UPSZÍN – Vidéki színházak fesztiváloznak Újpesten

2019 április 01. hétfő, 9:05

Az első alkalommal megrendezett találkozón az is kiderül, meddig lehet bírni 10 méterrel a felszín alatt a jeges Dunában búvárfelszerelés nélkül. A fesztiválnak április 17-19. és április 24-26. között az UP Újpesti Rendezvénytér ad otthont.

Komáromi Jókai Színház: A padlás

Komáromi Jókai Színház: A padlás

Áprilisban Újpestre érkezik hat vidéki és határon túli színház, hogy bemutatkozzanak a fővárosi közönségnek. A helyszín az UP Újpesti Rendezvénytér, ahol – két egymást követő héten szerdától péntekig – négy vidéki és két határon túli színház kilenc darabbal vendégszerepel. A hat felnőtteknek szóló darab mellett három gyermekelőadást is láthatunk.

A programsorozatot április 17-én, szerdán este a határon túlról érkező Komáromi Jókai Színház nyitja a már klasszikusnak számító, Presser Gábor-Sztevanovity Dusán szerezte A padlással. Csütörtökön délelőtt a kisebbeket meseszínházra várja a tatabányai Jászai Mari Színház és a Veronaki zenekar, akik Gőgös Gúnár Gedeon történeteit varázsolják színpadra sok énekkel és játékkal.

Este a Zenthe Ferenc Színház művészei érkeznek a színpadra Salgótarjánból; Tóth Ede és Örkény István A falu rossza című vígjátékát adják elő. A darab érdekessége, hogy az Örkény-féle átiratot 40 éve nem játszotta itthoni színház – egészen tavalyig, amikor a Zenthe Ferenc Színház műsorára tűzte.

Zenthe Ferenc Színház: A falu rossza

Zenthe Ferenc Színház: A falu rossza

Két ingyenes interaktív gyerekelőadást is hoz a fesztiválra a Karinthy Színház. Indiai népmese az alapja a Szivárvány mesejátéknak, amely április 17-én 10 órakor kezdődik. A Zsuzsika hangja című előadás április 19-én 10 órától látható.

A 2014-ben alapított veresegyházi Veres1 Színház két alkalommal is fellép a fesztiválon: április 19-én este egy musical-komédia köntösébe bújtatott pszichoanalízisen vehetünk részt Csoportterápia címen, április 24-én pedig Hirtling István és Pusztaszeri Kornél főszereplésével egy tengerparti üdülőhelyre érkezünk Molnár Ferenc klasszikusában, a Játék a kastélyban című darabban. Egyetlen estén két tánckölteményt is előadnak a Székesfehérvári Balett Színház művészei. Április 25-én A Naplemente és a Zárt függönyök kerül színpadra.

A programsorozatot Európa legészakibb magyar színháza zárja. A kassai Thália Színház művészei Nyilas Misi és társai mindenki által jól ismert történetét játsszák el. A Légy jó mindhalálig április 26-án este 19 órakor kezdődik az Újpesti Rendezvénytérben.

Veres1 Színház: Játék a kastélyban

Veres1 Színház: Játék a kastélyban

A fesztivál alatt a Jáde teremben a vidéki színházak archív előadásait vetítik, lesz színházi plakátkiállítást, és koncertet adnak az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola növendékei: április 17-én 17 órától a zeneiskola énektanszaka, április 26-án 17 órától a csellóegyüttes lép fel.