MAFESZT – Nagyváradon rendezik meg a Színházi Szövetség seregszemléjét

2019 január 10. csütörtök, 17:16

Nagyvárad lesz a házigazdája a 2017-ben alakult Magyar Színházi Szövetség éves színházi seregszemléjének, a MAFESZT-nek. A résztvevő társulatok – a MASZÍN alapítói, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, az Aradi Kamaraszínház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a nagyváradi Szigligeti Színház, valamint a 2018-ban csatlakozott Csíki Játékszín – művészi törekvéseikre jellemző előadásaikat hozzák el Nagyváradra; így a programban gyermek- és ifjúsági színdarabok, táncszínházi produkciók, felolvasószínházi események, stúdiótermi és nagyszínpadi előadások egyaránt helyet kaptak.


Január 22-én 17 órától a Nagyvárad Táncegyüttes Idegen című táncszínházi produkciójával nyitja meg kaputi a II. MAFESZT: a Jorge Luis Borges Márk evangéliuma című novellájából készült alkotás kortárs passiótörténet, amely a mester-tanítvány viszony mellett a fikció és valóság szimbiózisára is reflektál. Január 22-én, 19 órától A kaktusz virágával vendégszerepel Nagyváradon, a Szigligeti Színház nagytermében a Csíki Játékszín: Csíkszereda önkormányzati színháza a francia vígjáték Nádas Gábor és Szenes Iván-féle átiratával érkezik Nagyváradra. A komédia Julien, francia sztárfogorvos történetét meséli el, aki, hogy ne kelljen lehorgonyoznia egyik kalandja mellett sem, gyűrűt húz és háromgyermekes családapaként mutatkozik be a hölgyeknek.

Főszerepben a jókedv

A fesztivál második napján, január 23-án, 17 órától az Aradi Kamaraszínház és a Békéscsabai Jókai Színház koprodukciójában megvalósult Sonkamenüett című előadást láthatja a közönség. Az előadás Raymond Cousse szövegéből indul ki, aki az európai irodalom és színművészet ellentmondásos figurája, jobban ismert Európa más országaiban, mint hazájában, Franciaországban. A Stratégia két sonkára első formája regény, az ebből létrehozott monodrámát, amely tulajdonképpen egy, a vágóhídi kivégzés előtt álló, herélt kandisznó elmélkedéseit mutatja be nyersen és cinikusan, az avignoni költő, Pierre Chabert állította színpadra Cousse főszereplésével. A magyar adaptáció ebben a formában ősbemutatónak tekinthető, remek alkalmat szolgáltatva a cousse-i élethelyzet és felfogás újrafogalmazásában: milyen az, amikor az ember (vagy a disznó), különösebb előtanulmányok nélkül Shakespeare-be oltott Beckettnek képzeli magát.

A fesztivál második nagyszínpadi előadásaként a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház A főfőnök című vígjátékát láthatja a közönség. A Lars von Trier filmjéből az Aranyélet, Fapad és A tanár sorozatokból ismert Anger Zsolt által színpadra alkalmazott előadás egy évek óta láthatatlan, avagy nem létező főnökkel működő cég abszurd történetét meséli el, így mutatva görbe tükröt mutat a kortárs felelősségvállalásról, illetve a köztünk élő embertípusokról is. Az előadásra január 23-án, 19 órától kerül sor a színház nagytermében.

Kortárs hangolásban

Január 24-én 17 órától a Szigligeti Társulat Apátlanul című előadását tűzi műsorára a II. MAFESZT: Csehov fiatalkori drámájában az orosz szerzőre jellemző karakterek és világlátás prototípusait láthatjuk, mintegy sűrítetten érzékeltetve azt az életművön átívelő lét- és társadalomkritikát, amely érzékletesen reflektál a szellemi pusztaság emberi viszonyokat romboló hatására. Január 25-én, 17 órától Hatházi András Jászai Mari-díjas színművész egyéni estjével, a Tizenöt próbálkozás a színészetre című előadással várja közönségét a II. MAFESZT. Az amerikai Tom Dugdale által rendezett, a többszörösen díjazott színművész improvizációira épülő előadás a színészek tudathasadásos állapotát dolgozza fel sok humorral és öniróniával, nevezetesen, hogy milyen az, amikor estéről estére hazudik és ugyanakkor igazat is mond.

