“Iparággá nőtt a fesztiválbiznisz”

2019 április 27. szombat, 9:00

A fesztiváltámogatásra költött egy forint 2,2 forintnyi GDP-t generál, míg egyforintnyi fesztiválbevétel 0,4 forintnyit – állapították meg a Budapesti Gazdasági Egyetem kutatói, akik két év alatt dolgozták ki azt a modellt, amely a rendezvények támogatási döntéseihez adhat biztos támpontokat.
A Világgazdaság cikkéből:

Két éven keresztül zajlott fesztivál-gazdaságtani kutatás európai uniós támogatásból a Budapesti Gazdasági Egyetemen. Solt Katalin, a kutatás vezetője szerint gyakorlatilag szűz területre léptek, miután az időközben nagyra nőtt magyarországi fesztiváliparról semmilyen átfogó, megbízható, hivatalos adatsort nem lehet találni.

Fotó: Mihály László

A hatezer magyarországi fesztivál – kisebb-nagyobb falunap, piknik, zenei és gasztronómiai rendezvény és más, fesztiválként értelmezett program – ma már nagyobb gazdasági hatással bír, mint a legkisebb iparágak. A BGE kutatása során 14 ezer fesztiválozót, 1,1 ezer lakost, és – mélyinterjú keretében – 30 szervezőt kérdeztek meg az ország minden régiójából nonprofit és üzleti rendezvényekről.

A gazdasági hatásvizsgálat során azt nézték, hogy országos és megyei szinten mekkora jövedelmet, hozzáadott értéket és adóbevételt generál, valamint mekkora foglalkoztatást eredményez egy-egy fesztivál.

Kiderült, hogy a fesztiváltámogatásra költött minden forint 2,2 forintnyi GDP-bővülést generál. Solt Katalin a Világgazdaság kérdésére elmondta: számítási rendszerük a támogatások és a jövedelmezőség megítéléséhez lehet fontos, az induló rendezvények várható eredményeinek kimutatására nem alkalmas, de komoly segítség lehet például a szponzorkereséshez is.

Itthon 20 százalék körüli a bevételekben a szponzoráció aránya, külföldön 35-40 százalék a jellemző. Azt egyre több önkormányzat ismeri fel, hogy a fesztiválok hatása összetett és pozitív mind a helyiek életminőségének javítása, mind a hagyományőrzés és a turizmus fellendítése szempontjából.

A teljes beszámoló a Világgazdaságban olvasható.