Itt a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramja

2019 március 30. szombat, 9:04

6 város 6 színházának 6 előadása versenyez a Városmajori Szabadtéri Színpadon 2019. június 14. és július 2. között.

Szegedi Nemzeti Színház: Tóték

Szegedi Nemzeti Színház: Tóték

Az elmúlt év hat év vidéki és határon túli előadásaiból válogattak a szervezők, a programban olyan közkedvelt színművészek is fellépnek, mint Jordán Tamás, Görög László, Nádasdy Erika, Bánfalvi Eszter és Bányai Kelemen Barna. A kecskeméti, miskolci, győri, tatabányai és szombathelyi, valamint a határon túli magyar színházak képviseletében a szabadkai teátrum előadásait június 14. és július 2. között a Városmajori Szabadtéri Színpadon tekinthetik meg az érdeklődők.

Kecskeméti Katona József Színház: Állami Áruház

Kecskeméti Katona József Színház: Állami Áruház

Az előadásokat a Benkó Bence-Fábián Péter páros, László Sándor, Bezerédi Zoltán, Czukor Balázs, Alföldi Róbert és Rusznyák Gábor rendezték, akik közül többen már visszatérő vendégei a szemlének. Az idei fesztiválon az előző évekhez képest nagyobb számban szerepelnek klasszikusnak számító magyar művek új, izgalmas rendezései, de továbbra is helyet kapnak a könnyed, de minőségi szórakozást ígérő darabok, melyeket szakmai csapat választott ki a vidéki és határon túli kőszínházak több mint félszáz előadásából.

Jászai Mari Színház: Az üvegcipő

Jászai Mari Színház: Az üvegcipő

A Városmajori Színházi Szemle Örkény István halálának szinte napra pontosan 40. évfordulóján a szerző Tóték című darabjával indul június 14-én a Szegedi Nemzeti Színház vendégjátékában. Ezt követi június 18-án az ’50-es évek legendássá vált propagandaoperettje, az Állami Áruház, melyet Benkó Bence és Fábián Péter friss rendezésében láthat a budapesti közönség a kecskeméti Katona József Színház művészeinek tolmácsolásában. A tatabányai Jászai Mari Színház Az üvegcipővel tér vissza a budai színpadra június 20-án, Czukor Balázs rendezésében.

Weöres Sándor Színház: A salemi boszorkányok / Fotó: Mészáros Zsolt

Weöres Sándor Színház: A salemi boszorkányok / Fotó: Mészáros Zsolt

A szombathelyi Weöres Sándor Színház ismét Alföldi Róbert rendezésével szerepel a versenyprogramban, a tavalyi Volpone után – mely a legjobb előadás díját söpörte be – idén A salemi boszorkányok című előadását mutatja be a Majorban Bányai Kelemen Barna, a 2018-as Szemle legjobb férfi főszereplő díjazottjával a főszerepben június 25-én.

Miskolci Nemzeti Színház: Édes Anna

Miskolci Nemzeti Színház: Édes Anna

A Miskolci Nemzeti Színház immár sok év óta egyik főszereplője és ezalatt többszörös díjazottja a színházi szemlének, az idei évben azonban nem egy népszerű vígjátékkal, hanem Kosztolányi Dezső klasszikus regényének színpadi adaptációjával szerepelnek. Az Édes Anna Rusznyák Gábor átiratában és rendezésében elevenedik meg június 27-én a Városmajorban Mészöly Anna alakításában.

Szabadkai Népszínház: Osztrigás Mici

Szabadkai Népszínház: Osztrigás Mici

A nagy magyar klasszikusok és nehezebb témájú előadások után a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata egy vérbő zenés vígjátékkal, Feydeau Osztrigás Micijével zárja a 2019-es versenyprogramot július 2-án.

A négytagú szakmai zsűri díjai mellett a közönség az interneten szavazhat a kedvenceire a www.szabadter.hu oldalon. A díjkiosztóra hagyományosan szeptember elején, a Budapesti Nyári Fesztivál záróeseményeként kerül sor.

Forrás: Fidelio