A nagyszínpadi vendégelőadások sorát a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Rabenthal című előadása zárja. Jörg Graser drámájának színpadi adaptációját Románia egyik legelismertebb rendezője, Radu Afrim jegyzi. Az előadás tulajdonképpen egy szürreális vízió a burzsoázia működéséről, emberi kapcsolatainak kiüresedéséről, ugyanakkor nem kevés iróniával közelít napjaink embereinek jellegzetes viszonyaihoz. Az előadást január 25-én, 19 órától, a Szigligeti Színház nagyszínpadán tűzi műsorára a MAFESZT.  A II. MAFESZT utolsó napján, 17 órától a decemberben bemutatott Olivér! című musicalt, illetve 20 órától a Szigligeti Stúdióban, a temesvári és szatmári társulatok koprodukciójában létrejött Burundanga, avagy a maszk, a baszk és a cucc című kortárs spanyol komédiát tekinthetik meg az érdeklődők. Jordi Garcelan kortárs katalán drámaíró és műfordító színművei valós időben, egyetlen helyszínen játszódnak, lehengerlő humorral, miközben alig észrevehetően társadalmi kérdéseket kínálnak megvitatásra. Legismertebb drámája, a többszörösen díjazott A Grönholm-módszer – nemzetközi sikere mellett – az elmúlt években több hazai magyar és román nyelvű színház repertoárjában is feltűnt.

Gyermekelőadások

A II. MAFESZT színházi seregszemle három napján is gyermek- és családi előadásokkal kedveskednek a szervezők az érdeklődőknek. Január 23-án, 11 órától Fodor Sándor klasszikusát, a Csipike, a gonosz törpe című produkciót tekinthetik meg a legkisebbek a Csíki Játékszín előadásában. Ezt követően, január 24-én, csütörtökön a Rengeteg Ábel és Kürtős Kata című vásári bábjátékra várják az érdeklődőket. Szombaton, január 26-án, 11 órától H. C. Andersen Hókirálynő című meséjét tűzik műsorra a szervezők. Az újragondolt klasszikus a temesvári színpadon édesbús tanmesévé válik, mely segít oldalt választani kicsiknek és nagyoknak a szív és az ész örök vitájában.

Kiegészítő programok

Január 24-én, 21 órától a Moszkva Kávéházban mutatja be a Tomcsa Sándor Színház Garaczi László Magyar mátrix című kocsmaszínházi előadását. A produkcióra jegyek a Moszkva Kávéházban kaphatók. Január 25-én, pénteken, 21:30-tól a Szigligeti Stúdióban a Harag György Társulat Havi dráma című felolvasószínházi sorozatából mutatnak ízelítőt a szatmári művészek: a Balázs Attila által rendezett Tasnádi István-darab, a Paravarieté felolvasószínházi eseményre a belépés ingyenes. A fesztivál ideje alatt a Moszkva Kávéház is számtalan eseménnyel készül, amelyek közül kiemelendő a január 25-én, 20 órától kezdődő Kiscsillag-koncert. A könnyűzenei eseményre jegyek a Moszkva Kávéházban kaphatók.

Jegyinformációk

A II. MAFESZT színházi seregszemlére jegyek a színház jegypénztárában kaphatók, amely hétköznapokon 14-19 óra között, illetve egy órával az előadások előtt tart nyitva. Az előadásokról és a fesztiválról bővebben a mafeszt.szigligeti.ro oldalon, illetve a Mafeszt Facebook-oldalán olvashatnak.