Csokonai Színház társulata Strindberg Júlia kisasszony című szerelmi drámáját mutatja be a Kossuth- és Balázs Béla-díjas Jeles András rendezésében, Móga Piroska címszereplésével.

Gyöngy Zsuzsa / Radioaktív

Gyöngy Zsuzsa / Radioaktív

II. MagdaFeszt 
Csokonai Színház
2018. október 5-12.