MITEM – Eugenio Barba trilógiája is szerepel a fesztiválon

2019 március 06. szerda, 9:04

13 országból 23 előadás lesz látható a Nemzeti Színház fesztiválján. A találkozó programját orosz, ukrán, szerb, litván, német, kazah, dán, portugál, cseh, francia, svéd és határon túli magyar előadás színesít.

Szlava Polunyin: Slava's Snowshow

Szlava Polunyin: Slava’s Snowshow

Szlava Polunyin előadásával, a Slava’s Snowshow-val kezdődik április 11-én a Nemzeti Színház VI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozója (MITEM); a produkciót a Fővárosi Nagycirkuszban láthatja a közönség – hangzott el a színház keddi sajtótájékoztatóján. Kozma András dramaturg elmondta: a fesztivál nyitóelőadása, Szlava Polunyin 1993-ban született darabja az alkotó leghíresebb, klasszikussá vált produkciója, amely bejárta a világot.

Vahtangov Állami Színház:  Ványa bácsi

Vahtangov Állami Színház: Ványa bácsi

“A művész saját gyerekkorának álmaiból építkezik. Ez a fajta lírai humorba ágyazott metafizikai színház később sok irányba fejlődött tovább, a Derevo Színház és Andrej Mogucsij színháza is ebben gyökerezik. Szlava Polunyin azt a szemléletet próbálja meghonosítani a színházban, hogy ne vegyük túl komolyan magunkat, próbáljuk az élet humoros oldalát megmutatni és megélni” – fogalmazott a dramaturg. A darab négy nap alatt hatszor látható a Fővárosi Nagycirkuszban. Mint Kozma András elmondta: az alkotó célja, hogy senki ne rutinból lépjen színpadra, mindig az előadás előtt derül ki, hogy ki mit játszik a darabban.

Szerb Nemzeti Színház: Ivanov

Szerb Nemzeti Színház: Ivanov

Rimas Tuminas litván rendező az idén a Ványa bácsival, a moszkvai Vahtangov Állami Színház előadásával érkezik a fesztiválra. Az előadás, amelynek címszerepét Szergej Makoveckij játssza, legendává vált. Kozma András kiemelte: a fesztiválon Csehov három darabja is látható. A Ványa bácsi mellett Belgrádból érkezik az Ivanov, a Szerb Nemzeti Színház előadásában, Tatjana Mandic Rigonat rendezésében, a budapesti Nemzeti Színház Meggyeskertjét pedig Silviu Purcarete állította színpadra. A három alkotó három különböző színházi kultúra szemléletét tükrözi – mondta. Két ukrán előadás, a kijevi Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház két produkciója is szerepel a programban. A színház először lép fel a MITEM-en, amelyen Dmitro Bogomazov rendezésében Shakespeare Coriolanusát és a Vaszilij Sztefanik novelláiból készült Morituri te salutant című darabot mutatja be.

Klaipeda Drámai Színház: Kurafiak

Klaipeda Drámai Színház: Kurafiak

A tavaly elhunyt világhírű litván rendező, Eimuntas Nekrosius Kurafiak című, egy kortárs litván író regényéből készült előadásában a litván nép múltját, jelenét és jövőképét dolgozza fel. Az alkotó több előadása is látható volt már a MITEM-en, az idei előadáshoz szakmai program is kapcsolódik, portréfilmet vetítenek Nekrosiusról és beszélgetést tartanak meghatározó jelentőségű munkásságáról. Rideg Zsófia dramaturg elmondta: Eugenio Barba író-rendező trilógiáját – a Fa, a Nagyvárosok a hold alatt és a The Chronic Life című produkciót – az Odin Teatret Magyarországon mutatja be először egyben Európában. A lisszaboni Companhia Joao Garcia Miguel a legújabb előadását, a Bernarda Alba házát hozza el, és látható lesz a Caroline Guiela Nguyen rendezte Saigon című francia előadás is, amely az avignoni fesztivál sikerprodukciója volt.

Odin Teatret: Nagyvárosok a hold alatt

Odin Teatret: Nagyvárosok a hold alatt

Kornya István szervező kiemelte: céljuk, hogy egy-egy jelentős alkotó munkái közül többet is bemutassanak. Michael Thalheimer német rendező tavaly a Berliner Ensemble Kaukázusi krétakör című előadásával, az idén A vágy villamosa című produkciójával érkezik a MITEM-re, az előadást tavaly ősszel mutatták be nagy sikerrel. Verebes Ernő dramaturg elmondta: az Egy nyári éj Svédországban című produkció Eric Stubo rendezésében, a Dramaten, a stockholmi Királyi Dráma Színház előadásában lesz látható. Erland Josephson színész darabja humoros hangnemben idézi fel Andrej Tarkovszkij utolsó filmje, az Áldozathozatal forgatását, az orosz rendező és a svéd színészek találkozását.

Berliner Ensemble: A vágy villamosa

Berliner Ensemble: A vágy villamosa

Kulcsár Edit dramaturg elmondta: a prágai Divadlo Na Zábradli Hamletek című előadásában a kulisszák mögé leshet be a közönség. Szász Zsolt a Kazahsztánból érkező Korkut legendájáról, az Auezov Kazah Állami Dráma Színház előadásáról beszélt, amelynek témája a halhatatlanság keresése. Látható lesz továbbá Szumbel Gaffarova tatár írónő első, nagy port kavaró darabja, A jövevény, a Galiaszgar Kamal Tatár Állami Színház előadása, amely arra keresi a választ, hogy miben ragadható meg egy nép identitása és lehetséges-e visszatérni a múltunkhoz, ha már egyszer elszakadtunk tőle.

Divadlo Na Zábradli: Hamletek

Divadlo Na Zábradli: Hamletek

Határon túli magyar előadásként a Komáromi Jókai Színház Martin Huba rendezte A félkegyelmű című produkcióját mutatják be. A Nemzeti Színház előadásai közül David Doiasvili rendezésében a Tartuffe című darab, Silviu Purcarete rendezésében a Meggyeskert, a Szász János által színpadra állított Caligula helytartója, ifj. Vidnyánszky Attila Woyzeck-rendezése, Zsótér Sándor rendezésében A gömbfejűek és a csúcsfejűek, valamint Vidnyánszky Attila Az ember tragédiája rendezése látható a fesztiválon. A további előadásokról és a MITEM szakmai programjairól a rendezvény honlapján tájékozódhat a közönség.

Forrás: MTI, Színház.org